Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Powershot S5 IS + telekonwertery Canon i Sony lub inne

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar Zuro

Domyślnie

Każdy telekonwerter nałożony na kompakt będzie winietował na szerokim kącie. Tego typu sprzętu używa się tylko w okolicach maksymalnej ogniskowej. Na szerokim kącie obraz z telekonwerterem będzie wyglądał tak.

Odnośnie krotności powiększenia - w przypadku kompaktów więcej nie znaczy lepiej. O ile konwerter 1,5x da w miarę akceptowalny obraz (jeżeli nie będą Ci przeszkadzać duża aberracja chromatyczna i spadek rozdzielczości), to z 1,7x może być już krucho. Też mam S3 i konwerter (Raynox DCR-1540Pro 1,54x) i muszę stwierdzić że jakość obrazu się niestety pogarsza (aberracja!). Jeżeli już musisz kupować konwerter to wybierz raczej ten 1,5x. Ja też zastanawiałem się nad tym Canonem, wziąłem jednak Raynoxa - ma lepszą jakość wykonania oraz gwint z przodu umożliwiający nakręcenie osłony przeciwsłonecznej, obrazy daje podobne. Wadą jest średnica gwintu 52mm (w przypadku korzystania z oryginalnej tulei trzeba dokupić przejściówkę 58-52mm, lub kupić tuleję na 52mm).

Nauczony doświadczeniem dochodzę jednak do wniosku że do S3 nie ma sensu kupować konwertera, bo te 420mm które posiada na długim końcu w większości wypadków wystarcza. Dzisiaj nie kupiłbym żadnych konwerterów do kompakta (ani tele ani wide) bo to droga zabawa, a daje słabe rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez Zuro ; 11-12-2008 o 22:11
    40D + S3IS

Uprawnienia umieszczania postów