Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Powershot S5 IS + telekonwertery Canon i Sony lub inne

Dopiero zaczyna Awatar ondyne
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Wystarczy przyjąć założenie przy kupnie kompakta, że nie ma sensu dokręcanie konwerterów na obiektyw i kupić w miarę potrzeby kompakt z potrzebnym zakresem ogniskowych.
    Tak też zrobiłem. I kupiłem S5, a wcześniej miałem S3, a wcześniej A80. A czy wiesz, co te wszystkie aparaty miały wspólnego ze sobą poza tą samą nazwą producenta? Miały ruchomy panel LCD. Kiedyś w dzieciństwie miałem starą lustrzankę Praktica VLC, która miała wymienny pryzmat na matówkę. Mogłem wtedy np. w tłumie na wyciagniętych rękach podnosić aparat do góry
    i widziałem, co fotografuję. Tak mi się to podobało, że do tej pory kupowałem kompakty, które miały tę samą funkcjonalność. Niestety, ale działo się to kosztem optyki, a konkretnie kosztem szerokiego kąta, który bardzo lubię. Dlatego w końcu kupiłem sobie konwerter Raynox'a z nadzieją, że jakość będzie najwyższej klasy. A tu taka wpadka

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    ...Kiedyś z braku obiektywu długoogniskowego użyłem obiektywu od lornetki...
    Ja też kiedyś użyłem lornetki. Ale w drugą stronę. I wyszły mi fajne okrągłe fotografie w pomniejszeniu. Ale teraz nie muszę używać lornetki. Wystarczy kilka kliknięć w Photoshop'ie. Niby w efekcie to samo, ale już nie ta sama przyjemność. Prawda?

Tak też teraz przygotowuję się do kupna SLR'a. Zapewne wybór by padł na ostatniego Lumix'a, ale optyka 4/3 nie do końca do mnie przemawia. Tak też jeszcze trochę poczekam, zobaczę, co wprowadzi Canon w tym roku i podejmę jakąś decyzję. A na razie tym wszystkim, którzy zastanawiają się na kupnem kompakta i wyposażeniem go w zestaw dodatkowej szerokiej optyki, zdecydowanie odradzam ten wybór. Chyba, że stosowanie telekonwerterów na zoom'y krótkoogniskowe pozbawione jest wcześniej opisanych przez mnie efektów. A jeśli tak, to trzeba poczekać na kolejną eskę, która będzie mieć zoom zaczynający się od 28mm.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ondyne
    Miały ruchomy panel LCD. Kiedyś w dzieciństwie miałem starą lustrzankę Praktica VLC, która miała wymienny pryzmat na matówkę. Mogłem wtedy np. w tłumie na wyciagniętych rękach podnosić aparat do góry
    Tak wiem, też kiedyś Prakticowałem z tym że na modelu DTL, zamiast wymiennego pryzmatu, korzystałem z wizjera kątowego.
    Cytat Zamieszczone przez ondyne Zobacz posta
    A jeśli tak, to trzeba poczekać na kolejną eskę, która będzie mieć zoom zaczynający się od 28mm.
    Może te modele kompaktów z superzoomem zaczynającym się od 27 mm a kończące na 500mm dało by się używać razem z wizjerem kątowym i miałbyś to co lubisz?
    Ale oczywiście lustrzanka przebije kompakty bez dwóch zdań.

wacku
    Guest

Domyślnie

Mam Canona S3 IS,inie wiem jaki kupić,telekonwenter TC DC58B x 1,5 taki poleca producent ,czy dobry będzie TC-DC58N x1,7.Nie mam w tym kierunku doświadczenia i obawiam się ,że przy pierwszym konwenterze ,w pewnym zakresie zooma będzie mi winietował, a nie wiem co będzie się działo w przypadku drugiego konwentera. Może ktoś ma jakieś sugestie w tym temacie ,to bardzo proszę,o opinię.Ten drugi ma lepsze parametry ,ale czy zda mi egzamin na tym modelu aparatu?czy bedzie zjawisko winietowania ?lub przyciemnienia na rogach? Jednym słowem prosze o pomoc, bo nie chcę kupić bubla.
    Z góry dziekuję

Dopiero zaczyna Awatar Zuro

Domyślnie

Każdy telekonwerter nałożony na kompakt będzie winietował na szerokim kącie. Tego typu sprzętu używa się tylko w okolicach maksymalnej ogniskowej. Na szerokim kącie obraz z telekonwerterem będzie wyglądał tak.

Odnośnie krotności powiększenia - w przypadku kompaktów więcej nie znaczy lepiej. O ile konwerter 1,5x da w miarę akceptowalny obraz (jeżeli nie będą Ci przeszkadzać duża aberracja chromatyczna i spadek rozdzielczości), to z 1,7x może być już krucho. Też mam S3 i konwerter (Raynox DCR-1540Pro 1,54x) i muszę stwierdzić że jakość obrazu się niestety pogarsza (aberracja!). Jeżeli już musisz kupować konwerter to wybierz raczej ten 1,5x. Ja też zastanawiałem się nad tym Canonem, wziąłem jednak Raynoxa - ma lepszą jakość wykonania oraz gwint z przodu umożliwiający nakręcenie osłony przeciwsłonecznej, obrazy daje podobne. Wadą jest średnica gwintu 52mm (w przypadku korzystania z oryginalnej tulei trzeba dokupić przejściówkę 58-52mm, lub kupić tuleję na 52mm).

Nauczony doświadczeniem dochodzę jednak do wniosku że do S3 nie ma sensu kupować konwertera, bo te 420mm które posiada na długim końcu w większości wypadków wystarcza. Dzisiaj nie kupiłbym żadnych konwerterów do kompakta (ani tele ani wide) bo to droga zabawa, a daje słabe rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez Zuro ; 11-12-2008 o 22:11
    40D + S3IS

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów