nie moge, ale z was "lustrzankowi" malkontenci :P Po pierwsze dlaczego aparat ma nie wykryc, ze jest ciemniej? Jak zakladam polar tez wykrywa, ze jest ciemniej... po drugie ciemniej sie nie zrobi, a jezeli nawet to napewno nie do 5.6 (stawiam na to, ze max 3.2). Co do AF... ostatnio robilem zdjecie przez szklana kule (ktora nic z fotografia wspolnego nie ma a napewno nie zdaje sobie z tego sprawy:P) i uzyskalem smieszny efekt fisheye. nie dosc, ze kula nie jest wykonana w zasadzie w "zadnej kontrolowalnej jakosci" to trzymalem ja w reku przed obiektywem a ostrosc i obraz "w kuli odwzorowany" jest bezbledny...(mowimy oczywiscie caly czas o AF) chociaz oczywiscie ta kula do robienia zdjec nie sluzy - to byl tylko eksperyment. Co do ostrosci - masz na mysli Vitez oczywiscie pogorszenie jej samej w sobie prze tele konwerter? Otuz i tu nie masz racji, widzialem strony testowe... przy tanich konwerterach roznica w jakosci jest ogromna, ale jak juz wspomnial kavoo "obilo mi sie nie raz i nie dwa o uszy jak wiele osob polecalo makro soczewki Raynoxa. Nawet Marek Wyszomirski do swojego CP995 uzywa(l) Raynoxa, z jakimi efektami - wiadomo" i przy konwerterach tej firmy roznica jest praktycznie niezauwazalna.Widzialem na wlasne oczy. No a juz w zasadzie brak pogorszenia (poza tablicami testowymi) oferuja orginalne konwertery Panasa.
Co do jakosci obiektywu - wszyscy ktozy juz od lat przywykli do lustrzanek i ich extra wysrubowanych i kosmicznie drogich obiektywow maja maniere ocenia wszystkiego co nie lustrzankowe i majace ogniskowa dluzsza niz x4 oceniac jako "rewelacyjne"... panowie, jak nie przetestowaliscie to nie rozglaszajcie niesprawdzonych opni nawet jezeli to wg. was "wbrew prawom fizyki".
Na koniec dodam, ze ja sprzeto-masturbatorem nie jestem. Jezeli z aparatu moge wykonac ladna odbitke A4 ktora jak sie trzyma w rekach nie mozna sie co do jakosci przyczepic to jestem zadowolony - nie ruszja mnie zdjecia matryc testowych - w ktorych jak sie nie myle Panas pokonal wiekszosc (jesli nie wszystkie) kompakty.
Sam mam lustrzanke nie jedna, zreszta miedzy innymi Cnona 30, ale jej ideologi nie przenosze na kompakty i tyle, bo to niedobra maniera.
Pozdrawiam