Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 86

Wątek: Pierwszy raz zazdroszczę NIKON-owcom 14-24/2.8

Początki nałogu

Domyślnie

Każdy system ma swoje wady i zalety. Canon niskie ISO w lustrach , Nikon Lepiej działa z Sigmami co znacznie poszerza wybór szklarni, a M42 jest tanie jak barszcz i nie rzadko ostre niczym L/EX itd. Tak naprawdę to u Canona są miejscami czerstwe opcje ze szkłem, które u nikona są i Canonowiec za nimi tęskni i odwrotnie. Nikon np. nie ma szkła 300 z IS (czego mój znajomy mi szczerze zazdrości - ptasiarz )

Jest jednak jedna rzecz która łączy to wszytko w całość - wszyscy mają w dupie klienta

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

a ja powtorze (juz wyzej pisaliscie) przy canonie trzyma mnie tylko 35L i 85L oraz 5d - tu szczegolnie cena no bo Nikon sie upelnoklatkowil oczywiscie.
    Co do nikonaa to wg moich subiektywnych ocen i fotek jakie widzialem 85/1,4 ani 35/2 nie dostaja Canonom do piet nawet na d3(oczywiscie tych zdjeci jeszce nie widzialem) - ale w ten sposob spie spokojniej.. po moich tegorocznych wydatkach
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Przy takim szerokim kącie użycie polara i tak jest mocno dyskusyjne. Nie da się bowiem uzyskać równomiernej jasności nieba na całej klatce ze względu na różny kąt padania promieni słonecznych na niebo, z czego wynika różna polaryzacja. Jak byś nie kręcił polarem, to zawsze jasność nieba będzie taka, jakbyś ją gradientem w komputerze potraktował.

A rozdzielczość - do f/11 jest bardzo ładna. Chciałbym takie coś w swojej szklarni systemu "C".
    wiesz niby tak z tym niebem to i racja i nie racja - ale polara zaklada sie przeciez nie tylko w sytuacjach gdy mamy w kadrze niebo, a jesli trzeba bedzie skorzystac z polowki?
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    aczkolwiek z 70-200/4 to kapke pojechales. no jest ciemny, owszem, ale spokojnie mozna go uzywac bez przymykania. a ze przy tym wazy 700g a nie 1200g to tez nie jest detal.

zreszta... znajdz mi odpowiednik tego szkla w innym systemie. nie przekraczajac 1600zl, bo tyle to na chwile obecna wychodzi po odzyskaniu cash backa
    Pisałem wyłącznie w kontekście zazdrości

Wiem (choć nie z autopsji) że szkiełko jest ostre od pełnej dziury, tylko czy faktycznie jest to coś czego można Canonowi z perspektywy systemu Nikona zazdrościć ?? Raczej niekoniecznie. Wymieniłem tych kilka stałek, bo ich jakość i obecny brak odpowiednika u Nikona z pewnością powstrzymuje wiele osób przed przesiadką na D3 na przykład. Cała reszta szklarni w krótszym zakresie ogniskowych (powiedzmy do 200mm) taką smyczą raczej nie jest Szkła solidne są tu i tam, mocne stałki jak na razie ma Canon i tyle.
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

gadas
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    a Nikonowcy od lat zazdroszczą nam 17-40/4L i 70-200/4L....
    Nikoniarze mają AF-Sa DX17-55mm f/2.8G IF-ED i 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR nie muszą ich zazdrościć ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a moze najpierw pomyslec, a potem pisac?

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Nikoniarze mają AF-Sa DX17-55mm f/2.8G IF-ED
    tylko, ze DX w nazwie troche zmienia. polecam google, zeby sprawdzic co to znaczy

juz nie wspomne nawet Canona 17-55/2.8 IS

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    i 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR nie muszą ich zazdrościć ...
    tylko, ze jest drobna roznica miedzy f/2.8 a f/4.0 i stabilizacja badz jej brakiem. w tym wypadku jest to roznica 3x w cenie. nota bene, w systemie Canona f/2.8 ze stabilizacja tez jest.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    Wiem (choć nie z autopsji) że szkiełko jest ostre od pełnej dziury, tylko czy faktycznie jest to coś czego można Canonowi z perspektywy systemu Nikona zazdrościć ?
    mysle, ze slowo zazdrosc jest tu nieteges.

jak wybierasz goly system i potrzebujesz szybkie, tanie i dobre optycznie tele, to 70-200/4 w Canonie jest niewatpliwie mocnym argumentem.

a jak masz w miare rozsadny system Nikona (no zeby nie liczyc jakichs D50 + 18-55 ) to nie jest to lens, ktory spedza sen z oczu. to jest, w skali kosztow sprzetu foto, na tyle niedroga zabawka, ze w razie wielkich niespelnionych marzen o "bialym z czerwonym paskiem" mozna zawsze sobie do niego dokupic jakies plastikowe g* typu 350D. kilka gram i troche klekoczacego plastiku wiecej w plecaku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-11-2007 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romgor Zobacz posta
    Pierwszy raz w życiu zazdroszczę Nikonowcom. Obiektyw cudowny, chciałoby się taki zakres od Canona, ale narazie chyba próżno wypatrywać czegoś podobnego.
    Test 14-24 na Optyczne.pl:
    http://www.optyczne.pl/103.1-Test_ob...ED_Wstęp.html
    Komuś udało się podpiąć ten "cud optyki" pod eosa 5D za pomocą prototypowego adaptera nikkor G-EOS, umożliwiającego sterowanie przysłoną:
    http://www.16-9.net/lens_tests/nikon...14_24mm_a.html

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob Zobacz posta
    Komuś udało się podpiąć ten "cud optyki" pod eosa 5D za pomocą prototypowego adaptera nikkor G-EOS, umożliwiającego sterowanie przysłoną:
    http://www.16-9.net/lens_tests/nikon...14_24mm_a.html
    Auć, ale się stałkom dostało... Zwykły zumik za 5 klocków

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Auć, ale się stałkom dostało... Zwykły zumik za 5 klocków
    moc, zwyczajnie moc.

piekna zabawka
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moc, zwyczajnie moc.

piekna zabawka
    Producenci wszelakich pamięci mogą już zacierać ręcę - więcej takich szkieł, to musowo więcej megapikseli w matrycach przyszłych lustrzanek.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów