Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Wątek: Pierwszy raz zazdroszczę NIKON-owcom 14-24/2.8

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ha ha ha ha! Kolejna kompromitacja stałencji za 8 kafli:

http://www.16-9.net/lens_tests/canon...non14l2_a.html

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Może jakiś egzemplarz trefny .

Bardziej ciekawi mnie czy ta nowa przejściówka umożliwia ustawianie przysłony w trybach automatycznych?
    Teraz tylko czekać jak zrobią taką, że będzie działał AF. To by się dopiero ciekawa sytuacja wytworzyła .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli to jest obiektywny test, to LOL
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może jakiś egzemplarz trefny .

Bardziej ciekawi mnie czy ta nowa przejściówka umożliwia ustawianie przysłony w trybach automatycznych?
    Niestety nie - z tego co pisał husband z FMforum adapter ma jakąśdźwignię, którą można manualnie zmieniać wartość przysłony w obiektywach Nikkor G (bez pierścienia przysłon).

Mam nadzieję, że teraz porównają tego Nikkora z 16-35/2.8L II...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam tylko pytanie, jak z tym Nikkorem uzyc polara? Taki szeroki kat az sie prosi do uzywania przy krajobrazach
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niestety, nie da się na to bydle zakładać filtrów. Choć tak czy owak - polar na UWA jest raczej mało użyteczny.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Niestety, nie da się na to bydle zakładać filtrów. Choć tak czy owak - polar na UWA jest raczej mało użyteczny.
    jak najbardziej jest, bo liczy sie nie tylko co robi na gorze, ale rowniez (a nawet zwlaszcza) to co robi na dole

wbrew obiegowym, powtarzanym do znudzenia klamstwom, polaru nie uzywa sie do nieba, ale przede wszystkim do tego co pod nim

uzyc w sumie mozna. folii polaryzacyjnej. nie wiem czy w normalnej sprzedazy kupi sie dokladnie taka folie jak jest wkladana w filtry (Scotcha, bodajze), ale zasada dzialania tego urzadzenia jest prosta jak konstrukcja cepa, wiec zrobienie folii to nie jest wielkie halo. jesli ktos znalazl dla tego komercyjne zastosowanie, to raczej na pewno jest produkowane.

cos mi w glowie kolacze, ze Formatt albo Lee robi takie folie. ale glowy sobie nie dam uciac
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-12-2007 o 21:07
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wbrew obiegowym, powtarzanym do znudzenia klamstwom, polaru nie uzywa sie do nieba, ale przede wszystkim do tego co pod nim
    Ja się nie znam - polarów nie używam Jednak czy nie jest tak, że również na dole polaryzacja w UWA jest nierównomierna (co oczywiście na dużych powierzchniach - vide wspomniane niebo - bardziej rzuca się w oczy)?

BTW - autor w/w porównania zapowiada kolejne porównanka 14-24 vs Canon 16-35L II, Contax 17-35/2.8 i insze. Oj, będzie się działo

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ja się nie znam - polarów nie używam Jednak czy nie jest tak, że również na dole polaryzacja w UWA jest nierównomierna (co oczywiście na dużych powierzchniach - vide wspomniane niebo - bardziej rzuca się w oczy)?
    dobre pytanie. na chlopa wychodziloby, ze cos w tym racji masz i jakby zrobic rasowo onanistyczne testy na duzej powierzchni odbijajacej swiatlo (hehe... wykafelkowane dno basenu!! 8) ) to by moze i nawet zauwazyl

na praktyke zyciowa, z 12mm w cropie, to ja ni czorta nie widze jakby polaryzacja byla nierowna na "trawce". moze jest, ale z czysto inzynierskiego punktu widzenia zagadnienie jest praktycznie zaniedbywalne w odroznieniu od nieba, ktore od 15mm w dol bardzo latwo spartolic za mocno krecac polarem.
    z cropowych 12mm jeszcze kawalek do 14mm niecropowych, ale nie spodziewam sie tutaj drastycznej zmiany zagadnienia
    www albo tez flickr

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów