Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Pierwszy raz zazdroszczę NIKON-owcom 14-24/2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    zakładasz, że jak ktos ma do dyspozycji 10 kl/s to od razu przyniesie z pleneru setki zdjęć? To zalezy od stylu pracy. Sądzę, że jak ktoś łazi po górach ze średnim formatem (np taką Mamiyą 7 ) i na chwile weźmie w łapki D3, to nagle nie zacznie szaleć.
    3 zdjęcia do hdr zrobi w 1/3 s, co jest istotne przy sklejaniu fot - nic sie nie zdązy przesunąć.
    nie mialem na mysli "rozstrzelania sie na dobre" po dostaniu w rece cyfry raczej upor niektorych w robieniu 5 ujec i sklejaniu ich na komputerze tam, gdzie przy odrobinie wysilku i wiedzy mozna zrobic 1 ujecie i wszystko gra

znam zalety HDR ale znam tez wady. odstep 1/3s czesto jest niewystarczajacy, zeby uzyskac trzy klatki jednakowej sceny. pierwszy lepszy kawalek niestojacej wody badz troche wiatru i juz widac efekt na zdjeciach.

poszedlbym tez o zaklad, ze robiac w czasie 1/3s te 3 ujecia nie uzyskalbys 3 nieprzemieszczonych wzgledem siebie klatek. raz na kilkadziesiat prob moze by sie udalo, ale opieranie sie na tym w (generujacej jakies srodki do zycia) praktyce fotograficznej uznalbym za bardzo odwazna decyzje

poza tym, 1/3s funkcjonuje tu przy zalozeniu, ze czas ekspozycji jest pomijalny dla szybkostrzelnosci aparatu. a to jest bardzo nietrafne zalozenie, w sytuacji gdy znakomita czesc (zaryzykowalbym teze, ze wiekszosc) HDR-ow robi sie dla scen wymagajacych dlugich, nierzadko kilkusekundowych ekspozycji.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    poza tym, 1/3s funkcjonuje tu przy zalozeniu, ze czas ekspozycji jest pomijalny dla szybkostrzelnosci aparatu. a to jest bardzo nietrafne zalozenie, w sytuacji gdy znakomita czesc (zaryzykowalbym teze, ze wiekszosc) HDR-ow robi sie dla scen wymagajacych dlugich, nierzadko kilkusekundowych ekspozycji.
    po części masz rację. Przy przymknięciu do np f=16 czas wyjdzie zbyt długi by osiągnąć 9kl/s. Zapewne na zrobienie tych fotek potrzeba około 1 s.
    Zakładam ISO 200 i zdjęcia "dzienne", nie świt czy zachód.
    HDR mają swoich zwolenników i przeciwników.
    a w sumie - każdy robi po swojemu. Liczy sie efekt. Nie będe sie wymądrzał przy krajobrazach, nie moja działka.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    znam zalety HDR ale znam tez wady. odstep 1/3s czesto jest niewystarczajacy, zeby uzyskac trzy klatki jednakowej sceny. pierwszy lepszy kawalek niestojacej wody badz troche wiatru i juz widac efekt na zdjeciach.
    Co prawda skanujące ścianki do średniego czy wielkiego formatu potrafią to jakoś software'owo w miarę sensownie połączyć, ale i tak nie jestem tego zwolennikiem :-)
    W myśl zasady: raz a dobrze (-:
    Choć przyznam się bez bicia do robienia dwu klatkowego bracketingu
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 16-01-2008 o 18:55

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wczoraj miałem kilkanaście minut zabawy z D3, 24-70, 70-200VR. Wszystko najnowsze z najnowszych, nawet na Allegro nie ma chyba jeszcze tego 24-70 w sprzedaży.
    Sprzęt superfajny, choć do guzikologii Nikona trzeba się przyzwyczaić. Pełno różnych guziczków i pstryczków, które działają jak się coś przyciśnie i gdzieś z boku pokręci
    Ale nie o to chodzi.

Otóż szkło 70-200 f2.8VR jest bardzo małe, szczupłe, wręcz coś jak tani 70-200f4L. Wykonanie supersolidne, ładne.
    Nikon prezentuje ciekawą technologię, oba nowe szkła 24-70 i 70-200 są szczupłe i zwarte. Nie jak u Canona, grube i wielkie, a przecież te same parametry - f2.8!

I też przez chwilę zazdrościłem tej nikonowskiej technologii Zrobiłem ze 30 klatek na rympał, ostrząc na rogi, kanty i powierzchnie i wszystkie wyszły ostre jak brzytwa. Tam gdzie ostrzyłem tam było ostro. Wspaniały sprzęt.

Zamarzył mi sie 1dm3 (choć nie wiem czy z tą brzytwą wyszłoby podobnie).
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 22-01-2008 o 12:46

Coś już napisał
    Miasto
    Ziemia

Domyślnie

Tylko przy jpg-ach to najlepiej w D3 wyostrzenie w puszce ustawic na 5-6 (w skali do 9). Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Wczoraj miałem kilkanaście minut zabawy z D3, 24-70, 70-200VR...
    Ja tez dosc dokladnie mialem okazje zapoznac sie wreszcie z nowym D3.
    Naprawde fajny aparat. Ciekawe, ze przy dluzszej zabawie wydaje sie
    naprawde lekki. Moim zdaniem 70-200 nie lezy z nim najlepiej,
    troche to szklo jest jakby za waskie i za dlugie (?). Dziwne.
    Z 24-70 lezy swietnie. Chcialbym uczciwie porownac jakosc zdjec
    z D3+24-70 vs 5D+24-70 ale niestety nie mialem na to czasu...
    Moze przy kolejnej okazji...

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

http://www.photozone.de/Reviews/Nikk...report--review

jest czego zazdrościć.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    http://www.photozone.de/Reviews/Nikk...report--review

jest czego zazdrościć.
    pozdrawiam
    z ciekawosci - jak wyglada dekielek na takie szklo?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    3 zdjęcia do hdr zrobi w 1/3 s, co jest istotne przy sklejaniu fot - nic sie nie zdązy przesunąć.

oczywiscie jesli zdjecia nie sa w gorszych warunkach oswietleniowych i czas naswietlania nie jest dluzszy
    Ostatnio edytowane przez MalFunkTion ; 27-01-2008 o 15:25 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
    www.djmal.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MalFunkTion Zobacz posta
    z ciekawosci - jak wyglada dekielek na takie szklo?
    Na Optycznych widać:
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    O rany ... .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów