Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Pierwszy raz zazdroszczę NIKON-owcom 14-24/2.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    zakładasz, że jak ktos ma do dyspozycji 10 kl/s to od razu przyniesie z pleneru setki zdjęć? To zalezy od stylu pracy. Sądzę, że jak ktoś łazi po górach ze średnim formatem (np taką Mamiyą 7 ) i na chwile weźmie w łapki D3, to nagle nie zacznie szaleć.
    3 zdjęcia do hdr zrobi w 1/3 s, co jest istotne przy sklejaniu fot - nic sie nie zdązy przesunąć.
    nie mialem na mysli "rozstrzelania sie na dobre" po dostaniu w rece cyfry raczej upor niektorych w robieniu 5 ujec i sklejaniu ich na komputerze tam, gdzie przy odrobinie wysilku i wiedzy mozna zrobic 1 ujecie i wszystko gra

znam zalety HDR ale znam tez wady. odstep 1/3s czesto jest niewystarczajacy, zeby uzyskac trzy klatki jednakowej sceny. pierwszy lepszy kawalek niestojacej wody badz troche wiatru i juz widac efekt na zdjeciach.

poszedlbym tez o zaklad, ze robiac w czasie 1/3s te 3 ujecia nie uzyskalbys 3 nieprzemieszczonych wzgledem siebie klatek. raz na kilkadziesiat prob moze by sie udalo, ale opieranie sie na tym w (generujacej jakies srodki do zycia) praktyce fotograficznej uznalbym za bardzo odwazna decyzje

poza tym, 1/3s funkcjonuje tu przy zalozeniu, ze czas ekspozycji jest pomijalny dla szybkostrzelnosci aparatu. a to jest bardzo nietrafne zalozenie, w sytuacji gdy znakomita czesc (zaryzykowalbym teze, ze wiekszosc) HDR-ow robi sie dla scen wymagajacych dlugich, nierzadko kilkusekundowych ekspozycji.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    poza tym, 1/3s funkcjonuje tu przy zalozeniu, ze czas ekspozycji jest pomijalny dla szybkostrzelnosci aparatu. a to jest bardzo nietrafne zalozenie, w sytuacji gdy znakomita czesc (zaryzykowalbym teze, ze wiekszosc) HDR-ow robi sie dla scen wymagajacych dlugich, nierzadko kilkusekundowych ekspozycji.
    po części masz rację. Przy przymknięciu do np f=16 czas wyjdzie zbyt długi by osiągnąć 9kl/s. Zapewne na zrobienie tych fotek potrzeba około 1 s.
    Zakładam ISO 200 i zdjęcia "dzienne", nie świt czy zachód.
    HDR mają swoich zwolenników i przeciwników.
    a w sumie - każdy robi po swojemu. Liczy sie efekt. Nie będe sie wymądrzał przy krajobrazach, nie moja działka.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    znam zalety HDR ale znam tez wady. odstep 1/3s czesto jest niewystarczajacy, zeby uzyskac trzy klatki jednakowej sceny. pierwszy lepszy kawalek niestojacej wody badz troche wiatru i juz widac efekt na zdjeciach.
    Co prawda skanujące ścianki do średniego czy wielkiego formatu potrafią to jakoś software'owo w miarę sensownie połączyć, ale i tak nie jestem tego zwolennikiem :-)
    W myśl zasady: raz a dobrze (-:
    Choć przyznam się bez bicia do robienia dwu klatkowego bracketingu
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 16-01-2008 o 18:55

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wczoraj miałem kilkanaście minut zabawy z D3, 24-70, 70-200VR. Wszystko najnowsze z najnowszych, nawet na Allegro nie ma chyba jeszcze tego 24-70 w sprzedaży.
    Sprzęt superfajny, choć do guzikologii Nikona trzeba się przyzwyczaić. Pełno różnych guziczków i pstryczków, które działają jak się coś przyciśnie i gdzieś z boku pokręci
    Ale nie o to chodzi.

Otóż szkło 70-200 f2.8VR jest bardzo małe, szczupłe, wręcz coś jak tani 70-200f4L. Wykonanie supersolidne, ładne.
    Nikon prezentuje ciekawą technologię, oba nowe szkła 24-70 i 70-200 są szczupłe i zwarte. Nie jak u Canona, grube i wielkie, a przecież te same parametry - f2.8!

I też przez chwilę zazdrościłem tej nikonowskiej technologii Zrobiłem ze 30 klatek na rympał, ostrząc na rogi, kanty i powierzchnie i wszystkie wyszły ostre jak brzytwa. Tam gdzie ostrzyłem tam było ostro. Wspaniały sprzęt.

Zamarzył mi sie 1dm3 (choć nie wiem czy z tą brzytwą wyszłoby podobnie).
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 22-01-2008 o 12:46

Coś już napisał
    Miasto
    Ziemia

Domyślnie

Tylko przy jpg-ach to najlepiej w D3 wyostrzenie w puszce ustawic na 5-6 (w skali do 9). Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Wczoraj miałem kilkanaście minut zabawy z D3, 24-70, 70-200VR...
    Ja tez dosc dokladnie mialem okazje zapoznac sie wreszcie z nowym D3.
    Naprawde fajny aparat. Ciekawe, ze przy dluzszej zabawie wydaje sie
    naprawde lekki. Moim zdaniem 70-200 nie lezy z nim najlepiej,
    troche to szklo jest jakby za waskie i za dlugie (?). Dziwne.
    Z 24-70 lezy swietnie. Chcialbym uczciwie porownac jakosc zdjec
    z D3+24-70 vs 5D+24-70 ale niestety nie mialem na to czasu...
    Moze przy kolejnej okazji...

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

http://www.photozone.de/Reviews/Nikk...report--review

jest czego zazdrościć.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    http://www.photozone.de/Reviews/Nikk...report--review

jest czego zazdrościć.
    pozdrawiam
    z ciekawosci - jak wyglada dekielek na takie szklo?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    3 zdjęcia do hdr zrobi w 1/3 s, co jest istotne przy sklejaniu fot - nic sie nie zdązy przesunąć.

oczywiscie jesli zdjecia nie sa w gorszych warunkach oswietleniowych i czas naswietlania nie jest dluzszy
    Ostatnio edytowane przez MalFunkTion ; 27-01-2008 o 15:25 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
    www.djmal.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MalFunkTion Zobacz posta
    z ciekawosci - jak wyglada dekielek na takie szklo?
    Na Optycznych widać:
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    O rany ... .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów