Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jaki rodzaj filtra - zapraszam do dyskusji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Filtry typu Skylight maja lekkie zabarwienie ocieplajace zbyt "zimny" obraz,niektore filtry UV zreszta też.Np.Hoya ma lekko żółtawy odcień.Ma to zalety i wady.Są też całkowicie neutralne.Jezeli do ochrony to produkowane sa tez filtry Protect.Nigdy nie zaszkodzi samemu [dobrze jak przed zakupem] obejrzeć i pstryknąć coś z filtrem i bez u kolegi albo w sklepie.Filtr jak najlepszy.Do krajobrazu ocieplenie moze byc przydatne,ale np do katalogu tkanin juz nie.To czy uzywac czy nie to kwestia i wlasnych ocen i warunków w których sie fotografuje.Zawsze łatwiej zdjąc posiadany filtr,niż zalozyc jak sie nie ma.W złych warunkach :kurz ,woda, wskazane.W studiu niekoniecznie itd.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 25-11-2007 o 21:37

wfisz
    Guest

Domyślnie

A skylight??
    Poza polaryzacją to on może poprawia kolory i kontras?
    Jaki inny może?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Trzeba odkręcić UV i przykręcić polarka.
    Na szczęście polarek jest rzadziej potrzebny, niż UV.

Pozdrówka
    A skylight??
    Jaki inny może?A skylight??
    Jaki inny może?
    Ostatnio edytowane przez wfisz ; 25-11-2007 o 21:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jaką znowu polaryzacją ?? Jak szukasz filtra który poprawia kolory i kontrast to powodzenia... Skylight ani nie polaryzuje, a nie nie poprawią kolorów i konstrastu... Zmienia temperaturę barwową światła, co już ktoś wyżej napisał...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

wfisz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jaką znowu polaryzacją ?? Jak szukasz filtra który poprawia kolory i kontrast to powodzenia... Skylight ani nie polaryzuje, a nie nie poprawią kolorów i konstrastu... Zmienia temperaturę barwową światła, co już ktoś wyżej napisał...
    Żle się wyraziłem. miałem na myśli, czy poza filtrem polaryzacyjnym, jakiś inny, np skylight ma właściwości poprawiające kolorystykę obrazu.

Ale coś już wiem.
    Bardzo wszystkim dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wfisz Zobacz posta
    Żle się wyraziłem. miałem na myśli, czy poza filtrem polaryzacyjnym, jakiś inny, np skylight ma właściwości poprawiające kolorystykę obrazu.

Ale coś już wiem.
    Bardzo wszystkim dziękuję
    Nie traktuj tylko polaryzacyjnego jako uniwersalnego sposobu na otrzymanie "lepszych" kolorów (bo mam wrażenie że tak go traktujesz) bo się rozczarujesz - poczytaj przede wszystkim - w sieci jest tonę informacji na temat filtrów, szczególnie polaryzacyjnego.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów