Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Tani teleobiektyw 400/500

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rallus Zobacz posta
    Tylko trzeba pamiętać, że pierścień pośredni zjada trochę światła.
    12mm zjada tyle światła, że raczej nie trzeba pamiętać:wink:

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

OK, decyzja podjęta - wybrałem EF 100-400, gdyż uważam, że jest bardziej uniwersalny i mogę się wtedy pozbyć EF 100-300 gdyż Lka pokryje całą jego ogniskową. Choć zakup planuję po świętach, to już rozglądałem się za tym obiektywem. Ceny są szokujące różne - nowy obiektyw kosztuje od 4700 do 5900zł. Duża różnica cen. Używanego raczej nie biorę pod uwagę - w chwili obecnej jest na Allegro jedna aukcja "używki" za 4550zł. Nie wiem kto tyle zapłaci skoro za 150zł można mieć nowy. W zakończonych znalazłem aukcję, która NIE zakończyła się sprzedażą (cena 3800zł).

Mógłbym prosić jeszcze o więcej informacji na temat "zaklejania styków" aby móc korzystać z AF po dołączeniu konwertera 1,4x?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jakis czas temu testowalem 100/400L i 400L5,6. W zasadzie po kilku próbach na obu objektywach wybor dla mnie byl oczywisty. 100-400L, mimo ze objektyw bardzo popularny - dosc wyraznie odstaje jakosciowo 400L56. Byc moze akurat na takie egzemplarze trafilem. jak wiecej o tym szkle poczytasz, dowiesz sie ze sa dobre i gorsze egzemplarze 100-400L.

wszystko zalezy co i jak chcesz focic. Jezeli glownie planujesz uzywac 400mm, proponuje rozwazyc stalke. W sloneczny dzien ISO 100, przeslona 5,6 i do tego objektwu nie trzeba zadnego monopodu!!

Uprawnienia umieszczania postów