Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: Tani teleobiektyw 400/500

Sztajgierek
    Guest

Domyślnie

Dorwałem dziś książkę o fotografowaniu zwierząt napisaną przez Rostislava Stacha. Cytuję:

"Innym z łatwo dostępnych obiektywów jest Sigma 50-500mm F4-6.3 APO EX DG, który ostatnio miałem okazję wypróbować i, biorąc pod uwagę jego cenę, byłem miło zaskoczony jakością zdjęć"

Ciekawe czy ktoś robił testy porównawcze 50-500 i 100-400.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sztajgierek Zobacz posta
    Dorwałem dziś książkę o fotografowaniu zwierząt napisaną przez Rostislava Stacha. Cytuję:

"Innym z łatwo dostępnych obiektywów jest Sigma 50-500mm F4-6.3 APO EX DG, który ostatnio miałem okazję wypróbować i, biorąc pod uwagę jego cenę, byłem miło zaskoczony jakością zdjęć"

Ciekawe czy ktoś robił testy porównawcze 50-500 i 100-400.
    W sieci jest kilka porównań, wynik dość łatwo przewidzieć.
    Dodatkowo ceny 100-400 znacznie spadły, więc to przestał być również argument za Sigmą.

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Od wczoraj jestem szczęśliwym ( mam nadzieję bo do końca go nie przetestowałem ) posiadaczem Canona 100-400. Kurier dostarczył mi go wieczorem więc pstryknąłem tylko kilka fotek w domu. Dwa pierwsze spostrzeżenia :
    -fokus radzi sobie ( acz stosunkowo wolno ) przy słabym ( do bardzo słabego ) świetle w moim salonie , więc myślę że i na świeżym powietrzu da rade
    -sposób zmiany ogniskowej w obiektywie, upłynie kilka dni -tygodni za nim uznam go za naturalny
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Od wczoraj jestem szczęśliwym ( mam nadzieję bo do końca go nie przetestowałem ) posiadaczem Canona 100-400.
    polecem poczytać ten wątek, tak na wszelki wypadek
    http://www.birdforum.net/showthread.php?t=101848

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...ojej ja kupiłem niestety tylko wersję podstawową, bez opcje na wewnętrzne plenery makro w zestawie
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    -sposób zmiany ogniskowej w obiektywie, upłynie kilka dni -tygodni za nim uznam go za naturalny
    A możesz zdradzić jaki był do tej pory dla Ciebie naturalny??
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zoom typu "pompka' byl pierwszym i typowym dla tego typu obiektywu rozwiazaniem.pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

Taki w którym długość ogniskowej regulowało sie pierścieniem . Jest to mój pierwszy obiektyw tego typu i stad moje ( bardzo subiektywne ) stwierdzenie
    pozdrawiam

MaxDin
    Guest

Domyślnie

Podepnę sie pod wątek.

Niebawem dostanę EF 100-400 i zastanawiam się nad zakupem TC EF 1.4x. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica w jakości zdjęć z TC i bez TC oraz które styki i w jaki sposób zakleić aby działał AF (wiem, że powyżej F5,6 są problemy z AF). Posiada ktoś fotki z EF 100-400 z TC i bez TC (EF 1.4x) dla porównania? Chętnie je zobaczyłbym aby odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto kupować EF 1.4x do EF 100-400.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Moim zdaniem 100-400 całkiem dobrze radzi sobie z Tc x1,4 (ja mam sigmę EX).
    Co do zaklejania styków - to musisz zakleic te "nadmiarowe". Tzn. popatrzysz na styki w obiektywie i styki w TC - (albo na styki w obiektywie nie przystosowanym do TC) i zaklej te, na obiektywie których nie ma na TC (na TC od strony aparatu). Generalnie obiektywy przystosowane do TC mają o trzy styki więcej.
    Acha - wg mnie "jakość" takiego AF jest nieakceptowalna i nie uzyteczna.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów