Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Komputer ze zdjęciami i jego zabezpieczenie.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Komputer ze zdjęciami i jego zabezpieczenie.

Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
    Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.

Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
    Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.

Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?
    Nikt z was nie używa UPS-a ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Używamy - od kilkuset VA do kilkuset KVA.
    Ile masz kasy na zakup i jaka moc Cię interesuje?
    Jakie typowe braki energetycznie występują tam gdzie ma działać ten komputer?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przed czym chcesz ten komputer zabezpieczyć poprzez UPS?
    Moim zdaniem APC i koniec. Choćby stary, używany z nowym aku z allegro.
    A parametry takie jakie potrzebne do Twojego komputera. Moim zdaniem trochę szkoda byłoby nie skorzystać z UPS do podtrzymywania zasilania w stacji roboczej, monitorze i czym tam jeszcze.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no......... Ja mam doswiadczenia tylko z APC (z jakims BELKIN'em tez przez jakis czas mialem doczynienia). W nowszych (drozszych) mozesz podlaczyc do sieci i zarzadzac przez www (ale to raczej "enterprise" rozwiazanie). Mam (moze troche przesadnie) 650 APC i z 17CRT oraz desktopem (XP, 2 napedy optyczne) 5 HDD (kontroler w srodku - system w mirroringu - dane raid 5) dalej podlaczona drukarka i zestaw 5.1 Creative wytrzymywal mi ok 50 min (kiedys esty robilem) no i Streamer (DLT). Dolaczony oczywiscie byl soft (troche prymitywny) PowerShute (stara wersja) i jak cos sie dzialo to wylaczal.
    Potem przeszedlem na laptopy i dyski zew - juz nie potrzebuje.
    W kazdej firmie, ktorej pracowalem tylko i wylacznie APC - moge polecic jak najbardziej (teraz moj UPS u tesciow).
    Mialem kiedys kilka ale jak sie wyprowadzalem do UK ot porozdawalem znajomym.
    Kumpel na 280 (APC) mial router - proxy (fakt - linux i stary komp i 2 hdd - 1 na system i 1 na "cachowanie") i mu ponad godzine trzymal.
    Moim zdaniem nie ma co oszczedzac na UPSie - APC maja naprawde dobre baterie - i trzymaja dlugo. Dodatkowo zycie baterii tez jest OK. przez 3 lata wymienilem w swojej 650 baterie tylko raz (poniewaz jak zaczalem uzywac to juz byla "wysluzona")
    Kurcze bede w styczniu w PL i mam jescze 1 650 (czy tam 680 - nie pamietam numeru) ale bez baterii - jak chcesz to Ci moge wyslac - lezy w piwnicy (sucha - kuperzeczy tam jeszcze mam). Trocje to wazy (o ile chcesz czekac 2 miesiace)
    Moge Ci powiedziec dokladnie jaki to model (o ile jeszcze tesciowie nie wyrzucili) izapytaj sie o baterie - jak Ci podpasi - UPS jest Twoj (oczywiscie koszty przesylki pokrywasz i to koniec - zadnego haczyka - nie potrzebny mi - a lezy i "sie marnuje")
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 24-11-2007 o 23:08

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zależy przed czym chcesz zabezpieczyć. Jeżeli przed wyłączeniem się, to rzeczywiście UPS. Jeżeli przed utratą zdjęć to polecam RAID 5 - trochę kosztowne, ale warto. Jeżeli przed kradzieżą zdjęć, to może device mapper i target dm-crypt cię zadowoli?
    EOS

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Kompa chcę zabezpieczyć przed różnymi rodzajami spięć, zwarć, i mylnego podania 380 V przez zakłady energetyczne / koledze na skutek takiej pomyłki poszły wszystkie urządzenia właśnie podpięte do gniazdka, a elektrownia po dwóch latach sądzenia się w sądach wypłaciła każdemu po 10 000 PLN /.

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Kupiłem Musteka 1000VA - utrzymuje wysokożerczy zestaw + 20" LCD przez ok 12 minut - potem zaczyna już ostro 'pikać' - a że mam dyski RAID i najmniejszy corrupt może powalić system plików, to w tym czasie komputer i tak zdąży się sam wyłączyć przez dołączone oprogramowanie - jakbym przy nim nie był z jakiegoś powodu...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    a że mam dyski RAID i najmniejszy corrupt może powalić system plików,
    To masz chyba jakieś zaprzeczenie RAIDa ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    To masz chyba jakieś zaprzeczenie RAIDa ...
    Chyba za ma RAID 0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów