Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Forum "Dla początkujących" - definicja

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    była na ten temat dyskusja kilka tygodni temu
    Wiem - czytałem - niestety za późno, żeby się włączyć - wybacz Aszu Założyłem wątek tutaj po postach Nemeo, bo najwyraźniej temat nie jest jeszcze zamknięty a może tutaj wypowiedzą się wreszcie inni forumowicze, którzy chyba do Administracji nie zaglądają :rolleyes: .

... nazwa "Dla początkujących" jest używana zarówno do zadawania rzeczywistych, prostych pytań jak i do tworzenia moderatorskiego śmietnika. Może warto by to jednak rozdzielić?
    Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool: Ale na razie forum "Dla początkujących" jest w obecnej postaci i tyle.

A wracając do meritum: wg mnie sporo zamieszania wynika wlaśnie z tego wymieszania :smile: . Początkujący nie chcą zaczynać wątków w "śmietniku", więc zaczynają w innych działach a później są urażeni za przeniesienie. Tak więc coś jednak trzeba poprawić - może faktycznie pomogłoby założenie dodatkowego podforum "Śmietnik"? Może wtedy "Dla początkujących" nie byłoby potrzebne?

Ja sam się dziś zawahałem przed przerzuceniem pytania
    Dlatego, skoro podforum już jest, zaproponowałem dyskusję nad zdefiniowaniem jasnych zasad. A swoją drogą ciekawi mnie, ile wątków jest rozpoczynanych w tym dziale a ile jest przerzucanych tam przez moderatorów
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 17-04-2005 o 08:34

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul
    Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool: Ale na razie forum "Dla początkujących" jest w obecnej postaci i tyle.
    Podforum "dla poczatkujacych" z zalozenia nie jest ani dla debili, ani wylacznie dla osob dopiero rozpoczynajacych swoja przygode z fotografia (BTW, czy to jakis wstyd przyznac sie, ze ktos stawia w fotografii pierwsze kroki?). Idea jego utworzenia byla m.in. taka aby trafialy tam posty dotyczace spraw zupelnie podstawowych, elementarnych chocby typu: "Od 20 lat zajmuje sie profesjonalnie fotografia. Obecnie jednak chcialbym kupic dzieciom/zonie/sobie jakis super-hiper mozliwie jak najmniejszy kompakt cyfrowy. Wymagania sa takie: [...]. Prosze o porade". Nie ma zadnego powodu aby takie wlasnie pytanie nie trafilo do podforum "dla poczatkujacych". Byc moze problem lezy w tytule tego podforum (bo ludziska sie zżymają i mysla, ze tworzone sa jakies niepotrzebne podzialy). Moze wiec warto pomyslec nad jakas inna, bardziej swiadomosciowo neutralna nazwa dla tego podforum, bo temat bedzie powracaljak bumerang.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-)
    Ignorowanie nic nie daje, z powodów o których już wiele razy pisałem. To tak jak z "nie karmić trolla" na Usenecie - zawsze znajdzie się kilka osób, które pociągną wątek.

Początkujący nie chcą zaczynać wątków w "śmietniku", więc zaczynają w innych działach a później są urażeni za przeniesienie.
    I niech sobie będą. Lepiej niech jedna osoba poczuje się urażona, niż setki czytają po raz dziesiąty pytanie "co zamiast kita do 300D".

Tak więc coś jednak trzeba poprawić - może faktycznie pomogłoby założenie dodatkowego podforum "Śmietnik"?
    Aha, dopiero wtedy zaczęłyby się obrażone głosy

A swoją drogą ciekawi mnie, ile wątków jest rozpoczynanych w tym dziale a ile jest przerzucanych tam przez moderatorów
    Ja przerzucam średnio kilka dziennie. Myślę że prawie nikt nie zaczyna tam wątków (pomijając chwalebne wyjątki). A szkoda :-/

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool:
    Wtedy kasowalibyśmy te wszystkie wątki, które trafiają do zielonego forum. Lepiej? A społeczeństwo otwarte to socjalityczna prowokacja.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

muflon - akceptuję Twoje argumenty - są jak najbardziej prawdziwe - i możliwe, że gdybym był na Twoim miejscu - przważyłyby. Po prostu nie ma tu idealnego rozwiązania. Jest decyzja o podforum - ok - w takim razie proponuję zmienić jego nazwę - np. przenieść do sekcji Sprzęt cyfrowy i dać nazwę Pytania ogólne. Oraz koniecznie zmienić fragment "to forum jest właśnie dla Ciebie" na "to miejsce na zadawanie tego typu pytań"

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    społeczeństwo otwarte to socjalityczna prowokacja.
    A przeciwieństwo społeczeństwa otwartego nazywa się ... no właśnie ... jak? W sumie można by zacząć cenzurować każdą wypowiedź na forum, zanim się ukaże, wtedy wszystko będzie dokładnie jak chcesz :rolleyes:

No i wreszcie opatentujmy to oprogramowanie - w końcu odbierają innym klientów i zyski

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest decyzja o podforum - ok - w takim razie proponuję zmienić jego nazwę - np. przenieść do sekcji Sprzęt cyfrowy
    A dlaczego? Przeciez nie tylko o kompakty czy dSLR czy szkla do dSLR pytania sie tam znajduja ?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Strasznie sie z tym nowym pod-forum namieszalo. Nie odkryje Ameryki, jesli stwierdze, ze przyczyna jest to, ze wyodrebnione zostalo ono z pomoca innej grupy kryteriow, niz pozostale - a tym samym nie da sie uniknac zazebien. Bo albo podzial forum typu: poczatkujacy-sredniozaawansowany-zaawansowany-ekspert, albo obiektywy-lampy-dslr itp.

Choc zapewne uscislenie kategorii choc nieco pomoze.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Może zmienić nazwę "Dla początkujących" na bardziej ogólnikową i mniej drażniącą, a także podzielić na kilka podtematów ażeby ten "śmietnik" był bardziej uporządkowany.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chyba można. Proszę zgłaszać propozycje
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A dlaczego? Przeciez nie tylko o kompakty czy dSLR czy szkla do dSLR pytania sie tam znajduja ?
    Pomyłka nazwy - sorry - myślałem o przeniesieniu do sekcji "Sprzęt cyfrowy" i np. na zmianie nazwy na "Pytania ogólne". A pytania wogóle bez sensu można by przenosić po prostu do Hydepark :smile:

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów