Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Forum "Dla początkujących" - definicja

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Lightbulb Forum "Dla początkujących" - definicja

Od czasu, kiedy powstało "Dla początkujących", na forum zrobił się bałagan. Wszystkie inne podfora mają jasny podział "produktowy" i kiedy nagle powstało forum, w które można wrzucić praktycznie wszystko - zrobił się tam totalny mix. Wydaje mi się, że wynika to z tego, że nie ma jasnych zasad, jakie tematy powinny tam być umieszczane

ps. zanim ktoś napisze, że jestem za krótko na forum, żeby sie wypowiadać na ten temat, to informuję, że czytam forum regularnie już od kilku miesięcy 8)
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 16-04-2005 o 13:50 Powód: Dokładniejsze zdefiniowanie tematu wątku

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I wlasnie po to (AFAIR) powstalo podforum dla poczatkujacych... wg zasady "latwiejszy do ogarniecia jest wiekszy balagan w jednym miejscu niz mniejszy balagan wszedzie" ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kavoo - a zauważyłeś, że w podforum dSLR od północy nie było żadnegj wiadomości? Jak tak dalej pójdzie - trzeba je będzie przyłączyć do podforum Dla początkujących :grin:

A teraz masz wątki np. o obiektywach w różnych miejscach. Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że nie ma "głupich pytań ..." :wink:
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 16-04-2005 o 13:41

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul
    kavoo - a zauważyłeś, że w podforum dSLR od północy nie było żadnegj wiadomości?
    Chyba ci przegladarka forum z cache'u otwiera, ja sam ze 2 czy 3 posty dzisiaj napisalem, a przed chwila nowy topic sie pojawil ;-)

Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że nie ma "głupich pytań ..." :wink:
    Nie przypominam sobie, zebym cokolwiek o "glupich pytaniach" pisal.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Chyba ci przegladarka forum z cache'u otwiera, ja sam ze 2 czy 3 posty dzisiaj napisalem, a przed chwila nowy topic sie pojawil
    Faktycznie pojawił się, ale jeszcze niedawno miałem wiadomość o wężyku z 00:03 - pewnie stanęło odświeżanie licznika bo odświeżam za każdym razem :smile:

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Nie przypominam sobie, zebym cokolwiek o "glupich pytaniach" pisal.
    Bo nie napisałeś :smile: - przepraszam, za skrót myślowy Jest to raczej mój komentarz co do przypuszczalnej metodologii przerzucania wątków do forum "Dla początkujących"
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 16-04-2005 o 14:07

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

kavoo - a zauważyłeś, że w podforum dSLR od północy nie było żadnegj wiadomości? Jak tak dalej pójdzie - trzeba je będzie przyłączyć do podforum Dla początkujących :grin:
    A teraz masz wątki np. o obiektywach w różnych miejscach. Poza tym ktoś kiedyś powiedział, że nie ma "głupich pytań ..." :wink:
    Nawet jeśli (choć tak wcale nie jest, jak to Kavoo napisał), to tak miało być - była na ten temat dyskusja kilka tygodni temu. Na forum "dla początkujących" przerzucane są pytania, które były już często poruszane (czasem autorom nie chce się sprawdzić nawet wątków z ostatniego tygodnia) i nie jest ono moderowane. Na zasadzie: "chcesz robić burdel - OK, ale rób go w zamkniętej piaskownicy".

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

muflon, Kavoo, dzi - gwoli ścisłości - sprawdziłem właśnie (menu "Posty z ostatnich dni"->"Posty z ostatniego dnia") - była wiadomość o 00:03 nt. schematu wężyka i później założenie wątku o matówce o 13:51

Ale nie jest to istotne dla wątku - moja wątpliwość dotyczyła określenia zasad wg których wątki należy zaczynać/przenosić w "Dla początkujących". Wszystkie inne podfora są jednoznaczne - nawet hydepark.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ale nie jest to istotne dla wątku - moja wątpliwość dotyczyła określenia zasad wg których wątki należy zaczynać/przenosić w "Dla początkujących". Wszystkie inne podfora są jednoznaczne - nawet hydepark.
    Nie da się, z definicji. Może w sumie to i trochę źle, że nazwa "Dla początkujących" jest używana zarówno do zadawania rzeczywistych, prostych pytań jak i do tworzenia moderatorskiego śmietnika. Może warto by to jednak rozdzielić? Jedno i drugie mogłoby w sumie zostać niemoderowane...

Yasin: jakikolwiek drobniejszy podział ma sens tylko jeśli ludzie się go trzymają i przede wszystkim nie zadają tych samych pytań 10 razy. A to niestety nierealne :-/

BTW. Ja sam się dziś zawahałem przed przerzuceniem pytania o wybór miedzy 28-105 vs. 28-200 - w sumie dokładnie takiego wątku jeszcze nie było, ale tytuł posta jest tak niewiele mówiący, że robi on śmietnik w równym stopniu jak powtarzające się pytania. Już o tym pisałem w propozycji zmian w regulaminie (właśnie, co z nimi? ;-))

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    była na ten temat dyskusja kilka tygodni temu
    Wiem - czytałem - niestety za późno, żeby się włączyć - wybacz Aszu Założyłem wątek tutaj po postach Nemeo, bo najwyraźniej temat nie jest jeszcze zamknięty a może tutaj wypowiedzą się wreszcie inni forumowicze, którzy chyba do Administracji nie zaglądają :rolleyes: .

... nazwa "Dla początkujących" jest używana zarówno do zadawania rzeczywistych, prostych pytań jak i do tworzenia moderatorskiego śmietnika. Może warto by to jednak rozdzielić?
    Przede wszystkim chcę powiedzieć, że, podobnie jak Aszu, nie zgadzam się z ideą nowego podforum i uważam, że wprowadza niepotrzebne podziały między forumowiczami. Bardziej pociąga mnie idea społeczności otwartej, bez podziałów na lepszych i gorszych, a do panowania nad bałaganem są jeszcze funkcje "Ignoruj" i "Wyszukaj" :-) no i oczywiście możliwości moderatorów :cool: Ale na razie forum "Dla początkujących" jest w obecnej postaci i tyle.

A wracając do meritum: wg mnie sporo zamieszania wynika wlaśnie z tego wymieszania :smile: . Początkujący nie chcą zaczynać wątków w "śmietniku", więc zaczynają w innych działach a później są urażeni za przeniesienie. Tak więc coś jednak trzeba poprawić - może faktycznie pomogłoby założenie dodatkowego podforum "Śmietnik"? Może wtedy "Dla początkujących" nie byłoby potrzebne?

Ja sam się dziś zawahałem przed przerzuceniem pytania
    Dlatego, skoro podforum już jest, zaproponowałem dyskusję nad zdefiniowaniem jasnych zasad. A swoją drogą ciekawi mnie, ile wątków jest rozpoczynanych w tym dziale a ile jest przerzucanych tam przez moderatorów
    Ostatnio edytowane przez Paul ; 17-04-2005 o 08:34

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Paul - a przerwy techniczne w działaniu forum to co? wiec z tym licznikiem to troche zła droga

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów