Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
" W cyfrze, mając histogram i możliwość powtórzenia ujęcia "za darmo" jego znacznie spada jeszcze bardziej, a dla towarzystwa które pisze że "EOS xxx źle naświetla" spot jest całkowicie bez znaczenia...

Wiedza i doswiadczenia z kilkudziesięciu minionych w fotografii lat,nie zawsze dzialają pozytywnie w epoce fotografii cyfrowej.Tak jak pisze Krzychu powyzej:
mozliwosc korzystania z histogramów "bright i RGB" podgląd,mozliwość natychmiastowej korekty,zmieniają wagę wielu rozwiązań i metod z analogu.
Uzywając w ostatnim okresie manualnego Zenitara 16,{pejzaże ,architektura,[portret ] bardzo byłem zdziwiony w jak małym stopniu odczułem brak, tak pozornie niezbednych rzeczy jak AF i pomiar swiatła jakiegokolwiek rodzaju.Historia zatoczyła znowu koło.Kiedyś zaczynałem foto grafowac bez tych udogodnień i było ok.Teraz pstrykam zenitarkiem bez nich{ale z histogramami} i jest ok.Hmm..czyżby było mozliwe życie bez AF
Reasumujac spot moze byc albo nie{używam czasem} ale na pewno nie musi być,ani nie jest wykładnikiem wartości aparatu.