Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon EOS 400d - brak pomiaru punktowego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattderock Zobacz posta
    Jak na uzywaniu Canona EOS 400d odbija się brak pomiaru punktowego? Czy z tych ktore ma
    * wielostrefowy ewaluacyjny (powiązany z dowolnym punktem AF)
    * skoncentrowany (około 9% powierzchni kadru)
    * centralnie-ważony uśredniający
    ktoryś może go zastąpić?

Dzięki z góry za informacje.
    A do czego potrzebujesz tego spota?

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    (...) Przez lata wszystkie lustrzanki które miałem punktowego pomiaru nie miały i zrobiłem nimi dużo poprawnych pod względem ekspozycji zdjęć (na slajdach, bez histogramu i kart pamięci na setki zdjęć). W cyfrze, mając histogram i możliwość powtórzenia ujęcia "za darmo" jego znacznie spada jeszcze bardziej, a dla towarzystwa które pisze że "EOS xxx źle naświetla" spot jest całkowicie bez znaczenia...
    No mam podobne doświadczenia w tej kwestii .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Bzdura. Przez lata wszystkie lustrzanki które miałem punktowego pomiaru nie miały i zrobiłem nimi dużo poprawnych pod względem ekspozycji zdjęć (na slajdach, bez histogramu i kart pamięci na setki zdjęć). W cyfrze, mając histogram i możliwość powtórzenia ujęcia "za darmo" jego znacznie spada jeszcze bardziej, a dla towarzystwa które pisze że "EOS xxx źle naświetla" spot jest całkowicie bez znaczenia...
    Czy aby napewno to bzdura?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Czy aby napewno to bzdura?
    Na pewno.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

TRAGEDIA!!!!! Nigdy nie używałem spota w EOS 5(analog), a teraz w 400D tez go nie mam (((((Żadne z ok 20000 zdjęć nie nadaje się z tego powodu do oglądania(((((( Gdzie mam je spalić? I się ze wstydu? Wybaczcie,że chociaż miałem to nie używałem , a teraz chyba wyrzucę 400d do d.....,bo chcę używać,a nie mam.....TRAGEDIA I DRAMAT !!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

" W cyfrze, mając histogram i możliwość powtórzenia ujęcia "za darmo" jego znacznie spada jeszcze bardziej, a dla towarzystwa które pisze że "EOS xxx źle naświetla" spot jest całkowicie bez znaczenia...

Wiedza i doswiadczenia z kilkudziesięciu minionych w fotografii lat,nie zawsze dzialają pozytywnie w epoce fotografii cyfrowej.Tak jak pisze Krzychu powyzej:
    mozliwosc korzystania z histogramów "bright i RGB" podgląd,mozliwość natychmiastowej korekty,zmieniają wagę wielu rozwiązań i metod z analogu.
    Uzywając w ostatnim okresie manualnego Zenitara 16,{pejzaże ,architektura,[portret ] bardzo byłem zdziwiony w jak małym stopniu odczułem brak, tak pozornie niezbednych rzeczy jak AF i pomiar swiatła jakiegokolwiek rodzaju.Historia zatoczyła znowu koło.Kiedyś zaczynałem foto grafowac bez tych udogodnień i było ok.Teraz pstrykam zenitarkiem bez nich{ale z histogramami} i jest ok.Hmm..czyżby było mozliwe życie bez AF
    Reasumujac spot moze byc albo nie{używam czasem} ale na pewno nie musi być,ani nie jest wykładnikiem wartości aparatu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów