Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Trybu automatyczne, jak to jest

Mieszany widok

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Pirx, wielkie dzięki. Zastosuję się do Twoich podpowiedzi przy pierwszej dostępnej sytuacji... Teraz zaczynam rozumieć że dobrze zrobiłem kupując lampę z E-TTL. Kurcze, nie wiem jak szukałem ale teraz wydaje mi się to oczywiste i nie wiem dlaczego sam na to nie wpadłem
    - czy ten przedbłysk jest widzialny gołym okiem? zapewne nie
    - używając stofena muszę założyć jakąś korektę na plus?, zakładam że E TTL nie jest w stanie uwzględnić korekty automatycznie?

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Przedbłysk jest widzialny gołym okiem - widać go przed zamknięciem lustra. Szczególnie, gdy ustawiasz wyzwolenie błysku na drugą kurtynę.
    Tu trzeba bardzo uważać, bo przy fotografowaniu ludzi i ustawieniu błysku na drugą kurtynę często się zdarza, że przedbłysk wywołuje zmrużenie powiek, ludzie na takim zdjęciu maja zamknięte oczy.

Użycie Stofena nie wymaga szczególnej korekty, wszak E-TTL mierzy potrzebną siłę błysku na podstawie przedbłysku dokonanego także ze Stofenem.

Z mojego doświadczenia powiem Ci, że lepszy niż ze Stofenem efekt, uzyskuje się, gdy zamiast Stofena, w celu rozproszenia światła lampy, stosuje się sztuczny sufit, czyli prostokątny kawałek brystolu umieszczony za pomocą gumki-recepturki na odchylonym do góry palniku lampy.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uprawnienia umieszczania postów