Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Trybu automatyczne, jak to jest

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Trybu automatyczne, jak to jest

Zastanawia mnie jedna kwestia, wyobraźmy sobie sytuację :
    sprzęt :
    350d + 50 1,4 + 430 ex
    bardzo słabo oświetlone pomieszczenie, tylko boczna lampa , jakieś rodzinne zdjątko typu dwie ciocie i kotek
    korzystanie z trybów manualnych jest jakby oczywiste- pewnie większość w tym i ja skorzysta z priorytetu przysłony.
    w tych warunkach moje ustawienia dążyłyby do :
    1/80 f 4,0 (lub automatycznie większa dziura przy niedostatku światła) iso pewnie wymuszone na 400 lub więcej, (czy wtedy warto korzystać z synchro z krótkimi czasami?)
    jest to dla mnie zrozumiałe i z tym nie dyskutuję.
    I w tym miejscu zagwozdka
    przełączamy się w tych warunkach na pełny automat, czy też P i widzimy :
    1/60 f 3,2-4,0 (iso sprawdzone po wykonaniu fotki 400).
    I tego właśnie nie rozumiem, dlaczego w pełni automatyczny tryb ustala czas na 1/60 skoro jest to czas nieodpowedni do otrzymania teoretycznie nieporuszonego zdjęcia? To tak jakby tego typu tryby z założenia nie wykorzystywały możliwości lamp systemowych...
    PS.Świadomie zadaję to pytanie z części dla początkujących chcąc ustrzeć się złośliwości , niby pytanie śmieszne ale odpowiedzi znależć coś nie mogę choć zapewne jest mega oczywista.
    Ostatnio edytowane przez tomek1906 ; 23-11-2007 o 21:19 Powód: .

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    ...dlaczego w pełni automatyczny tryb ustala czas na 1/60 skoro jest to czas nieodpowedni do otrzymania teoretycznie nieporuszonego zdjęcia?
    To zależy jakim szkłem robisz...kierujemy się zasadą, że nieporuszone zdjęcie wykonamy gdy czas bedzie krótszy niż 1/ogniskowa, więc 1/60 s wystarczy spokojnie od 5 mm do 59 mm
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

przelicznik 1,6 daje 1/80 a nie 1/60

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

bardzo słabo oświetlone pomieszczenie, tylko boczna lampa , jakieś rodzinne zdjątko typu dwie ciocie i kotek
    korzystanie z trybów manualnych jest jakby oczywiste- pewnie większość w tym i ja skorzysta z priorytetu przysłony.
    To ja jakiś inny jestem, bo na pewno nie skorzystałbym w takich warunkach z priorytetu przysłony.

w tych warunkach moje ustawienia dążyłyby do :
    1/80 f 4,0
    Po pierwsze, po co chcesz korzystać z priorytetu przysłony i dążyć (nie do końca wiem, w jaki sposób) do ustawień 1/80, f/4. Nie prościej przełączyć na "M" i nastawić 1/80, f/4 ?
    Po drugie, na Av w warunkach o jakich piszesz jest to raczej niemożliwe. Może przy ISO3200 ? Tylko, po co ?

(lub automatycznie większa dziura przy niedostatku światła) iso pewnie wymuszone na 400 lub więcej,
    Przecież sam piszesz, że tam jest bardzo niewiele światła zastanego. W takich warunkach przysłona służy co najwyżej do ustawienia pożądanej głębi ostrości. Ewentualnie do zwiększenia zasięgu lampy. ISO w takim wypadku służy także niemal wyłącznie do zwiększenia zasięgu lampy. No i szumów :-(.

(czy wtedy warto korzystać z synchro z krótkimi czasami?)
    A na cholerę krótsze od synchro czasy w takim gów...nym oświetleniu ?

jest to dla mnie zrozumiałe i z tym nie dyskutuję.
    A dla mnie nie, więc dyskutuję

I w tym miejscu zagwozdka
    przełączamy się w tych warunkach na pełny automat, czy też P i widzimy :
    1/60 f 3,2-4,0 (iso sprawdzone po wykonaniu fotki 400).
    I tego właśnie nie rozumiem, dlaczego w pełni automatyczny tryb ustala czas na 1/60 skoro jest to czas nieodpowedni do otrzymania teoretycznie nieporuszonego zdjęcia? To tak jakby tego typu tryby z założenia nie wykorzystywały możliwości lamp systemowych...
    Za mattnickiem, to raz.
    Dwa, to przy użyciu lampy w bardzo słabych warunkach oświetleniowych długość czasu naświetlania ma bardzo drugorzędne znaczenie. Zarówno na ekspozycję (jak nie ma światła, to nie ma znaczenia, czy dasz 1/125, czy 1/10 - i tak się nie doświetli), jak i na poruszenie (naświetlenie głównego motywu następuje tylko w czasie błysku lampy, a ten jest bardzo krótki - jedna kilkutysięczna sekundy; po wyzwoleniu lampy ciocie mogą sobie pójść spać, a Ty możesz z powodzeniem dalej naświetlać ).

PS.Świadomie zadaję to pytanie z części dla początkujących chcąc ustrzeć się złośliwości
    Przepraszam, że Cię rozczarowałem :-?

niby pytanie śmieszne ale odpowiedzi znależć coś nie mogę choć zapewne jest mega oczywista.
    Mam nadzieję, że oprócz złośliwości, znalazłeś tu częściowo odpowiedź na swoje wątpliwości. A jeśli nie, to możemy pociągnąć dalej, choć sporo tu już było dyskusji o fotografowaniu z błyskiem.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

przelicznik 1,6 daje 1/80 a nie 1/60
    Cropa się nie przelicza
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

A dlaczego cropa się nie przelicza ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Zapytaj Tomasza Golińskiego albo Tomasza 1972...nie pamiętam, który o tym mówił...
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Bo crop to tylko crop i nie zwiększa on fizycznie ogniskowej obiektywu. Więc dla 50mm, 1/60 będzie w sam raz na FF i na cropie.
    Przelicznik jest tylko po to by mieć porównanie APSC do FF
    Dobrze gadam?
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    Bo crop to tylko crop i nie zwiększa on fizycznie ogniskowej obiektywu. Więc dla 50mm, 1/60 będzie w sam raz na FF i na cropie.
    Przelicznik jest tylko po to by mieć porównanie APSC do FF
    Dobrze gadam?
    Źle gadasz. Porób sobie zdjęcia kropem i nie kropem tym samym szkłem na tych samych ustawieniach i porównaj. Wyjdzie, że na kropie są bardziej ruszone foty przy tych samych czasach co na ff. A może się mylę...
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    A może się mylę...
    Nie mylisz się. Mnie się wydaje oczywistym, że regułę odwrotności ogniskowej stosuje się dla ekwiwalentu ogniskowej.
    Zmniejszenie pola obrazowania (APS-C) dla tej samej ogniskowej przekłada się bezpośrednio na zmniejszenie kąta obrazowania.

Zadanie-przykład.

Obiektyw 50 mm i dwa zdjęcia - jedno zrobione FF, drugie cropem.
    Na obu fotograf identycznie poruszył aparatem przesuwając oś optyczną o 1 stopień.

Pytanie. Czy zdjęcia będą wyglądały na identycznie poruszone ?

Podpowiedź : kąt obrazowania w poziomie obiektywu 50 mm wynosi :
    • ok. 28 stopni dla APS-C,
    • ok. 40 stopni dla FF

Odpowiedź.
    Samo poruszenie będzie wyglądało identycznie, ale na cropie będzie powiększone o współczynnik cropa. Stąd będzie wyglądało na bardziej poruszone. Poruszenie o 1 st. na szerokości 28 st. będzie wyglądało gorzej niż na szerokości 40 st. IMO
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów