Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 147

Wątek: 50/1.4 a 50/1.8 - moje doświadczenia (400D)

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@dr11:

edytowalem i umiescilem crop 100%, celowalem w nos, ogolnie chyba nie tak zle sie spisal jak na 50 1.8

EDIT: z imageshack nie podobalo mi sie wklejenie i usunalem, sorki za takie manewrowanie postem. ogolna bolaczka jest 97 kb na zdjecie na forum, powinno byc z jakies 200 kb to byloby spoko.
    Ostatnio edytowane przez don ; 26-11-2007 o 01:09
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jeśli celowałeś z ostrością w nos to się zgodzę.
    Po obejrzeniu cropa zmieniam zdanie ;-) Tak ruszone, ze nie wiem gdzie jest ostro :-)
    .

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    W literaturze jak dotad pisano że: ogniskową standartową "Dla danego formatu "jest ogniskowa zblizona do przekątnej klatki obrazowej.Obiektywem szerokokatnym nazywamy obiektyw ktorego ogniskowa jest krotsza od dłuzszego boku klatki obrazowej danego formatu,obiektywem dlugoogniskowym taki ktorego długosc jest zblizona do ogniskowej, tele obiektywem nazywamy....Ale pewnie dzis juz sie tego nie uczy..a moze ja sie nie znam... Pozdrowienia:smile:
    Znajac wielkosc klatki obrazowej danego formatu umiemy klasyfikowac obiektywy dla niego.

Z tego co mi wiadomo to 50mm dlatego jest nazywany "standardowym" bo przy FF daje ten sam kąt widzenia co ludzkie oko (btw. ogniskowa oka to 49mm). :P Przynajmniej tak mnie kiedyś utwierdzono, czy mam racje - nie wiem :P nie kończyłem szkoły profoto etc. :P

wg. tej teori, każdy obiektyw który ma ten sam kąt widzenia na danej matrycy co 50mm na FF będzie też standartowym. Pomijam oczywistą kwestię GO, która wynika z praw fizyki, lecz nie ma co się oszukiwać bo ludzkie oko takiej głębi ostrości jak obiektywy też nie robi Chodzi tutaj raczej, o kwestie odwzorowywania. Dla człowieka, taki kąt widzenia, jest najbardziej naturalny bo przedstawia "coś" tak jak by sam widział.
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 26-11-2007 o 11:28

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Po obejrzeniu cropa zmieniam zdanie ;-) Tak ruszone, ze nie wiem gdzie jest ostro :-)
    jak na 50 1.8 II , slabe warunki oswietleniowe to wydaje mi sie ze nie jest zle. w koncu to nie jest 85 1.8, chociaz ten nos z roznej perspektywy wyglada roznie. z pierwszego punktu widzenia moze Ci sie wydac mydlo, ale jak sie przyjrzysz blizej to wydaje Ci sie ze ostre heh
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No, cóz kiedys większosc aparatów nie miala możliwosci wymiany obiektywów, tak naprawde to aparaty dalmierzowe oraz lustrzanki dwuobiektywowe starano sie wyposazać w odwzorowanie bliskie odbiorcy obrazu i uniwersalne.Bo jak mówił inz.Mamoń "najbardziej podobaja mi sie te piosenki ktore znam.."Dopiero lustrzanka jednoobiektywowa[ i rozwoj techniki]spowodowała ze,coraz cześciej stosowana jako narzedzie w róznych dziedzinach, wygenerowała olbrzymią ilosc obiektywów i[Ogniskowych].Pamietac trzeba ze drogie to zabawki były, szczególnie w Polsce[do dzis pod tym wzgledem "to dziwna kraj.."], i moja pierwsza lustrzanka przez lata całe obsługiwała jeden obiektyw oczywiście 50mm.Dzis przy całej dostępnej ofercie obiektywów rola i sens posiadania standartu uległy zrozumialemu zatarciu.Czesto trudno przekazac prosta prawde że jeden obiektyw wlasciwie dobrany ,może przez lata załatwiac jakaś dziedzine fotografii.Dzis w miejsce poczciwej piecdziesiatki weszły obiektywy od nascie do czterysta i to z pelnym pokryciem i dublami w stalkach.Sam tak mam ale coraz częsciej cos mi szepce:Weż body, piędziesiatke 50/1,8 np. i idż popstrykać.ale co ja gadam,co ja gadam..A kysz głupie mysli a moje obiektywy [Powyzszy wywód nie dotyczy astrofotografii,daleko latajacych kolibrow oraz oczywiscie samolotów]Dziekuje za uwage pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-11-2007 o 13:47

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)coraz częsciej cos mi szepce:Weż body, piędziesiatke 50/1,8 np. i idż popstrykać.ale co ja gadam,co ja gadam..A kysz głupie mysli a moje obiektywy (...)
    A wiesz że ja też tak miewam . Zwłaszcza, że taki zestawik z 350-tką jest megakompaktowy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moje przyklady

moga Ci sie podobac i mozesz mnie przekonywac, ze czarne jest czarne a biale jest biale. mnie sie ten rzyg w tle nie podobal i dlatego nie mam tego sloika.
    Z całym szcunkiem dla tych fotek, ale jak chcesz oceniać rozmycie tła, jak wszystko zjadła kompresja jpegowa Bez sensu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Z całym szcunkiem dla tych fotek, ale jak chcesz oceniać rozmycie tła, jak wszystko zjadła kompresja jpegowa Bez sensu.
    U mnie nie widać żadnej kompresji, spokojnie da się ocenić bokeh.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    U mnie nie widać żadnej kompresji, spokojnie da się ocenić bokeh.
    Pewnie że elegancko widać sławne pięciokąty z 50/1.8. Kompresja nie ma tu nic do rzeczy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A wiesz że ja też tak miewam . Zwłaszcza, że taki zestawik z 350-tką jest megakompaktowy .
    Matryca długo czysta, zdjecia z jakąs wspólna perspektywą a nie jakies nieuczesane,zadnych plecakow, a w kieszeni cash pozwalajacy :wsiąść do pociagu byle jakiego i na plenerek Cos jest w tym ze im mniej kasy, tym wiecej wolnosci Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Matryca długo czysta, zdjecia z jakąs wspólna perspektywą a nie jakies nieuczesane,zadnych plecakow, a w kieszeni cash pozwalajacy :wsiąść do pociagu byle jakiego i na plenerek Cos jest w tym ze im mniej kasy, tym wiecej wolnosci Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Pewnie że elegancko widać sławne pięciokąty z 50/1.8. Kompresja nie ma tu nic do rzeczy.
    Akustyk pokazał wzorcowo bokeh z 50/18 .Inna rzecz na ile to komu przeszkadza bo to juz kwestia indywidualnego odbioru.pozdrawiam:smile:
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-11-2007 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów