Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 147

Wątek: 50/1.4 a 50/1.8 - moje doświadczenia (400D)

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    czy warto inwastowac w 50/1,4 [50/1,8] majac juz tamrona 28-75/2,8..... jaki byly Wasze doczucia po zmaianie???? pozytywne czy negatywne [nie warto bylo]?
    Mam obecnie tamrona 28-75/2.8 i wspomniana 50/1.8 MKI. Pierwszego obiektywu uzywam w zasadzie jako szkla uniwersalnego, do zastosowan wszelakich. Jednakze do zadan specjalizowanych, gdzie wymagana jest wybitna GO i plastyka, podpinam 50/1.8 (portret o wiele lepiej, niz z Tamrona - to samo w przypadku zdjec, gdzie wazna jest perfekcyjna ostrosc i definicja pixel w pixel).

Slowem, szkla sie uzupelniaja. 50'tka na cropie jest szklem portretowym. Do pstrykania zdjec z wycieczki, czy zrobienia "na szybko" jakiegos slubu uzywam 28-75/2.8, choc w tym ostatnim zastosowaniu 28mm to troche malo (na szczescie nie robie tego jako profi, wiec ludnosc nie narzeka).

Pozdrawiam,

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lete Zobacz posta
    Mam obecnie tamrona 28-75/2.8 i wspomniana 50/1.8 MKI. Pierwszego obiektywu uzywam w zasadzie jako szkla uniwersalnego, do zastosowan wszelakich. Jednakze do zadan specjalizowanych, gdzie wymagana jest wybitna GO i plastyka, podpinam 50/1.8 (portret o wiele lepiej, niz z Tamrona - to samo w przypadku zdjec, gdzie wazna jest perfekcyjna ostrosc i definicja pixel w pixel).

Slowem, szkla sie uzupelniaja. 50'tka na cropie jest szklem portretowym. Do pstrykania zdjec z wycieczki, czy zrobienia "na szybko" jakiegos slubu uzywam 28-75/2.8, choc w tym ostatnim zastosowaniu 28mm to troche malo (na szczescie nie robie tego jako profi, wiec ludnosc nie narzeka).

Pozdrawiam,
    I tu właśnie występuje to rozbieżność. Dla jednych każdy obiektyw po Kicie ma wspaniałe parametry, a dla innych może to być szajs
    Mordo Ty moja !

Uzależniony

Domyślnie

I tu właśnie występuje to rozbieżność.
    rozbieznosci to sa zawsze, zobacz ilu ludzi zachwyca sie 17-40 L co jak co zdjecia z niego nie sa warte tej kasy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

50/1,8 ma faktycznie paskudny bokeh - nawet mnie, człowieka bardzo tolerancyjnego i wyrozumiałego, niekiedy odrzuca i wzdryga, gdy patrzę na zdjęcia uzyskiwane z tego obiektywu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    czy warto inwastowac w 50/1,4 [50/1,8] majac juz tamrona 28-75/2,8..... jaki byly Wasze doczucia po zmaianie???? pozytywne czy negatywne [nie warto bylo]?
    Nie warto. Przy odsprzedaży stracisz 8).

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    rozbieznosci to sa zawsze, zobacz ilu ludzi zachwyca sie 17-40 L co jak co zdjecia z niego nie sa warte tej kasy
    Są.

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    50/1,8 ma faktycznie paskudny bokeh - nawet mnie, człowieka bardzo tolerancyjnego i wyrozumiałego, niekiedy odrzuca i wzdryga, gdy patrzę na zdjęcia uzyskiwane z tego obiektywu
    50/1.8 nie jest ideałem i to wiadomo. Przecież kosztuje grosze i właśnie dlatego jak najbardziej warto go kupić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

niech ktos mi pokaze ten obrzydliwy bokeh z 50 1.8 bo ja mam problemy :-) jak mialem te szklo to bylem z niego zadowolony a jedynym powodem dla ktorego zbiera on baty jest cena gdyby kosztowal z 1000zl ludzie nabraliby do niego wiekszego szacunku hehe tak jak z eLkami wydalem kupe kasy to musi byc super :-)

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    jedynym powodem dla ktorego zbiera on baty jest cena gdyby kosztowal z 1000zl ludzie nabraliby do niego wiekszego szacunku hehe :-)
    Tia... miałem 50 1.8, ale był za tani, a ja musiałem na coś wydać pieniądze... Dlatego zmieniłem na 50 1.4...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Tia... miałem 50 1.8, ale był za tani, a ja musiałem na coś wydać pieniądze... Dlatego zmieniłem na 50 1.4...
    dokladnie mialem te samo cisnienie z tamrononem przeszkadzalo mi ze jest za tani ;-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

niech ktos mi pokaze ten obrzydliwy bokeh z 50 1.8 bo ja mam problemy :-) jak mialem te szklo to bylem z niego zadowolony a jedynym powodem dla ktorego zbiera on baty jest cena gdyby kosztowal z 1000zl ludzie nabraliby do niego wiekszego szacunku hehe tak jak z eLkami wydalem kupe kasy to musi byc super :-)

Faktycznie to szkło jest oburzająco tanie i trzeba firmie Canon to powiedzieć prosto w oczy i się nie obtykać !!!
    Mnie też oburza, że bezczelnie wetknięto mi takiego bubla za 350 PLN, i to z autofocusem, deklami i pudełkiem !
    Brak mi słów na taką bezczelność !
    Gdybym tak się do niego nie przyzwyczaił i nie polubił, to bym chyba je rzucił w twarz pracownikom Canon Polska i zażądał bym zwrotu pieniędzy i kosztów biletu tramwajowego na dojazd do siedziby.
    Że już o kosztach tabletek uspokajających nie wspomnę.
    Aż mi się ciśnienie krwi podniosło !
    Ech !!!
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

niech ktos mi pokaze ten obrzydliwy bokeh z 50 1.8 bo ja mam problemy :-)
    moje przyklady

moga Ci sie podobac i mozesz mnie przekonywac, ze czarne jest czarne a biale jest biale. mnie sie ten rzyg w tle nie podobal i dlatego nie mam tego sloika.
    www albo tez flickr

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów