Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: AI-Focus - dziala albo nie dziala

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie AI-Focus - dziala albo nie dziala

30D w trybie AI-Focus sobie dziala albo i nie dziala wedlug wlasnego widzimisie. czasem po przelaczeniu w One Shot i powrocie do AI-Focus "zalapuje" i zaczyna wykrywac zmiane, czasem "odblokowuje" go powciskanie przycisku AF lock (skonfigurowany w C.fn. do inicjowania AF przy wcisnietym polspuscie - cfn 18 - 1 lub 4). ale ogolnie, to jak z kobieta - zero regul i przewidywalnosci kiedy zechce dzialac a kiedy nie

ktos sie z tym zetknal?

nie jest to jakis wielki problem, ale czasem byloby milo moc po prostu wlaczyc AI-Focus i liczyc, ze bedzie dzialac
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...nie jest to jakis wielki problem, ale czasem byloby milo moc po prostu wlaczyc AI-Focus i liczyc, ze bedzie dzialac
    Panie, takie rzeczy to tylko w Erze ;-)
    Poczytaj ten wątek, koledzy trochę napisali na temat działania AI Focusa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no. mnie nie chodzi o skutecznosc tego, bo to wiem i wiem kiedy trzeba przelaczyc w Servo

chodzi mi tylko o to, zeby w ogole dzialalo. bo jak to moje 30D zalapie o co chodzi, to AI-Focus dziala, czyli po wycelowaniu w inny obiekt AF startuje. a jak nie zalapie to trzyma ostrosc na starym obiekcie i ani drgnie.

skutecznosc to zupelnie inna bajka
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

bo jak to moje 30D zalapie o co chodzi, to AI-Focus dziala, czyli po wycelowaniu w inny obiekt AF startuje. a jak nie zalapie to trzyma ostrosc na starym obiekcie i ani drgnie.
    Tzn. chciałbyś aby AI-Focus działał w wyniku przekadrowania? IMHO nie tedy droga.
    Wg mojego rozumienia tego co stoi napisane w instrukcji, AI-Focus ma startować jeżeli obiekt zacznie się ruszać. To chyba całkiem inna sytuacja niz przekadrowanie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja po zakupie 30D przetestowałem AI Focus i ... przestałem używać. Wg mnie funkcja ta jest zupełnie nieprzewidywalna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Wg mojego rozumienia tego co stoi napisane w instrukcji, AI-Focus ma startować jeżeli obiekt zacznie się ruszać. To chyba całkiem inna sytuacja niz przekadrowanie.
    Ale AF nieraz rusza też przy przekadrowaniu, a nieraz nie rusza przy poruszającym się obiekcie. Kluczowe słowo - "nieraz", chyba najlepiej obrazuje działanie AF przy AI Focus.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 23-11-2007 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Ja po zakupie 30D przetestowałem AI Focus i ... przestałem używać. Wg mnie funkcja ta jest zupełnie nieprzewidywalna.
    Ja też próbowałem, w 40D, zrozumieć zasady działania tego trybu AF, nie udało mi się, więc zrezygnowałem z użytkowania :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no...

ale moje pytanie nie jest o to jak dziala AI-Focus. ja to wiem.

kwestia taka, ze wczesniej w tym 30D dzialal normalnie a teraz w wiekszosci przypadkow dziala jak One-Shot. co, abstrahujac zupelnie od zasadnosci uzywania AI-Focus (mnie akurat sie czasem przydaje), nie jest normalne.

co do pytania Tomka - nie ma roznicy, czy to obiekt sie rusza w czujniku AF czy to fotograf sie rusza badz ogolnie przekadrowuje. AI-Focus powinien dzialac na zasadzie przekaznika, ktory wlacza AF po wykryciu utraty ostrosci we wszystkich(?) polach AF. w odroznieniu od Servo, ktore wlaczone jest zawsze i caly czas koryguje brak ostrosci w wybranych polach. z punktu widzenia aparatu to, co wzgledem czego w ukladzie "czujnik AF - fotografowany obiekt" sie zmienia/rusza jest szajsegal
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Też tylko raz to włączyłem. Zaraz po zakupie. Po 10 min. zrezygnowałem z tego hiper super rozwiązania.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale moje pytanie nie jest o to jak dziala AI-Focus. ja to wiem.
    A moje pytanie jest - co cię zmusza do używania AI-Focus ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ostatnio w 5d mialem kłopoty z joystickem przy przelaczaniu punktow AF. Przełączal poziome i centralny i wszystkie w dół.Górne ni hu,hu..
    Zaczałem sie z nim siłować więc od czasu do czasu zadziałał.Byłem na 100% przekonany ze jest to wina styku na joyu.No cóż widzialem sie w serwisie,ale cośik mnie najszło i zrobiłem clear custom functons.Miałem tam nastawione MLU,wybór sterownika AF,Wybór ostrzenia gwiazdką, cos tam może jeszcze,Po przejściu na ustawienia fabryczne wszystko ok.Ponownie poustawiałem cf. dalej ok.Chodzi b.dobrze wszystkie punkty od dotkniecia
    Hmm.... Zgiń, przepadnij....
    Pozdrawiam:-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów