Cytat Zamieszczone przez Kubaman
Wyniki przeszły moje oczekiwania. @ 200mm byłem w stanie zrobić ostre zdjęcia nawet przy 1/20sek a zakres pomiędzy 1/60 - 1/125 dawał mi zupełną pewność, że nie poruszę zdjęcia.
Ostre czy nieporuszone

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
to prawda, Tomek kiedyś o tym pisał - i ja to empirycznie potwierdzam - że do tej starej zasady trzeba wprowadzić poprawkę na cropa
Ta stara zasada dotyczy kąta widzenia obiektywu, tylko ktos ja uproscil do ogniskowych (bo te sa wypisane na szkle i nie trzeba tlumaczyc co to jest "kąt widzenia" i od czego zalezy).
A kąt widzenia zmniejsza sie po cropie wiec to oczywiste ze trzeba brac pod uwage efektywne ogniskowe po cropie a nie nominalne dla full frame - by nie poruszyc tego co sie w kącie widzenia szkla znajduje.
Za to argument Jurka dotyczyl nie cropa czy nie cropa a tego ze zeby miec pewnosc ze 50mm nie poruszysz to musisz miec czas ok 1/200 - 1/250 niezaleznie od cropa (a nie 1/80 np po cropie) ... i tu wg swoich obserwacji moge potwierdzic - zazwyczaj staram sie miec spora nadwyzke krotkiego czasu niz naswietlac "na styk byle nie poruszyc" , czyli lubie podbijac iso/otwierac przyslone - wole miec zaszumione czy miekkie niz poruszone , bo szum i nieostrosci da sie naprawic a poruszenia nie.

A propos monopodow - wyzwalanie joystickowe (w monopodzie z mojego podpisu) o wiele wygodniejsze od zatrzaskow - zmieniasz wysokosc/nachylenie monopodu nie przerywajac focenia 8)