Strona 43 z 45 PierwszyPierwszy ... 334142434445 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 446

Wątek: Gary Fong Light Sphere

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakupiłem to cudo techniki wczoraj. Potrzebowałem na gwałt rozpraszacza, który dobrze rozproszy światło na boki w trudnej sytuacji, a mianowicie w limuzynie jaką pewnie niektórzy już widzieli czyli mega długi hammer (nawiasem mówiąc, wynajmowanie czegoś takiego moim skromnym zdaniem kompletna bzdura, samochód śmierdzi w środku, a okna są tak przyciemnione, że nic nie widać na zewnątrz) wracając do tematu. Potrzebowałem dobrego rozproszenia przy założonym obiektywie 8mm do pełnej klatki. Jeżeli ktoś widział efekty zdjęć z 8mm z lampą beż żadnego rozproszenia wie o czym mówię.
    Rozpraszacz poradził sobie całkiem dobrze, jestem zadowolony, natomiast wykorzystując ten rondel w warunkach typu impreza...ciężka sprawa, wymagająca cierpliwości. Już wcześniej ktoś napisał, że końcówka jest ciężka, to ja powiem, że jest bardzo ciężka i nie wiele trzeba żeby odpadła od lampy, musiałem ją nie raz zbierać z ziemi i ganiać za krążkiem, który przeważnie leciał w drugą stronę...czułem się dziwnie, w związku z czym w pewnym momencie darowałem to sobie i resztę imprezy robiłem zdjęcia bez żadnych rozpraszaczy, wykorzystując wysuwany "listek" rozpraszający w 580EX.
    Na pewno dam temu czemuś jeszcze nie jedną szansę, choć będzie mi ciężko, bo boje się jedynie, że podobnie będzie jak, z kawałem żelastwa, który zakupiłem za 200 zł podnoszącego lampę 5 cm nad aparat. będzie leżało w szafie, bo po za bajeranckim wyglądem nie widzę dobrych argumentów na potrzebę noszenia tego ze sobą i zawsze mam ubaw z fotoreporterów, którzy walczą z tym w momentach, kiedy trzeba zrobić szybko zdjęcie.

Ps. Jak ktoś ma jakiś patent aby ten rondel dobrze przymocować, będę wdzięczny za opisanie pomysłu.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Koncowka faktycznie jest ciezka, tez zsunal mi sie kilka razy z exII.
    Natomiast dekielki siedza bardzo dobrze, zadnych problemow.

Uzywalem go kilka razy i generalnie jestem zadowolony.
    Jakiekolwiek problemy zwalam raczej na brak praktyki z tym kawalkiem plastiku

Wracajac do rondla - moze zglos sie do sprzedawcy i powiedz jaki masz problem, powinienes miec gwarancje.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem tak, w miejscach gdzie możemy spokojnie robić zdjęcia rondel jak najbardziej może się przydać, natomiast w miejscach gdzie zmieniamy obiektywy, żonglujemy bateriami, a w koło dużo chaosu nie polecam.
    Parteq, może źle się wyraziłem, dlaczego miałbym zwracać się do sprzedawcy ??
    Co do odpadającego kapselka, to mam na myśli moment, kiedy ktoś mnie szturchnie cały garnek spada na ziemię i rozpada się na 2 części garnek i kapsel :P

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta
    [...]musiałem ją nie raz zbierać z ziemi i ganiać za krążkiem, który przeważnie leciał w drugą stronę...czułem się dziwnie, w związku z czym w pewnym momencie darowałem to sobie i resztę imprezy robiłem zdjęcia bez żadnych rozpraszaczy, wykorzystując wysuwany "listek" rozpraszający w 580EX.[...]

Ps. Jak ktoś ma jakiś patent aby ten rondel dobrze przymocować, będę wdzięczny za opisanie pomysłu.
    Myslalem ze chodzi Ci o sposob na spadajacy z garego kapsel/rondel - czyli pokrywke
    U mnie po upadku nie rozpada sie na dwie czesci. Ani z biala, ani z zolta.

Co do patentow - to nastepnym razem zobacze co da wyklejenie uchwytu garego tasma dwustronna - powinno pomoc.
    Jak sprawdzisz pierwszy lub wymyslisz cos innego to sie pochwal.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

obawiam się, że wyklejenie taśmą dwustronną będzie jedno razowe :/ wydaje mi się, że ciężko by było założyć garnek. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to użycie tetetki, to również będzie jedno razowe, ale łatwiej mieć 4 tetetki w kieszeni niż kółko z taśmą klejącą

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

[...]Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to użycie tetetki, to również będzie jedno razowe, ale łatwiej mieć 4 tetetki w kieszeni niż kółko z taśmą klejącą
    Co to jest ta tetetka? Bo mnie sie to tylko z pistoletem kojarzy

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wybacz myślałem, że to określenie jest już powszechnie używane.
    Tretetki to taki plastikowe, samozaciskowe paski, za które wynalazca powinien dostać nobla.
    http://www.re5pect.pl/index.php?prod...t&prod_id=7610

Domyślnie

...proste, kupić oryginał od GF.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tomba..świetna rada
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jakoś nigdy nie miałem problemów ze zjeżdżaniem tego ustojstwa z lampy, a dekiel to mi nigdy nie spadł, ale i tak 2gi raz bym tego nie kupił, nawet za cenę chińszczyzny.
    Jakby ktoś chętny to u mnie leży oryginał do 430stki, tylko że nie oddam po cenie zamiennika
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Strona 43 z 45 PierwszyPierwszy ... 334142434445 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów