No właśnie nie trafiłem na zamienniki. Co mnie bardzo dziwi, bo ta wersja jest już długo na rynku. Podoba mi się, że zajmuje mało miejsca w plecaku foto.
No właśnie nie trafiłem na zamienniki. Co mnie bardzo dziwi, bo ta wersja jest już długo na rynku. Podoba mi się, że zajmuje mało miejsca w plecaku foto.
Ostatnio edytowane przez blackninja ; 19-01-2013 o 01:20
Marki trzy.
u nas leżą od kilku lat dwie sztuki w szafce, z tego co pamiętam niewiele to daje, przynajmniej nam, skoro nie używamy.
U mnie tez lezy od 2 lat w szafie...najlepsze foty wychodza,bez zadnych koncowekgdyby to cos dawalo to canon mialby je w swojej ofercie
wyszedlem z takiego zalozenia
--- Kolejny post ---
Cofnalem sie na poprzednia strone i zauwazylem swoja wypowiedz sprzed 3 lat i ciezko mi w to uwierzyc, ze to juz 3 rok leciprzez ten czas zrobilem kilka dziesiat tysiec zdjec na przeroznych imprezach podchodzilem do tego modyfikatora kilka razy... Zawsze konczylo sie tak samo...zdjeciem go z lampy
ciezki i nieporeczny
i nie satysfakcjonuje mnie rzekomy efekt jaki daje
![]()
W porównaniu do normalnego stofena... ? Na duży plus przy pionowych kadrach ?
cześć
odgrzeję trochę temat....
Przeglądnąłem wątek... zdecydowanie widać początkowe zafascynowanie i pochwałę, ale jest też kilka krytycznych opinie, że spada, że za duże, że zwykły stofen wystarczy.
z osób, które mają i porównywały z innymi rozwiązaniami proszę o info, czy warto na ty wydać parawie 300,00 PLN ?
i który obecnie model najbardziej polecacie ?
na allegro znalazłem: Dyfuzor Lightsphere Collapsible Gary FONG HIT USA (3396227564) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
dzięki z apomoc
pzdr,
Fly
5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1
Kupowałem to samo u tego samego sprzedawcy. Wszystko doskonale.
Robiłem bezpośrednie porównanie w wielu konfiguracjach pomiędzy stofenem i lightsphere. Wynik mojego 1h testu mogę opisać tak: fong daje zauważalnie miękksze światło w zwykłym pokoju przy ustawieniu do góry z nałożonym podstawowym elementem.
Jeśli czas montażu, praktyczność i cena nie są wysoko wśród priorytetów - warto. Ale dobrze też pamiętać, że wybory fotografa będą miały duuuużo większy wpływ na miękkość światła niż różnica między tymi dyfuzorami.