Instrukcja jest na CD ale po angielsku, nie ukrywam, że wolałbym po polsku.
Więc jeśli możecie to polecam sie na adres: szymek02@tlen.pl
z Góry wielkie dzieki
Witam ponownie. Moje urodziny i mikołaj [] coraz bliżej, toteż w najbliższym czasie liczę na napływ gotówki, co za tym idzie - nowy aparat, w końcu.
Widzę, że Canon, o jaki zapytałem jest bardzo fajny, ale do tego, aby go nie kupić, przekonuje mnie jedna mała rzecz... mianowicie brak zapisu w formacie RAW.
Często, robiąc zdjęcia, chciałbym mieć dosłownie to, co widzę, co mnie w danej scenie urzekło i zmotywowało do zrobienia zdjęcia. JPEG'i różnie niestety się zachowują.
I tu małe pytanie, nie całkiem związane z tematem, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Polecacie jakiś aparat, ceną i możliwościami równy A720 IS, ale żeby miał możliwość zapisania w formacie RAW...?
Ja kupiłem go w mojecyfrowe.pl/e-cyfrowe.pl - Polecam ten sklep
jak już jest temat a 720 to podepnę sięjeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź jaką max pojemność karty mogę włożyć do a 720is 4, 8 Gb ?
Ostatnio edytowane przez lyzy ; 11-12-2007 o 08:52
Aparat działa z kartami pamięciowymi SD, SDHC i MMC oraz z nowymi kartami MMCplus i HC MMCplus. Obsługiwana pojemność kart wynosi do 32GB. Model A720 IS jest dostarczany z kartą pamięciową 16MB.
Źródło: http://www.canon.pl/produkt/kategori..._IS,p,815.html
Do samych zdjęć nie potrzeba dużej karty (1GB wystarczy). Aparat nie zapisuje zdjęć jako pliki RAW, tylko jako JPG. Chyba, że dużo filmujesz... Maksymalny rozmiar pojedynczego filmu jaki możesz nagrać tym aparatem to 4GB.
Gryfius, a710 ze zmienionym softem (nie zmienia starego tylko jest jako podmenu) zapisuje pliki RAW. Ale poczekaj trochę z rok a wyjdzie wersja takiego softu na D..III (procek a720, a650, S5), bo 710 jedzie na D..II.
Mam inst. pdf PL na płycie do 720 ale mam taki transfer wysyłu że aż szkoda gadać. Może jak gdzieś się dorwę do innego peceta to wyślę, całość warzy 30MB. A póki co jak ktoś jest z białego to pisać.
Co do kart mam:
A720 i 2GB => ok 700 zdjęć. I połowy nie wykorzystujesz (siostra ma).
4GB to już strata pieniędzy, 1GB to może być ciasno. Za oszczędzone pieniądze wydaj na książkę, statyw (popytaj co jeśli już).