Hmm... przeczytac moj pierwszy post i doradzic mi ktory sie lepiej sprawdzi w fotografowaniu dokumentalnym i w pomieszczeniu ?
Skoro posiadasz kita to potrafisz chyba odpowiedziec sobie na pytanie, czy potrzebujesz czegos szerszego? Piszesz, ze potrzebujesz, wiec z dwoch w.w szkiel przyda Ci sie IMHO S 10-20, ale znowu bedziesz narzekal, ze nie zbliza lepiej niz kit (bo to szklo w ogole nie zbliza). Jesli wybierzesz 17-70 (lub propozycje z postu #9 - zreszta osobiscie bardzo mi sie ona podoba)bedziesz sie cieszyl lekkim zoomem, ale znowu zrzedzil, ze robi tylko odrobinke szerzej niz Twoj kit. Sam musisz zdecydowac co Ci sie bardziej przyda i nikt z nas Ci w tym nie pomoze.
Uwazam, ze nie ma sensu wiecej pisac, bo i tak zawsze znajdziesz jakies 'ale'.
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
wlasnie takich rad potrzebowalem.
dzieki wielkie.
Ja polecałbym coś takiego
http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10222
Poniuchalem poniuchałem i w końcu zdecydowałem się zastąpić KIT czymś takowym:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
chociaz jak czytam te wszystkie opinie o serwisie (a wlasciwie jego braku) Tamrona w Polsce to chyba pogrzebie jeszcze w Sigmach.
Opinie widze sa na forum wiec ide czytac jeszcze przed zakupem
dzieki raz jeszcze za pomoc.
Ostatnio edytowane przez djdeaka ; 25-11-2007 o 01:05
jak tamron to u kolegi forumowego : Cichego
http://www.negatyw.org/
chyba wszystkie obiektywy sprawdza.
a jeśli chcesz coś szerszego to sigma 10-20
a coś do zbliżeń to Sigma 70-300 APO DG macro
polecam
pozdrawiam
Piotr
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
No wlasnie na ta sigme 10-20 mnie nie stac ;(
Ale w obawie przed tym Tamronem powaznie sie jednak zastawiam nad propozycja z postu #9, czyli : Canon 17-85 f4-5.6 IS USM roczny
Parametrami jak Tamron (nawet dluzszy), wychodzi taniej, co prawda uzywany, ale jakosc wykonania chyba lepsza od Tamrona. POza tym kupuje od canoniera-boardowca wiec chyba moge ufac ze nie rzucal tym po scianach.
Siedze i trzeci dzien mam dylemat i czytam i czytam i wertuje...
A generalna konkluzja: IM WIECEJ CZYTAM TYM MNIEJ WIEM !! - dotyczy to takze forum Canon-Board ;P
sadze ze 17-85 spelni Twoje oczekiwania, poniewaz masz pewien zakres ogniskowych do uzycia - zapewne uzywalbys tego szkla najczesciej, nie tylko w pomieszczeniach. Jedyna jego wada jest jasnosc, ale po czesci rekompensuje to IS-em, a do tego jest to EF-s co oznacza, ze robiony byl specjalnie pod cropa, a tym samym swietnie z nim wspolpracuje (mi np 17-40L robilo gorsze zdjecia na rogach niz kit). Sigma mogla by juz tak dobrze nie wspolpracowac i wtedy czekalo by Cie wysylanie szkla do serwisu. A ze Canon uzywany.....patrz na zalety takiego rozwiazania: 1) jest juz sprawdzony 2) wyjdzie taniej niz np S 17-70 3) sprzedajacy sie ucieszy![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.