Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pomocy przy zmniejszaniu

Domyślnie Pomocy przy zmniejszaniu

Pomóżcie bo ręce opadają - naczytałem sie o tym dpi, ppi, proporcjach i web mi puchnie
    - ano problem mam taki -
    dostałem zrzutkę 400 fotek przeróżnej maści z rożnymi rozmiarami,rożnymi stosunkami boków itp itd- chciałbym dać to na papier - zdecydowałem sie tym samy na jeden z netlabów- mianowicie VERTIS - tam z kolei sugerują aby fotki miały boki 1205/1795 (10x15)
    no i leże - w zasadzie żadna z fotek zmniejszana nie zachowuje proporcji - z tego co już wcześniej przeczytałem różnicą kilku pikseli nie należy sie przejmować ale co kiedy zaczyna być dużo - no i ile to jest dużo.
    Wtedy cropowac???
    Kiedyś przewinął mi sie malutki programik służący do zachowywania proporcji ale nie jestem pewny czy mi zdjęć nie skaszani no i druga sprawa to przydało by sie fotki pozmniejszać - co by upload ocien bystryj byl
    Na ps znam sie tyle że mam jeszcze 30 dni znaczy sie dziś zainstalowałem - widze tam jakąś funkcje cropa 6na4 inch przy 300 i wydaje by sie być ok ale co kiedy już zmniejszę, i dostaje 1800 na 1200 - to już duże czy małe odstępstwo od labowej normy???
    No i jeszcze po resizie poprawiamy ostrość - to w sumie lepiej unsharp czy smart?
    Fajnie by było jakby cały ten proces dało sie jakoś zautomatyzować...
    Pytam bo 400 fotek tu już parę złoty
    serdeczne dzięki i pozdrawiam

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wiesz to duże odstępstwo nie jest ale nie jestem pewny jak wyjdzie. Niech sie lepsi wypowiedzą.

Co do automatyzacji: z prawej strony masz okno i tam są trzy zakładki :historia zadania ustawienia narzędzi (czy jakoś tak) Interesuje cię zadania. Przechodzisz na nie i taką ikonkę obok śmietnika ,,nowe zadanie" nazywasz je jakoś i klikasz nagraj. Wtedy przy otwartej fotce robisz to co musisz czyli zmniejszasz(cały czas twoje czynności sie nagrywają i gdy skończysz klikasz kwadracik. Wtedy masz to zadanie nagrane. Otwierasz np.10 zdjęć i klikasz strzałke w ty okienku i się samo robi...

to chyba tyle jak coś nie jasne to pisz.

Domyślnie http://www.faststone.org/

Wejdź tu:
    http://www.faststone.org/
    ściągnij to:
    FastStone Photo Resizer 2.4 Freeware (Last Update: 2007-01-08)
    ustaw tylko odpowiednie opcje w sekcji Advanced-Resize z zaznaczoną opcją "Resize bazed on one side" - wtedy podajesz tylko rozmiar w pikselach dłuższego boku zdjęcia (Predefined side: Long Side), krótszy zostanie automatycznie przeliczony, ustal jeszcze w zakładce DPI wymagane przez lab rozdzielczości na np. 300dpi, wybierz katalog (i z niego fotki do zmiany) źródłowy, podaj też najlepiej inny docelowy i go(towe)!
    Aha, warto jeszcze pamiętać aby w "Settings" ustawić odpowiednią jakość JPG'a (Quality) - np. 90 do 100%, przypadku wydruków to raczej 100%, a na www to od 50 do 75%.
    Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 23-11-2007 o 13:34

Coś już napisał Awatar kamilos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boolek Zobacz posta
    No i jeszcze po resizie poprawiamy ostrość - to w sumie lepiej unsharp czy smart?
    zamiast wyostrzac lepiej ustaw algorytm przed zmiana rozmiaru na "Bicubic Sharper". wtedy pomniejszane zdjecie jest duzo ostrzejsze

Domyślnie

OK - wielkie dzięki - do 3 w nocy jechałem wczoraj z tym światem ręcznie - no bo jednak z tym wyostrzaniem to sprawa bardziej indywidualna jest. Z bicubic szharper faktycznie korzystałem ale oczy mi już na rezerwie jadą i nie jestem w stanie na monitorze ocenić na ile to działa - zdaje sie na Knolla.
    FS resizera właśnie instaluje i zobaczę jak sie sprawuje.
    Męczy mnie tylko ta różnica zamiast 1795x1205 wychodzi mi 1800x1200 - czego sie spodziewac.
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów