Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Sprzedaż praw autorskich a zdjęcia seryjne

Mieszany widok

Domyślnie Sprzedaż praw autorskich a zdjęcia seryjne

Niewiedziałem w którym dziale zadać to pytanie więc padło na początkujących.Mam taki poroblem otóż:
    Robię serie zdjęć np jakiejś aktorki,wszystkie prawie identyczne ale różniące się minimalnie jakimś szczegółem.Jedno ze zdjęć sprzedaję gazecie na wyłączność.Czy w takiej sytuacji mogę sprzdać reszte zdjęc z serii innej gazecie na wyłączność lub na niewyłączną licencje(każde z nich ma inny numer i różnia sie np ruchem ręki o pare mm)ale przecież to inne zdjęcie(imho oczywiście)...
    tylko gazeta moze powiedzieć ze to to samo co u nich...
    no właśnie i jak to rozpatrywać?
    czy seria identycznych czasem fot to to samo ujęcie(zdjęcie) czy kilka odrębnych zdjęć?
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

musisz dogadac sie z tym co pierwszy na wylacznosc kupuje
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Domyślnie

haha gdybym mu powiedział za mam 5 prawie identycznych kadrów to by w życiu nie kupił odemnie
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    haha gdybym mu powiedział za mam 5 prawie identycznych kadrów to by w życiu nie kupił odemnie
    to Ty byś chciał zjeść ciastko i dalej mieć ciastko :-) to se ne da Panie :-)

a tak serio, ale bez urazy - Twoje kombinacje wyglądają tak, jakbyś chciał tego pierwszego nabywcę po prostu oszukać. fe, nieładnie...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

a tak serio, ale bez urazy - Twoje kombinacje wyglądają tak, jakbyś chciał tego pierwszego nabywcę po prostu oszukać. fe, nieładnie...
    Nie na własnie dlatego pytam jak to prawnie wygląda może ktoś się zna na prawie autorskim
    bo jak bym chciał oszukać to bym nic niemówił tylko bym sprzedał każde z tych zdjęć pięciu gazetom i tyle

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

Pomijając kwestie przyzwoitości - zrobienie takiego numeru to najkrótsza droga do samobójstwa w branży. Niby zgodnie z prawem, ale od razu zrazisz do siebie jednego klienta, no i potencjalnie - innych. Opinia pójdzie w świat i masz przerąbane.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Pomijając kwestie przyzwoitości - zrobienie takiego numeru to najkrótsza droga do samobójstwa w branży. Niby zgodnie z prawem, ale od razu zrazisz do siebie jednego klienta, no i potencjalnie - innych. Opinia pójdzie w świat i masz przerąbane.
    Masz racje
    ale na szczęscie większość gazet daje umowę na niewyłączną licencje
    wtedy można sprzedawac to samo zdjęcie 100 razy bez problemu i gazeta o tym wie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    jeśli sprzedałeś zdjęcie z prawami autorskimi i majątkowymi, to sprzedaż praktycznie identycznego ujęcia jest plagiatem
    tak a jak inny foto obok mnie zrobi identyczne?
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 22-11-2007 o 16:17 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jeśli sprzedałeś zdjęcie z prawami autorskimi i majątkowymi, to sprzedaż praktycznie identycznego ujęcia jest plagiatem
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zdecydowanie bym czegos takiego nie robil. ze zwyklej ludzkiej przyzwoitosci. po to kupuja na wylacznosc i za to placa, zeby ujecie bylo ich wlasne. to jest prawo klienta, ze chce zaplacic wiecej i otrzymac gwarancje unikatowosci ujecia.

Twoim obowiazkiem jest to uszanowac (za to w koncu klient placi) a nie kombinowac, za przeproszeniem "po polsku" jak tu go naciagnac i jak tu jeszcze wycisnac kase

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    tak a jak inny foto obok mnie zrobi identyczne?
    to bym powiedzial klientowi, ze z takiej przyczyny te zdjecia moga nie byc unikatowe i zaproponowal sprzedaz bez wylacznosci za nizsza kwote. bo i im zalezy, zeby miec jak najlepszy wybor i mnie, zeby byli zadowoleni. bo to naprawde nie chodzi o to, kto kogo sprawniej (panie wybacza) wydyma. a tak wlasnie kombinujesz
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-11-2007 o 16:44
    www albo tez flickr

Domyślnie

No to jest akurat oczywiste
    bardziej interesuje mnie jak to wygląda wobec prawa w Polsce?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów