Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Sprzedaż praw autorskich a zdjęcia seryjne

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

powiem troche nieladnie:

wedlug prawa w Polsce nie jest zakazane bajerzenie laski kumpa z wojska.

niemniej, szanujacy sie facet tego po prostu nie robi bo moze dostac w ryj. bezprawnie ale w pelni nalezycie
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar marek_k
    Miasto
    Olkusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    powiem troche nieladnie:

wedlug prawa w Polsce nie jest zakazane bajerzenie laski kumpa z wojska.

niemniej, szanujacy sie facet tego po prostu nie robi bo moze dostac w ryj. bezprawnie ale w pelni nalezycie
    czemu nieładnie - to, że tak powiem "w prostych, żołnierskich słowach":grin:

a tak zupełnie off-topic, miałem kiedyś taką koszulkę:
    "moja żona odeszła z moim najlepszym przyjacielem - i bardzo mi go brak"
    ale mi się bardzo sprała (koszulka)
    Ostatnio edytowane przez marek_k ; 22-11-2007 o 21:53 Powód: dopisek
    30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
    Manfrotto 055XproB+488RC2

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm z punktu widzenia prawa każde kolejne zdjęcie wykonane w serii jest INNYM utworem. Aczkolwiek pomyśl na zdrowy rozsądek, czy jest szansa aby Jan Kowalski (nasza gwiazda estrady) stał o 16:00 w miejscu przeznaczonym dla fotoreporterów (tak czasami jest, przykładem jest dla mnie TVP Sopot Festiwal 2006, gdzie jurorka Justyna Steczkowska stanęła na wolnym placu i wszyscy fotoreporterzy mogli się wyżyć), i dwóch fotoreporterów w tym samym czasie (bo wciąż mamy 16:00) z tego samego miejsca wykonało mu 2 - przykładowo dwie - identyczne fotki? No nie da się, musiałeś zrobić serią i dla każdego się wyda oczywiste.

Ad vocem akustyk - Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branży I to niestety nie będzie jak jak w łacińskim zdaniu: In dubio pro reo, gdyż każda wątpliwość działa na Twoją niekorzyść wtedy i mimo, że byłoby ich wiele redakcje, wydawnictwa nie będą chciały ryzykować Bo takie kombinowanie to Per fas et nefas, aby tylko się wzbogacić Oczywiście nie ma to odniesienie do Ciebie, ponieważ zadałeś ciekawe pytanie, aczkolwiek tak to może wyglądać z boku.

BTW, jeśli chcesz to podejrzewam, że w okolicach lutego o ile nie później (ah te nasze sądy ) napisze poradnik odnośnie prawa autorskiego Taki bardzo szczegółowy - przynajmniej mam zamiar szczegółowy napisać
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta

Ad vocem akustyk - ponieważ zadałeś ciekawe pytanie, aczkolwiek tak to może wyglądać z boku.
    chyba mylisz Adresata ;-P
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

piszczal - robisz to czego nie cierpie Nie całość tej wypowiedzi jest odnośnie wypowiedzi akustyka.

Ad vocem akustyk jest tylko to: Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branży

Reszta już jest to założyciela wątku Może nie zbyt przejrzyście napisałem ale to przez chorobę

Ad vocem akustyk to nie znaczy "do akustyka" Bo chyba tak to zrozumiałeś, tylko "Do wypowiedzi akustyka" a w tym kontekście "popierając wypowiedź akustyka"
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 23-11-2007 o 17:18

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

nie pamiętam już gdzie to wyczytałem (nie podam linku) jednak w przypadku sprzedaży praw autorskich do zdjęcia w agencjach microstock, sprzedający jest zobligowany do usunięcia z pozostałych agencji nie tylko tego konkretnego zdjęcia ale i wszystkich podobnych, jeżeli były robione w serii.
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BTW, jeśli chcesz to podejrzewam, że w okolicach lutego o ile nie później (ah te nasze sądy ) napisze poradnik odnośnie prawa autorskiego Taki bardzo szczegółowy - przynajmniej mam zamiar szczegółowy napisać
    A jeśli się komuś nie chce czekać do lutego lub później to jest taka książka "Fotograf, fotografia, prawo" Wojciech Orżewski (ciekawe podobieństwo nazwisk ).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez - no rzeczywiście ciekawe podobieństwo
    Odnośnie lutego to niestety nie obiecuje czy to będzie luty, może być później, może być wcześniej Grunt to to, że kiedyś zacząłem temat odnośnie wykorzystania zdjęcia mojego autorstwa przez znaną w Polsce firmę i ten poradnik będzie zakończeniem z mojej strony tematu Rozumiesz Vitez, chce przekazać to czego się nauczyłem, doświadczyłem, innym użytkownikom, którym może to dużo pomóc.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozumiesz Vitez, chce przekazać to czego się nauczyłem, doświadczyłem, innym użytkownikom, którym może to dużo pomóc.
    Ale po co to personalizowanie odpowiedzi? Ja tylko podałem alternatywę dla mniej cierpliwych.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozumiem, nie było sprawy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów