powiem troche nieladnie:
wedlug prawa w Polsce nie jest zakazane bajerzenie laski kumpa z wojska.
niemniej, szanujacy sie facet tego po prostu nie robi bo moze dostac w ryj. bezprawnie ale w pelni nalezycie![]()
Ostatnio edytowane przez marek_k ; 22-11-2007 o 21:53 Powód: dopisek
30D, 24-105L 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4L, 580EX II,
Manfrotto 055XproB+488RC2
Hm z punktu widzenia prawa każde kolejne zdjęcie wykonane w serii jest INNYM utworem. Aczkolwiek pomyśl na zdrowy rozsądek, czy jest szansa aby Jan Kowalski (nasza gwiazda estrady) stał o 16:00 w miejscu przeznaczonym dla fotoreporterów (tak czasami jest, przykładem jest dla mnie TVP Sopot Festiwal 2006, gdzie jurorka Justyna Steczkowska stanęła na wolnym placu i wszyscy fotoreporterzy mogli się wyżyć), i dwóch fotoreporterów w tym samym czasie (bo wciąż mamy 16:00) z tego samego miejsca wykonało mu 2 - przykładowo dwie - identyczne fotki? No nie da się, musiałeś zrobić serią i dla każdego się wyda oczywiste.
Ad vocem akustyk - Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branżyI to niestety nie będzie jak jak w łacińskim zdaniu: In dubio pro reo, gdyż każda wątpliwość działa na Twoją niekorzyść wtedy i mimo, że byłoby ich wiele redakcje, wydawnictwa nie będą chciały ryzykować
Bo takie kombinowanie to Per fas et nefas, aby tylko się wzbogacić
Oczywiście nie ma to odniesienie do Ciebie, ponieważ zadałeś ciekawe pytanie, aczkolwiek tak to może wyglądać z boku.
![]()
BTW, jeśli chcesz to podejrzewam, że w okolicach lutego o ile nie później (ah te nasze sądy) napisze poradnik odnośnie prawa autorskiego
Taki bardzo szczegółowy - przynajmniej mam zamiar szczegółowy napisać
![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
piszczal - robisz to czego nie cierpieNie całość tej wypowiedzi jest odnośnie wypowiedzi akustyka.
Ad vocem akustyk jest tylko to: Możesz tylko licz się z tym że to może być Twoje ostatnie zlecenie. Ja wiem, że Polak potrafi, ale nie kombinuj, jeśli chcesz pracować nadal dla kogoś z tej branży![]()
Reszta już jest to założyciela wątkuMoże nie zbyt przejrzyście napisałem ale to przez chorobę
Ad vocem akustyk to nie znaczy "do akustyka"Bo chyba tak to zrozumiałeś, tylko "Do wypowiedzi akustyka" a w tym kontekście "popierając wypowiedź akustyka"
![]()
Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 23-11-2007 o 17:18
nie pamiętam już gdzie to wyczytałem (nie podam linku) jednak w przypadku sprzedaży praw autorskich do zdjęcia w agencjach microstock, sprzedający jest zobligowany do usunięcia z pozostałych agencji nie tylko tego konkretnego zdjęcia ale i wszystkich podobnych, jeżeli były robione w serii.
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
Vitez - no rzeczywiście ciekawe podobieństwo![]()
Odnośnie lutego to niestety nie obiecuje czy to będzie luty, może być później, może być wcześniejGrunt to to, że kiedyś zacząłem temat odnośnie wykorzystania zdjęcia mojego autorstwa przez znaną w Polsce firmę i ten poradnik będzie zakończeniem z mojej strony tematu
Rozumiesz Vitez, chce przekazać to czego się nauczyłem, doświadczyłem, innym użytkownikom, którym może to dużo pomóc.
![]()
Rozumiem, nie było sprawy.