Zobacz wyniki ankiety: czy uzywasz przyciskow w gripie

Głosujących
43. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jak trzymać Gripa

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Smile Jak trzymać Gripa

No wlasnie ciekawosc mnie rozpiera czy ktos z was (ci co maja gripa) uzywa tych przyciskow w gripie... wlasciwie mi sie jeszcze nie zdazylo poza przymiarkami w stylu 'ciekawe po co to jest'

i jescze zalacznik z dzisiejszej wyborczej

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    No wlasnie ciekawosc mnie rozpiera czy ktos z was (ci co maja gripa) uzywa tych przyciskow w gripie...
    Oczywiście, że tak; po to one istnieją!
    i jescze zalacznik z dzisiejszej wyborczej...
    To są D70, więc nie ają chłopcy wyjścia

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Oczywiście, że tak; po to one istnieją!
    dla mnie nie jest to oczywiste bo ja ich nie uzywam bo sa nie wygodne inaczej 'ciazy' aparat w reku niz normalnie przez co wydaje sie jakis inny :-0

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To są D70, więc nie ają chłopcy wyjścia
    wrzucilem miniaturke na ktorej tego tak dobrze nie wiadac ale po lewej (na 100%) i po prawej (na 99%) to Canony...

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Funkcjonalność gripa ogranicza się do 3 spraw: waga, poprawiona wygoda pracy, 2x akku. Korzystanie z przycisków jest wysoce stresujące, mam wrażenie, że aparat zaraz mi się wymsknie z ręki...

Domyślnie

Śmieszne, nawet na to nie zwróciłem uwagi a okazało się, że jak się dobrze przypatrzyłem to faktycznie gdyby nie podparcie obiektywu lewą ręką to użycie kciuka na 3 przyciskach mogło by się skończyć "uszkodzeniem mechanicznym"
    Tym bardziej jest to niebezpieczne gdy w normalnej pozycji używa się jeszcze uchwyt na dłoń, który pozwala zapomnieć o kurczowym trzymaniu sprzętu a potem przechodzi się na uchwyt pionowy.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

dla mnie nie jest to oczywiste bo ja ich nie uzywam bo sa nie wygodne inaczej 'ciazy' aparat w reku niz normalnie przez co wydaje sie jakis inny :-0
    Zaraz, zaraz, o jakich przyciskach mowa?

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

mowa jest o przyciskach w gripie te ktorych sie powinno teoretycznie uzywac przy pionowym kadrze... jednak dla mnie wygodniej jest przekrecici cala reke z aparatem niz zmieniac trzymanie aparatu

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

mowa jest o przyciskach w gripie te ktorych sie powinno teoretycznie uzywac przy pionowym kadrze... jednak dla mnie wygodniej jest przekrecici cala reke z aparatem niz zmieniac trzymanie aparatu
    Czy myślisz o spuście migawki?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja używam przy kadrze pionowym, zarówno AE Lock jak i spust. Ale faktem jest, że gdybym miał zrobić pionowy kadr błyskawicznie to przekręciłbym rękę dlatego, że używam Hand Strap E1 i nie chciałbym w takiej sytuacji tracić czasu na wyjmowanie dłoni i przekręcanie aparatu.
    Poza tym bardzo niewygodnie mi się operuje multikontrolerem przy zmianie punktu AF, podczas kadrowania pionowego i korzystania z przycisków na gripie. Chyba mam za krótki kciuk

Kot Behemot
    Guest

Domyślnie

Hmm.. ja uzywam ich nawet dosc czesto.. nie wsyzstkich, bo jestem na razie kiepski fotograf i nie bardzo umiem korzystac z blokady ekspozycji, ale czesto chodziu mnie przycisk AV.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów