Zobacz wyniki ankiety: czy uzywasz przyciskow w gripie

Głosujących
43. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Jak trzymać Gripa

Dopiero zaczyna Awatar GRZECHU
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Grip to bardzo przydatna i pomocna rzecz przy robieniu zdjęć pod warunkiem że się o nim pamięta. Zresztą ja sam po jego założeniu stwierdziłem że trzymanie aparatu jest dużo pewniejsze. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A jak mozna nie pamietac (nie zauwazyc), ze sie ma gripa podpietego, "dzieki" ktoremu body rozrasta sie gdzies orientacyjnie o 30-50 proc?

Ja juz w zasadzie nie wyobrazam sobie robienia zdjec bez gripa. Raz mi sie to zdarzylo (padly aku w gripie) i musialem pstrykac body bez gripa (bateryjki do body zawsze nosze na "w razie czego" w torbie). Zdjecia wyszly, ale dziwnie sie czulem pstrykajac. Planuje za czas jakis kupic 350D, a po pewnym czasie (jak kase dozbieram) i gripa. Przez czas jakis bede sie meczyl...
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

moze bede malo oryginalny ale na pytanie "jak trzymac gripa" odpowiem - w rece

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jak trzymam aparat pionowo to uzywam go (czyli przyciskow i kolka w gripie) takjakbym trzymal poziomo - bez obaw, nic sie nie wymsknie, nawet przy ciezszych szklach (oczywiscie trzeba mocno dokrecic). Przyciski w gripie to podstawa i bez nich bylby o wiele mniej funkcjonalny - glownie po to go kupilem by przy kadrach pionowych nie niszczyc sobie nadgarstka (bo po paru godzinach lazenia np po wystawie zaczynal juz bolec) dziwnym wykrecaniem jak na tym zdjeciu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po kilkunastu pierwszych przykręceniach gripa i przejściu do orientacji pionowej miałem problemy z szybkim trafieniem okiem w wizjer :-) Przy poziomym chwycie wizjer jest mniej więcej na tej samej wysokości co palec naciskający spust. W pionie trzeba wyżej podnieść aparat i zanim wyczułem o ile wyżej trzeba go podnieść to wyglądałem jak sierota, wykonując nerwowe ruchy dłonią w poszukiwaniu wizjera :-) Po jakimś czasie samo przeszło ... Aha, czasami mimowolnie przy zmianie orientacji na pionową wciskam kciukiem przycisk * na gripie co powoduje wyzwolenie błysku lampy i zaciekawienie gapiów :-)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów