Hmmm, wydaje mi się, że może być to idealny obiektyw dla mojej rodzinki...
Czy ktoś może już podzielić się opinią?
Hmmm, wydaje mi się, że może być to idealny obiektyw dla mojej rodzinki...
Czy ktoś może już podzielić się opinią?
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
W takim razie czekam z niecierpliwością![]()
Veni, Vidi..... i tyle...
Oglądałem go u jednego z prywatnych sprzedawców w Krakowie. Niestety obiektywik nie jest tak cudowny jakim go opisują. Stabilizacja działa, ale też się 'zawiesza'. Ostrość na poziomie dobrym (zdjęcia w dzień, lub z lampą i czasami powyżej 1/200, wiec wykluczam poruszenie) - zarówno z IS jak i z wyłączoną stabilizacją. Wykonanie - wg. mnie lepsze od typowego KIT'a. Bardzo przyjemne pokrętło zoomu. Ostrości dalej się nie da ustawiać manualnie - pierścien za mały. Z plusów moge powiedzieć, że tubus wysuwający się przy ogniskowaniu i zoomowaniu - jest precyzyjniej osadzony.
Zdjęć nie mam - robiłem nie swoim korpusem (400D) i nie swoją kartą, ale za to przeglądałem to u sprzedawcy na monitorze i jak dla mnie - bez rewelacji. Łatwo łapie odbłyski i ma duże CA - no ale to w końcu KIT. Bokeh - taki sam jak w poprzednich KITach. Kolorki może ciut ładniejsze - również większy kontrast.
Co do stablizacji to działała OK - przez większość czasu. W pewnym momencie jednak zaczął 'świrować' - można powiedzieć, że dodawał drgań patrząc przez wizjer. Raz też zupełnie się zawiesił i nie stabilizował mimo włączenia na obiektywie (pomogło zdjęcie i ponowne założenie). Nie wiem czego to była sprawa - kilka razy ściągaliśmy go i zakładali, może coś nie stykało?
Czas przy jakim udało mi się za to wykonać ostre zdjęcie, to 1/4 sek @ 18mm, oraz 1/20 sek @ 55mm. Mimo wszystko to jest chyba uproszczona wersja stabilizacji względem tego co jest w innych szkłach z IS.
Ja zrezygnowałem z zakupu. Cena za którą miał być dostępny - 640zł. Patrząc na spadające ceny 17-85mm f4.5-5.6 IS - to właśnie na niego się zdecyduję - ale to już po nowym roku... Dopiero co kupiłem inną zabawkę - 85mm f1.8 USM![]()
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Oj, szkoda, szkoda...
A już liczyłem na porządne sample. No, nic. Może ktoś inny wrzuci je do tego wątku...
czy go chwala czy nie to prawie ten sam obiektyw, a ta roznice w cenie miedzy starym i nowym mozna tlumaczyc wyposazeniem go w IS , w istocie to to samo szklo, za chiny bym go nie kupil : ) Bez USM niczego bym nie wzial (prucz 50tki hehe)
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Przeczytałem opinię, w zasadzie prawie nie ma co komentować. Jednak prawie, a prawie robi różnicę ;-) Cytowany fragment mnie zdziwił, z tego względu, że miałem swego czasu w swych łapkach 75-300 IS (nie pomyliłem się, nie mylę 70-300 IS z 75-300 IS), czyli najstarszą/pierwszą konstrukcję Canona z stabilizacją. Problem w tym że nawet w niej (inne szkła z IS też miewałem w rekąch) nie zdarzyło mi się takich objawów zaobserwować. W związku z tym się zastanawiam czy rzeczywiście marketoidzi zlecili obcięcie IS "aż tak bardzo" czy też jest/był to walnięty egzemplarz tego szkła. That's all.
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
AbrahaM, pozwolę sobie odnieść się do twojej wypowiedzi, mianowicie posiadając 350D miałem przyjemność wykonywania zdjęć dwoma szkłami posiadającymi stabilizację, były to Sigma 80-400 OS oraz Canon 100-400 L IS. Sigma bardzo często się destabilizowała (nawet co kilkanaście fotek) i tylko wyłączenie aparatu pozwalało opanować sytuację. Myślałem że z Canonem będzie lepiej - i faktycznie było, jednak i to szkło wykazywało skłonności do całkowitej destabilizacji (powiedzmy raz na 40 zdjęć). Przy czym destabilizacją tą jest dla mnie wpadnięcie w totalnie chaotyczne drgania za sprawą bliżej nie określonych błędów systemu stabilizacji. Podobnie rzecz się miała w 30D.
Czy to wina egzemplarzy, czy ogólna skłonność systemu - tego nie wiem, ale moim zdaniem nie jest to problem tylko najnowszych szkieł.
Czy opłaca się wymieniać kitowe szkło 18-55 na wersje z IS? Jak stoją w tej chwili? Nadal ok 650zł?
Powiem szczerze że podoba mi się ten zakres, chociaż troche brakuje mi zbliżenia. No ale w przyszłości mam zamiar kupić jakieś małe tele więc problem zniknie. A stabilizator nie powiem, przydałby sie.
Czy może lepiej zaopatrzyć sie w jakiegoś Tamrona o podobnym (/większym) zakresie z IS?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 28-12-2007 o 07:26
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8