Veni, Vidi..... i tyle...
Oglądałem go u jednego z prywatnych sprzedawców w Krakowie. Niestety obiektywik nie jest tak cudowny jakim go opisują. Stabilizacja działa, ale też się 'zawiesza'. Ostrość na poziomie dobrym (zdjęcia w dzień, lub z lampą i czasami powyżej 1/200, wiec wykluczam poruszenie) - zarówno z IS jak i z wyłączoną stabilizacją. Wykonanie - wg. mnie lepsze od typowego KIT'a. Bardzo przyjemne pokrętło zoomu. Ostrości dalej się nie da ustawiać manualnie - pierścien za mały. Z plusów moge powiedzieć, że tubus wysuwający się przy ogniskowaniu i zoomowaniu - jest precyzyjniej osadzony.
Zdjęć nie mam - robiłem nie swoim korpusem (400D) i nie swoją kartą, ale za to przeglądałem to u sprzedawcy na monitorze i jak dla mnie - bez rewelacji. Łatwo łapie odbłyski i ma duże CA - no ale to w końcu KIT. Bokeh - taki sam jak w poprzednich KITach. Kolorki może ciut ładniejsze - również większy kontrast.
Co do stablizacji to działała OK - przez większość czasu. W pewnym momencie jednak zaczął 'świrować' - można powiedzieć, że dodawał drgań patrząc przez wizjer. Raz też zupełnie się zawiesił i nie stabilizował mimo włączenia na obiektywie (pomogło zdjęcie i ponowne założenie). Nie wiem czego to była sprawa - kilka razy ściągaliśmy go i zakładali, może coś nie stykało?
Czas przy jakim udało mi się za to wykonać ostre zdjęcie, to 1/4 sek @ 18mm, oraz 1/20 sek @ 55mm. Mimo wszystko to jest chyba uproszczona wersja stabilizacji względem tego co jest w innych szkłach z IS.
Ja zrezygnowałem z zakupu. Cena za którą miał być dostępny - 640zł. Patrząc na spadające ceny 17-85mm f4.5-5.6 IS - to właśnie na niego się zdecyduję - ale to już po nowym roku... Dopiero co kupiłem inną zabawkę - 85mm f1.8 USM![]()