Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 161

Wątek: KIT 18-55mm f/3.5-5.6 IS !!! - opinie, przykładowe zdjęcia?

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Calliactis, chłopaki chyba zazdroszczą Ci narzeczonej, która woli lustrzankę od kompakta (bo, nawiasem mówiąc w cenie tego obiektywu można kupić A570 IS).
    Więc powtórzę za brucknerem, kup i zdaj sprawozdanie!
    Hehe - lustrzankę to Ona woli na pewno od kompakta, bo miała wcześniej jakieś dziadostwo marki Polaroid (ale nie analog tylko właśnie jakiś point'n'shot cyfrowy) - akurat jechaliśmy do Wenecji - no i jak to 'coś' włączało się ok. 12 sekundu i do tego miało wooooooolny AF oraz silniczek zoomu to naprawdę wkurzało. A570 IS z pewnością jest mniejszy, lżejszy i lepiej mieści się do torebki - no ale jednak szkoda mi się pozbywać 350D (szczególnie, że zabieram go czasami jako 'awaryjny' korpus) i kupować kompakta. A z kolei kolejny aparat do kolekcji? Kolejny zakup akumulatorków? I jeszcze mi powiedzcie, że jest na SD a nie nie na CF - to bym musiał jeszcze kart dokupić ... Nie nie - 350-tka jest idealna dla kobiet. A że do tego (niezależnie od samej techniki) kadr i zdolność do uchwycenia chwili moja Narzeczona ma nieźle już wypracowane - to downgrade do kompakta i czekania na wszystko (włączenie, AF, zoom, itp) byłby najgorszym wyjściem...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

ISior w tym szkle moze okazac sie calkiem przydatny... Sam uzywam zwyklego Kiciora, jako szkla do landszaftow (takze z polarem), najczesciej 18mm przy f5.6-8.0. Stabilizacja dalaby efekt taki, ze landszafty moznaby robic z reki, nawet przy kiepskim juz oswietleniu (co obecnie jest niemozliwe i wymusza ganianie ze statywem).

Domyślnie

ajtam...
    f8 1/80-1/100 iso 100 - widoczek w sloneczny dzien + seria 3 klatek.
    na 98% przynajmniej 1 bedzie ostra

Pozdr.

Domyślnie

Tak się zdarzyło, że nabyłem ten obiektyw (18-55 IS) i użytkuje go z 20d - stabilizacja bardzo fajnie działa, można spokojnie schodzić do ekstremalnych czasów rzędu 1/15 nawet przy 55mm.

Miałem taki zamysł żeby porównać optycznie ze starym "kit'em", ale muszę go pożyczyć a i czasu brak :-(

Wizualnie od razu widać że różnią się użytymi soczewkami/optyką - IS ma większą przednią.

Jeśli uda mi się zrobić jakieś zdjęcia porównawcze - na pewno się nimi podzielę.

Pozdrawiam,
    andi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Jeśli komuś w danej chwili zależy na kasie to kupno samego body 350, a potem dopasowanie (ważne!) kita to nie jest całkiem głupi pomysł. Kit kitowi nie równy :-) .
    Czytałem gdzieś w sieci że można natrafić na bardzo dobre (jak na kita) egzemplarze. Do tego jeśli IS faktycznie się dobrze sprawuje to może być całkiem przyjemny zestaw. Na większości wydrukowanych fotek 10x15 różnicy większych między dobrym kitem a takim np 17-40 nie będzie... wiem że mnie zaraz napadną onaniści sprzętowi :-)
    Piszę te słowa bo miałem kita, mam wiele zdjęć z niego, mam obecnie tamrona 28-75, miałem pożyczonego Canona 17-40L i wszystkie zdjęcia drukuje w formacie 10x15 na drukarce termosublimacyjnej.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Hehe - lustrzankę to Ona woli na pewno od kompakta, bo miała wcześniej jakieś dziadostwo marki Polaroid (ale nie analog tylko właśnie jakiś point'n'shot cyfrowy) - akurat jechaliśmy do Wenecji - no i jak to 'coś' włączało się ok. 12 sekundu i do tego miało wooooooolny AF oraz silniczek zoomu to naprawdę wkurzało. A570 IS z pewnością jest mniejszy, lżejszy i lepiej mieści się do torebki - no ale jednak szkoda mi się pozbywać 350D (szczególnie, że zabieram go czasami jako 'awaryjny' korpus) i kupować kompakta. A z kolei kolejny aparat do kolekcji? Kolejny zakup akumulatorków? I jeszcze mi powiedzcie, że jest na SD a nie nie na CF - to bym musiał jeszcze kart dokupić ... Nie nie - 350-tka jest idealna dla kobiet. A że do tego (niezależnie od samej techniki) kadr i zdolność do uchwycenia chwili moja Narzeczona ma nieźle już wypracowane - to downgrade do kompakta i czekania na wszystko (włączenie, AF, zoom, itp) byłby najgorszym wyjściem...

Nie słuchaj zazdrośników i kup narzeczonej to szkło.
    Gdzieś czytałem recenzję, w jednym z ostatnich miesięczników o fotografii, że jest całkiem, całkiem.
    A w ogóle wiadomo, że w dolnym zakresie ogniskowych nawet kit wypada całkiem nieźle, dopiero powyżej 30 zaczyna się gubić.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    .
    A w ogóle wiadomo, że w dolnym zakresie ogniskowych nawet kit wypada całkiem nieźle, dopiero powyżej 30 zaczyna się gubić.
    Pozdrówka
    Ja się z tym nie zgodzę...kit jest dobry w całym zakresie...100% crop u mnie w podpisie
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    Ja się z tym nie zgodzę...kit jest dobry w całym zakresie...100% crop u mnie w podpisie

Nie mam tego szkiełka, pisałem tylko na podstawie znanych mi opinii i wyników badań na www.optyczne.pl
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

A ja właśnie chętnie dowiedziałbym się czegoś o moim kicie w testach
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    A ja właśnie chętnie dowiedziałbym się czegoś o moim kicie w testach
    To sobie poczytaj:

http://www.optyczne.pl/7.1-Test_obie...II-Wstęp.html

Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów