Mam ten obiektyw przed sobą i widzę, że przednia soczewka jest większa niż w tradycyjnym kicie. Ponieważ chciałbym sobie sprawić do niego polara, mam obawę, że zwykły filtr (znaczy nie slim) może dawać na szerokim kącie sporą winietę. A jak jest w praktyce?
kąt widzenia się nie zmienił to winietowanie powinno być takie samo
tak mi się wydaje
Właśnie niekoniecznie. Statycznie rzecz biorąc kąt widzenia jest taki sam, ale doszła stabilizacja i właśnie stąd pewnie większa średnica przedniej (nieruchomej) soczewki.
ale winieta jest wtedy, kiedy obiektyw "widzi" oprawki filtra, a skoro kąt widzenia jest ten sam (bo ta sama jest ogniskowa) to obiektyw nie ma prawa "zobaczyć" oprawek.
a dodatkowa winieta może być cechą obiektywu - wsadzili IS i zminiła się konstrukcja w środku
Mi się wydaje, że dzięki większej przedniej soczewce obiektyw może np. mniej winietować w stosunku do poprzedniej wersji, wtedy filtr to polepszenie mógłby teoretycznie kasować lub zmniejszać.
Ale w sumie byłoby to marginalne. Problemy to mogą chyba byc na najkrótszych ogniskowych, jak z każdym obiektywem. Ale ja bym się jakoś nie obawiał.
Znalazłem stary filtr od poprzedniego kita (Hama Digi HR Sky) o wysokości 5 mm.
Zrobiłem na szybko dwa zdjęcia ściany, nie są może miarodajne, ale dają pojęcie o zwiększeniu winiety (IS włączony). Postaram się zrobić jakieś fotki na zewnątrz w realnych warunkach. Póki co, to musi wystarczyć, kliknijcie aby powiększyć (1200px):
bez filtra
z filtrem
Subiektywnie uważam, że bez filtra ten obiektyw ma naprawdę znikome winietowanie, które dotychczas mi nie przeszkodziło w radosnej twórczości :wink:
Ostatnio edytowane przez grztus ; 27-04-2008 o 03:05
Witam,
jako świeży posiadacz 450 + obiektyw kit 18-55 IS, chciałbym dowiedzieć się, jak sprawdzić działanie wspomnianej stabilizacji?
Chodzi o to, że nie bardzo widzę różnicę, gdy jest ona włączona/wyłączona.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź