"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
![]()
Dzięki, też miałem problemy ze zrozumieniem.
![]()
http://www.saoner.it/dblog/articolo.asp?articolo=22 - takie tam "porównanie " 18-55 is z T17-50 i 17-85 is
Stałem się ostatnio posiadaczem tego kita IS. Na pierwszy rzut oka wygląda identycznie jak poprzednik, różnic w wadze też nie czuć. Postanowiłem jednak przetestować sprawność stabilizacji.
IS spisuje się naprawdę nieźle, wykonałem kilka zdjęć porównawczych w tych samych warunkach z włączoną i wyłączoną stabilizacją, przedstawiam jedną parę (40mm, ISO 400, F8, 1/3 sec, żeby było trudniej: ręce wyciągnięte mocno do przodu):
IS off:
IS on:
czy Twoim zdaniem jest znacząca różnica w jakości zdjęć w porównaniu z kitem? planuję kupić tego 18-55 IS i się zastanawiam czy są jeszcze jakieś plusy poza stabilizacją
Nie bardzo mogę odpowiedzieć na twoje pytanie, gdyż jednocześnie przesiadłem się z 350d na 40d i różnica w jakości zdjęć, choć naprawdę spora, może wynikać również z lepszego korpusu.
Postaram się pożyczyć w piątek korpus 350d wraz ze starym kitem i przetestować go z 18-55 IS, wtedy będę miał jakieś porównanie.
witam tez jestem ciekaw jak wypadnie a przy okazji co myslicie o signie 18-50 f-2,8 i canonie 17-85 is pozdrawiam wszystkich uzytkowników
Ja jestem w pełni zadowolony z tego obiektywu!! Polecam każdemuKilka fotek moich bez żadnych edycji, najwyżej kadrowanie, można znaleźć tutaj: http://hell-is-empty.blogspot.com/
Również myślałem nad canonem 17-85IS, ale cena i widoczne bardzo aberacje mnie zniechęciły, wybrałem mniejszy koszt, dokupiłem teraz tylko Canona 50 1.8 by mieć również obiektyw z dobrym światłem do róznych sytuacji![]()
mam zamiar wymienić kita na wersję z IS
jak na razie cena na poziomie 650-700
[EDIT: na allegro nowe po ~500..]
czekać aż 40d-owcy zaczną sprzedawać czy kupować?..
[chociaż nie sądze by chcieli się pozbywać szkła z IS]
[sugestii kupna innych szkieł się już nasłuchałem więc dziekuję]