Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: jaki obiektyw ???(pytanie amatora)

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

na temat tego szkla niestety nic powiedziec nie moge, bycmoze dobrze sie nim foci. A z canona do wyboru jest tanszy 70-300 IS , 70-200/4 IS + TC 1.4 & 70-200/2.8 IS + TC 1.4 or 2x, 100-400 IS. Na mecze 70-200 + crop + TC sadze, ze wystarczy, ale na zwierzyne moze braknac mm (szczegolnie na ptaszki). Rozadnym wyborem w takiej sytuacji za nierozsadne pieniadze zdaje sie byc 100-400. Na upartego mozna doczepic do niego TC1.4, a wtedy da to prawie 900mm W sloneczne dni powinno sie sprawdzic, ale o to nalezy juz zapytac bardziej doswiadczonych
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jak chcesz sample z 50-500 to pisz - uzywam od roku i jestem zadowolony.. sprawdzila sie w roznych "okolicznosciach przyrody" i jedyne wady jakie czasem daja sie odczuc to waga (w razie czego monopod i po problemie) i swiatlo na dlugim koncu ktore mogloby byc ciut lepsze..

co do niektorych postow ze "tylko canon" - na tym forum panuje taka tendencja ze duza czesc osob dyskutujacych o szklach najczesciej tylko o nich czytala i jest to wiedza czysto teoretyczna.. dodatkowo w.w. sigmy zostaly zjechane ze wzgledu na swiatlo, co jest o tyle dziwne ze wspominane sie tu szkla C sa ciemniejsze od np S 100-300

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

moglbym i ja kilka fotek dostac, zeby zobaczyc jak to szklo sie sprawdza w praktyce?
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    moglbym i ja kilka fotek dostac, zeby zobaczyc jak to szklo sie sprawdza w praktyce?
    nie ma sprawy - wysle wieczorem, jak wroce z pracy :-)

a na razie pare moich sampli masz tez tu:
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=15

edit: sample masz tez tu ale to na razie wresja testowa galerii wiec i fotek malo.. w kategorii ptatki jakies 90% robione wlasnie ta sigma..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 22-11-2007 o 11:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

zgodnie z obietnica zamieszczam jeszcze pare przykladowych fotek z 50-500:

nie sa to jakies specjalnie wybierane zdjecia by pokazac jakie "super" jest to szklo - po prostu pierwsze lepsze fotki jakie znalazlem na dysku :smile:

robione z 350d - af byl dobry ale nie wybitny ;-) .. z 40d jest duza roznica w pomiarze ostrosci ale sample mam na razie typowo "balkonowo-testowe" ;-)

edit:
    a tu jeszcze na szybko fotka "domowa" - sigma na pelnej dziurze, ostrosc w aparacie na 0, bez ostrzenia w ps'ie nawet po zmniejszeniu :-)

Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 22-11-2007 o 21:12

dob12
    Guest

Domyślnie

wielkie dzięki za tak liczne wypowiedzi wiem ze canon to marka i swa cene ma ;-) jeszce jedno pytanko jakto jet ztym zoomem wlasciwie ten S 50-500 ma 10x czyli dziesieciokrotne przyblizenie czy dobrze rozumiem ?? a taki 100-400 to ile ma 4x tylko jesli przyjac ze obiektyw standart ma 50mm a ten 100-400 jest w zeczywistosci 8x razy mocniejszy czyli
    przyblizenie powinno wynosic jakie 8x tylko czy ja dobrze rozumuje moze ktos wyjasni
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    jak chcesz sample z 50-500 to pisz - uzywam od roku i jestem zadowolony.. sprawdzila sie w roznych "okolicznosciach przyrody" i jedyne wady jakie czasem daja sie odczuc to waga (w razie czego monopod i po problemie) i swiatlo na dlugim koncu ktore mogloby byc ciut lepsze..

co do niektorych postow ze "tylko canon" - na tym forum panuje taka tendencja ze duza czesc osob dyskutujacych o szklach najczesciej tylko o nich czytala i jest to wiedza czysto teoretyczna.. dodatkowo w.w. sigmy zostaly zjechane ze wzgledu na swiatlo, co jest o tyle dziwne ze wspominane sie tu szkla C sa ciemniejsze od np S 100-300
    wielkie dzieki wlasnie przegladalem fotki i są ok wiec piszesz ze szkiełko jest spoko a jesli chodzi o sport i mecze da rade monopod zamiast stabilizatora
    Ostatnio edytowane przez dob12 ; 22-11-2007 o 22:03 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html
    Prościej chyba się nie da.
    A w ogóle to jakąś książkę o podstawach fotografii poczytaj albo forum
    Ostatnio edytowane przez alfsky ; 22-11-2007 o 22:08
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Wiem, że nie na temat, ale świetna panoramka! Chylę czoło.
    Ostatnio edytowane przez comatus ; 22-11-2007 o 22:48

dob12
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    http://staw.bieleccy.com.pl/str4_foto_ogniskowa.html
    Prościej chyba się nie da.
    A w ogóle to jakąś książkę o podstawach fotografii poczytaj albo forum
    wiec sie duzo nie mylilem a tak na marginesie to ksiazki mam tylko z czasem krucho wielkie dzieki

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zgodnie z obietnica zamieszczam jeszcze pare przykladowych fotek z 50-500:

nie sa to jakies specjalnie wybierane zdjecia by pokazac jakie "super" jest to szklo - po prostu pierwsze lepsze fotki jakie znalazlem na dysku :smile:

robione z 350d - af byl dobry ale nie wybitny ;-) .. z 40d jest duza roznica w pomiarze ostrosci ale sample mam na razie typowo "balkonowo-testowe" ;-)

edit:
    a tu jeszcze na szybko fotka "domowa" - sigma na pelnej dziurze, ostrosc w aparacie na 0, bez ostrzenia w ps'ie nawet po zmniejszeniu :-)

]
    calkiem niezle a ten moon to na pelnej dziurze bez zadnych konwerterow ?
    a mozna wiecej jeszcze fotek jakas zzrobiona z 40 metrow tak dla porownania jak zciaga
    Ostatnio edytowane przez dob12 ; 22-11-2007 o 23:36 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dob12 Zobacz posta
    jeszce jedno pytanko jakto jet ztym zoomem wlasciwie ten S 50-500 ma 10x czyli dziesieciokrotne przyblizenie czy dobrze rozumiem ?? a taki 100-400 to ile ma 4x tylko jesli przyjac ze obiektyw standart ma 50mm a ten 100-400 jest w zeczywistosci 8x razy mocniejszy czyli
    przyblizenie powinno wynosic jakie 8x tylko czy ja dobrze rozumuje moze ktos wyjasni
    Jak już tak 'kompaktowo' chcesz liczyć ten zoom to lepiej porównuj do 38mm (film) czyli 24mm w dSLR (na cropie). Teraz sobie oblicz przybliżenie względem szerokiej ogniskowej z kompaktów (najczęściej po przeliczeniu wspomniane już 38mm).

Sigma: 500 / 24 = 20,8x zoom
    Canon: 400 / 24 = 16,6x zoom
    Lepiej?

Oczywiście to nie jest krotność zooma tylko uświadamia ogniskową dla kompaktowców którzy wiedzą, że obiektyw ma xx zoomu, a nie jakieś tam ogniskowe .
    system EOS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów