Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Tamrony dwa ... dylematy dwa.

Coś już napisał Awatar balta
    Miasto
    Dumne Opolskie

Domyślnie Tamrony dwa ... dylematy dwa.

Witam, przeczytałem na CB juz chyba wszystko o dwóch szkłach tamrona a minanowicie 28-75 2,8 i 17-50 2,8. Stoje własnie na progu zakupu jednego z tych przedstawionych szkieł.
    O co mi w sumie chodzi .. a wiec o to ze liczę ze kupie dobre szkło 28-75 (ze egz bedzie ostry juz od 2,8) i ze posłuży mi długo. Mailem go pożyczonego na sesji od kolegi i spisał sie znakomicie. Ale kusi mnie tez szerszy kąt, czyli wspomniana 17stka. Pytanie zasadnicze czy 17-50 jest tez takie egzemplarzo-felerna jak 28-75 ? (choc to opinie na CB sa tez rozne). Czy istnieje tez realne zagrożenie na trafienie na mydlane szkło w przypadku 17-50 ?
    I jeszcze do czego beda mi słuzyc ? Głownie fotografia slubna - wiem wiem .. 28 mm to wąsko ale ja juz sobie z tym poradze

Powiem wam jeszcze gdzie chce zamowic. W agito.pl. Dlaczego ? Dobra cena i ... zgodnie z prawem konsumenckim moge w ciagu 10 dni odesłac (w przypadku gdy byłby felerny) bez tłumaczenia. No i jeszcze maja dobre i tanie raty.

Uprzejmie prosze o pomoc w tej kwestii.
    Balta
    --------------
    5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII

Początki nałogu

Domyślnie

Skoro wiesz, że możesz zwrócić i wymienić to problem egemplarzo-felerny jest rozwiązany, zatem odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz szeroki kąt czy większą ogniskową. Ja jestem na 17-50 ponieważ potrzebny mi taki kąt widzenia. Skoro ci potrzebny do ślubów i uważasz, że 28mm w takiej fotografii sobie pradzisz to mi się nasuwa tylko jedno rozwiązanie z tych dwóch: 28-75.

PS. patrząc po stopce to zawsze 17-28 możesz wyciągać z kit'a. Ciemny bo ciemny, ale jakościowo w tym zakresie daje rady.

Początki nałogu

Domyślnie

O Tamronach było już parę wątków. Ktoś bardzo słusznie zauważył, że w większości na forum znajdziesz raczej opisy wpadek, wadliwego sprzętu, problemów z serwisem. Jednak jest też bardzo dużo osób, które są zadowolone z tych szkieł (w tym ja . Moja rada:

Przypnij, pstryknij, oceń i jak coś będzie nie dobrze (BF/FF) to zwróć. Nie ocenisz danego egzemplarza na nosa. Trzeba zrobić parę fotek.

ja do szerokiego konta używam kita, a od 28 już raczej Tamrona.

Pozdrowienia
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Lightbulb Tamron

Zawsze możesz zminimalizować możliwość trafienia na mydło kupując obiektyw od kolego Cichego.

http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=8802635

"(...)KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 2.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."

Ja kupiłem i jestem zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

potwierdzam, tez kupilem od Cichego tamrona 17-50/2.8 i dziala bez zarzutu.
    inna sprawa, ze w wyniku mojej nadgorliwosci pofatygowalem sie osobiscie do Poznania, przetestowac dodatkowo sprzet u Cichego na chacie ;]
    podpialem piec egzemplarzy tamronow i kazdy dawal identycznie dobry obraz - bez "mydla".
    bierz kredyt z Lukas Bank (w 15 min dostaniesz - bez zadnych zaswiadczen itp) i wciagaj tamrona od Cichego /bo niestety u niego tylko za gotowke/

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dorzucę swoje 3 grosze, jako że jestem świeżutko po rozmowie telefonicznej z serwisem Tamronów, gdzieś na Wybrzerzu. Swojego Tammiego 28-75 kupiłem jakieś 2 lata temu i byłem bardzo zadowolony. Był ostry jak brzytwa od pełnej dziury (nie dziwota - od Cichego). Ale jak to się często zdarza, po upływie okresu gwarancyjnego zrobiło się bardzo słabo. Dopiero przymknięcie do 5,6 pozwala robić normalne zdjęcia.

I cóż, zadzwoniłem, odebrał uprzejmy pan, wysłuchał, co mam do powiedzenia i powiedział, że takie rzeczy są niestety w Tamronach dosyć częste ze względu na jakość zastosowanych materiałów. Dotyczy to zarówno elementów obudowy, szkieł jak i powłok. Ewentualna naprawa polega na wymianie poszczególnych części mechaniki lub optyki. Można też, ale bez jakiejkolwiek gwarancji próbować ustawiać w osi soczewki. Koszty takich napraw stanowią znaczną część wartości obiektywu, co powoduje, że nie ma to większego sensu.

Tak więc o naprawach pogwarancyjnych należy zapomnieć. Wiem, że Cichy oferuje teraz za dodatkową opłatą możliwość przedłużenia okresu gwarancyjnego, dlatego jeśli już decydujemy się na Tammiego, to sugerowałbym skorzystać z tej opcji.

Tamrony to dobre szkła - dopóki działają. Kiedy zaczynają się jakieś problemy, to niestety producent na nas siusia
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 22-11-2007 o 13:48
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wlasnie zapomnialem napisac, ze po przeczytaniu wielu historyjek i opini na temat serwisu pogwarancyjnego tamrona, kupilem obiektyw z przedluzona o 2 lata gwarancja - za doplata 150 pln ;]
    przynajmniej spie przez to spokojniej

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=21461
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16428
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12678

Na przyszłość naprawdę polecam http://canon-board.info/search.php - wystarczy wpisać np '28-75' albo '17-50' i zaznaczyć szukanie tylko w tytułach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez balta Zobacz posta
    Witam, przeczytałem na CB juz chyba wszystko o dwóch szkłach tamrona a minanowicie 28-75 2,8 i 17-50 2,8. Stoje własnie na progu zakupu jednego z tych przedstawionych szkieł.
    O co mi w sumie chodzi .. a wiec o to ze liczę ze kupie dobre szkło 28-75 (ze egz bedzie ostry juz od 2,8) i ze posłuży mi długo. Mailem go pożyczonego na sesji od kolegi i spisał sie znakomicie. Ale kusi mnie tez szerszy kąt, czyli wspomniana 17stka. Pytanie zasadnicze czy 17-50 jest tez takie egzemplarzo-felerna jak 28-75 ? (choc to opinie na CB sa tez rozne). Czy istnieje tez realne zagrożenie na trafienie na mydlane szkło w przypadku 17-50 ?
    I jeszcze do czego beda mi słuzyc ? Głownie fotografia slubna - wiem wiem .. 28 mm to wąsko ale ja juz sobie z tym poradze

Powiem wam jeszcze gdzie chce zamowic. W agito.pl. Dlaczego ? Dobra cena i ... zgodnie z prawem konsumenckim moge w ciagu 10 dni odesłac (w przypadku gdy byłby felerny) bez tłumaczenia. No i jeszcze maja dobre i tanie raty.

Uprzejmie prosze o pomoc w tej kwestii.
    z tego co słyszałem to bardzie felerny jest właśnie 17 50 a nie 28 75
    jestem szczęśliwym właścicielem tego drugiego
    ale na super ostrość przy 2,8 to bym nieliczył (to tylko w L-kach i też nie zawsze...)
    moze w Japonii znajdziesz taki egzemplarz
    zadowalająca jest od f:4
    mi to wystarcza
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Coś już napisał Awatar balta
    Miasto
    Dumne Opolskie

Domyślnie

Dziekuję za podpowiedzi choc nie sa one dosc optymistyczne zwłaszcza te o tym iz po gwaracji obiektyw umiera w mydlanej smierci. To dosc powazna sprawa. Ale co słusznie kolega zuwazył na forum sa faczej feralne watki i historie, wiec licze ze moj takowy nie bedzie.

Tami 28-75 zamowiony w agito.pl i czekam na niego. Jak tylko podepne i zrobie testy, uzupełnie wątek o moje doświdczenia.

ps. i jeszcze cos nt. zakupu od Cichego. Ponoc te szkła własnie roznie działaja z roznymi body wiec zakup poprzez wysyłke i tak nie da mi mozliwosci podpiecie pod moje body i przesettowania konkretnego szla. Wyvieczka raczej nie wchodzi w gre.

Ale taka nasuwa mi sie konkluzja. Obiektyw ten (28-75) otrzymał kilka nagród, spory kawałek tego swiata (canonierów) nim foci .. wiec nie moze byc zle !

pozdrawiam
    Balta
    --------------
    5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów