Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Zamiennik OC-E3 Canon

krizto
    Guest

Domyślnie

wczoraj przyszła mi paczka z kabelkiem. Wczesniej uzywałem oryginalnego Canonowskiego na spółkę z kumplem. Nie widze rożnic - kabel dziaa zupełnie jak oryginalny.
    Jednak faktycznie - nie jest wcale długi. Jest bardzo mocno skręcony i na pierwszy rzut oka wyglada tak jak dlugosc oryginalu.

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak jak napisal kolega gzak... zapewne musze miec uszkodzony kabelek... w poniedzialek odsylam do sklepu i maja mi wymienic
    | 5D | 50/1.4 | 24-70L | 70-200/4L IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
    http://robertploch.com
    http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

A czy w praktyce uzywa ktos tego kabelka i "sprytnego" uchwytu do oddalenia lampy od body ale na jakies 50 cm ?
    Widzialem takie ustrojstwa u reporterow na programach w Fasion TV.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Nie oglądałem na tv ale znalazłem na allegro
    http://www.allegro.pl/item276163149_...cja_f_vat.html
    http://www.allegro.pl/item280257638_...aktyczny_.html

Ktoś to testował z cięższa lampą typu 580 czy metz.
    Jak to w praktyce wygląda?

madameK
    Guest

Domyślnie

Kupiłam pierwszego dnia jak wszedł do foto-tipa...

Zawiodła mnie jego długość (ech-kobiety )- na bank nie ma tych obiecywanych centymetrów a na statywie go stawiać i rozciągać- karkołomne zadanie- lubię i swoją lampę i swój statyw (mimo obciążenia statywu stabilne to połączenie nie jest w najmniejszym stopniu).

Z lampą 580EX II też ciężko podpiąć stabilnie -przez mocowanie lampy.

I czasami nie łapie e-ttla- nie z winy podpięcia lampy tylko styki w sankach przy body nie stykają- zastanawiam się czy nie wymienić...
    Ostatnio edytowane przez madameK ; 09-12-2007 o 20:33

Dopiero zaczyna Awatar M.I.L.O.
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Kupiłem kabelek i niestety, ale jeden przewód oderwał się od lutowania w kostce przy lampie. Chciałem reklamować, ale pech chciał, że spadła mi lampa z podpiętym kabelkiem i się połamała w nim kostka. Po zlutowaniu na razie działa ok. Koledze też padł ten kabelek, ale nie wiem, jak u niego się sprawa potoczy, pewnie będzie reklamować. Wg. mnie jest on źle zaprojektowany. Skoro lampę odciągamy od korpusu często na lewą stronę to końcówka zawsze się napręża gdyż kabel wychodzi od kostki przy lampie również z lewej strony. Efektem tego mogą być właśnie oderwane przewody.

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Ja tez sobie kupilem, wykonanie nawet mnie zaskoczylo, zwlaszcza gwintowana stopka pod jakis statyw, ale to ze jakis niedouczony konstruktor wykombinowal wyjscie przewodow po tej samej stronie to juz szczyt glupoty.
    Mnie do jakiegos bracketu chyba wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madameK Zobacz posta

I czasami nie łapie e-ttla- nie z winy podpięcia lampy tylko styki w sankach przy body nie stykają- zastanawiam się czy nie wymienić...
    m.in dlatego staram się unikać "zastępczych" rozwiązan, kupiłem kabel, ale oryginał (OC-E3, wprawdzie 2x droższy, kto bogatemu zabroni:smile: ) i narazie żadnych problemów, kabel jakby grubszy ale bardziej miękki, a co do długości to napewno nie jest krótszy, a może nawet minimalnie dłuższy, mocowanie uszczelnione jak w lampie, poprostu komplecik
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hehe, ponieważ nie byłem w stanie nigdzie dostać kabla oryginalnego, a zależało mi na czasie, zdecydowałem się kupić zamiennik. Zamówiłem w e-cyfrowe.pl i dosyć szybko otrzymałem potwierdzenie, że kabelek czeka w magazynie.

Szczęśliwie dla mnie sklep mieści się w Warszawie, więc mogłem pojechać osobiście. I to naprawdę duże szczęście, bo zaraz po odebraniu kabelka udałem się do samochodu, gdzie pędzony ciekawością podłączyłem kabelek i ... a no nic. Cisza.

Wróciłem do sklepu, przyszedł Pan technik, posprawdzał, pokręcił i też mu się nie udało wyzwolić choćby jednego błysku. Sprawdził, ze lampa zamontowana bezpośrednio na stopce działa prawidłowo i następnie zniknął na chwilę na zapleczu i przyniósł kolejny egzemplarz kabelka. Podłączył i ... jest postęp. Działa zoom lampy. Niestety dalej nie błyska.

W sumie sprawdziliśmy wszystkie 5 kabelków, jakie mieli w magazynie i niestety żaden z nich nie był w stanie wyzwolić błysku. Skończyło się tym, że odebrałem kasę i musiałem obejść się smakiem. Kabla nie mam dalej i poluję na oryginał.

Muszę podkreślić, że sklep zachowywał się jak najbardziej w porządku, nie robił żadnych problemów i zrobił wszystko, co mógł, żebym wyszedł od nich ze świadomością, że byłem obsłużony zgodnie z prawidłami.

Niestety moja przygoda stawia pod dużym znakiem zapytania jakość produktu. Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że producent nie jest w stanie porządnie wykonać tak banalnej konstrukcji, jaką jest zwykły kabelek. Przecież tam nie ma żadnej elektroniki. Dwie wtyczki i kawałek kabla. Coraz bardziej nie pojmuję jakim cudem udało im się wyprodukować choćby jeden działający grip.

No i rada. Jeśli planujecie zakupić ten zamiennik, to koniecznie wybierzcie taki sklep, w którym będziecie mogli go odebrać osobiście i natychmiast sprawdzić albo skorzystajcie z oferty sprzedawcy, który dokładnie przetestuje Wasz egzemplarz przed wysyłką. Inaczej stracicie majątek na ciągłe odsyłanie do serwisu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

ja swój kupiłem na allegro dotarł do mnie w zeszłym tygodniu i działa bez zarzutu

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów