Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 86

Wątek: Zamiennik OC-E3 Canon

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bio5 Zobacz posta
    tylko nie bardzo rozumiem zasadność takiej kombinacji.
    przy ustawieniu światła powiedzmy z boku pomiar E-TTL jest zbędny.
    Ustawia się lampę na statywie, łączy normalnym kablem, ustala siłę błysku i po krzyku.
    I właśnie po to potrzebny jest E-TTL. By zaoszczędzić czasu/fatygi/strzelonych klatek/światłomierza i nie musieć samemu ustalać siły błysku.

Domyślnie

tylko, że E-TTL mierzy ci siłę błysku od obiektywu do obiektu.
    Jak lampę masz gdzieś z boku to dane przekazywane do niej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
    A co do ustawień, to ja jakoś sobie radzę z ustawieniem lamp studyjnych.
    AdrianMatusik
    DigArt

C30D | 12-24 | 24-85 | 80-200 | 100-400 | EX430 | 55 | 50 |

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie

hmm, a nie po to właśnie w E-TTLu są dwa błyski aby przy pierwszym pomiarowym aparat odpowidnio ustawił ekspozycję gdziekolwiek lampa by nie stała (a te odległości od obiektywu to są mniej ważne)??
    Mylę się??

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

IMHO nie wydaje mi się żeby od obiektywu do obiektu. zresztą kabel przenosi dane e-ttl, więc to raczej nie jest zbędny bajer.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

z moich obserwacji wynika iż przekazywanie informacji o odległości do aparatu z obiektywu służy do ustalania siły błysku wstępnego i dostosowaniu czasu otwarcia migawki przy trybie AV z lampą( zmienia się w zależności od ogniskowej i od tego czy lampa jest czy nie jest włączona /40d - w CF ustawiania czasu dla lampy auto) - to tylko obserwacje -jak ktoś ma z canona to chętnie poczytam.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bio5 Zobacz posta
    tylko, że E-TTL mierzy ci siłę błysku od obiektywu do obiektu.
    Jak lampę masz gdzieś z boku to dane przekazywane do niej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
    A co do ustawień, to ja jakoś sobie radzę z ustawieniem lamp studyjnych.
    E-TTL mierzy światło jakie dociera do obiektywu (zazwyczaj odbite od fotografowanego przedmiotu). I nie ma tu nic do rzeczy usytuowanie lampy...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam wrazenie, ze ten kabelek dobrze dziala jedynie z lampani canona... bo z moim metz'em to jakas kaszana jest... kazde zdjecie przepalone na maxa... juz definitywnie sie przekonalem, ze nie ma sensu oszczedzac i kupowac jakiegos badziewia typu metz, tamron itp... jesli nie chce sie miec problemow
    | 5D | 50/1.4 | 24-70L | 70-200/4L IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
    http://robertploch.com
    http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Ja też mam mtza - sprawdź gdzie masz pomiar ostrości i jak tam wygląda naświetlnie.
    Jeśli się pamięta że e-ttl jest powiązany z punktem AF jest wszystko OK.
    Możesz też zmienić tryb pracy E-ttl na uśredniony w CF

Dopiero zaczyna Awatar Robert_Ploch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi... moglbys troche jasniej
    zmiana e-ttl na usredniony nic nie pomogla... zdjecia jak byly maksymalnie przepalone tak sa nadal...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chyba zaraz uwierze, ze mam jakies "magiczne" rece...
    robie zdjecie: lampa na kablu dokladnie w miejscu stopki, czyli nad wizjerem -> zdjecie przepalone, prawie biale....
    robie zdjecie: lampa na stopce, bez kabla, te same parametry ekspozycji -> zdjecie poprawnie naswietlone...
    o co chodzi?????
    Ostatnio edytowane przez Robert_Ploch ; 07-12-2007 o 00:49 Powód: Automerged Doublepost
    | 5D | 50/1.4 | 24-70L | 70-200/4L IS + TC 1.4x | 430EX II | MacBook + Cinema Display 20" |
    http://robertploch.com
    http://robgoesaroundtheglobe.blogspot.com/

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert_Ploch Zobacz posta
    chyba zaraz uwierze, ze mam jakies "magiczne" rece...
    robie zdjecie: lampa na kablu dokladnie w miejscu stopki, czyli nad wizjerem -> zdjecie przepalone, prawie biale....
    robie zdjecie: lampa na stopce, bez kabla, te same parametry ekspozycji -> zdjecie poprawnie naswietlone...
    o co chodzi?????
    Obawiam się, ze masz uszkodzony kabelek... albo któryś styk nie kontaktuje...
    O ile dobrze kojarzę, jeśli informacje ETTL nie są przekazywane, to lampa wali pełną mocą...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów