Hehe, ponieważ nie byłem w stanie nigdzie dostać kabla oryginalnego, a zależało mi na czasie, zdecydowałem się kupić zamiennik. Zamówiłem w e-cyfrowe.pl i dosyć szybko otrzymałem potwierdzenie, że kabelek czeka w magazynie.

Szczęśliwie dla mnie sklep mieści się w Warszawie, więc mogłem pojechać osobiście. I to naprawdę duże szczęście, bo zaraz po odebraniu kabelka udałem się do samochodu, gdzie pędzony ciekawością podłączyłem kabelek i ... a no nic. Cisza.

Wróciłem do sklepu, przyszedł Pan technik, posprawdzał, pokręcił i też mu się nie udało wyzwolić choćby jednego błysku. Sprawdził, ze lampa zamontowana bezpośrednio na stopce działa prawidłowo i następnie zniknął na chwilę na zapleczu i przyniósł kolejny egzemplarz kabelka. Podłączył i ... jest postęp. Działa zoom lampy. Niestety dalej nie błyska.

W sumie sprawdziliśmy wszystkie 5 kabelków, jakie mieli w magazynie i niestety żaden z nich nie był w stanie wyzwolić błysku. Skończyło się tym, że odebrałem kasę i musiałem obejść się smakiem. Kabla nie mam dalej i poluję na oryginał.

Muszę podkreślić, że sklep zachowywał się jak najbardziej w porządku, nie robił żadnych problemów i zrobił wszystko, co mógł, żebym wyszedł od nich ze świadomością, że byłem obsłużony zgodnie z prawidłami.

Niestety moja przygoda stawia pod dużym znakiem zapytania jakość produktu. Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że producent nie jest w stanie porządnie wykonać tak banalnej konstrukcji, jaką jest zwykły kabelek. Przecież tam nie ma żadnej elektroniki. Dwie wtyczki i kawałek kabla. Coraz bardziej nie pojmuję jakim cudem udało im się wyprodukować choćby jeden działający grip.

No i rada. Jeśli planujecie zakupić ten zamiennik, to koniecznie wybierzcie taki sklep, w którym będziecie mogli go odebrać osobiście i natychmiast sprawdzić albo skorzystajcie z oferty sprzedawcy, który dokładnie przetestuje Wasz egzemplarz przed wysyłką. Inaczej stracicie majątek na ciągłe odsyłanie do serwisu.