Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: "Made in Japan" - co to znaczy?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kutno-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Tylko i wyłącznie zdaniem władz chińskich, bo cały świat traktuje to zupełnie inaczej. Powiedz Taiwańczykowi że ich kraj należy do Chin
    Tak celem uściślenia, bo jest trochę inaczej: Tajwan to nazwa wyspy (choć zwyczajowo mówi się tak również na państwo), oficjalna nazwa państwa to Republika Chińska. Rząd Republiki Chińskiej uznaje się za jedyną legalną władzę całego obszaru Chin (w tym obszaru Chińskiej Republiki Ludowej) i jeszcze na początku lat 70 ubiegłego stulecia reprezentował Chiny w ONZ. Ponieważ jednak od kilku dziesięcioleci wszyscy zaczęli wchodzić w tyłek Chińskiej Republice Ludowej, obecnie Republikę Chińską uznaje jedynie dwadzieścia kilka krajów.
    Tak więc wydaje mi się, że Tajwańczykowi (czyli Chińczykowi), można spokojnie powiedzieć, że jego wyspa należy do Chin, bo to są Chiny:-)
    Przepraszam za małe wtrącenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TriPolis Zobacz posta
    Tak celem uściślenia, bo jest trochę inaczej: Tajwan to nazwa wyspy (choć zwyczajowo mówi się tak również na państwo), oficjalna nazwa państwa to Republika Chińska. Rząd Republiki Chińskiej uznaje się za jedyną legalną władzę całego obszaru Chin (w tym obszaru Chińskiej Republiki Ludowej) i jeszcze na początku lat 70 ubiegłego stulecia reprezentował Chiny w ONZ. Ponieważ jednak od kilku dziesięcioleci wszyscy zaczęli wchodzić w tyłek Chińskiej Republice Ludowej, obecnie Republikę Chińską uznaje jedynie dwadzieścia kilka krajów.
    Tak więc wydaje mi się, że Tajwańczykowi (czyli Chińczykowi), można spokojnie powiedzieć, że jego wyspa należy do Chin, bo to są Chiny:-)
    Przepraszam za małe wtrącenie...
    za wikipedią i owszem Ja mówię co mówią Tajwańczycy o sobie. Oni sami nie uzywają nazwy Republika Chińska tylko właśnie Tajwan, ale to już mało istotne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kutno-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    za wikipedią i owszem Ja mówię co mówią Tajwańczycy o sobie. Oni sami nie uzywają nazwy Republika Chińska tylko właśnie Tajwan, ale to już mało istotne.
    No dobra, w takim razie jeszcze pociągnę OT:-)
    Być może w ostatnich latach rząd Republiki Chińskiej używał jakby trochę rzadziej oficjalnej nazwy, ale to dlatego, że starał się o ponowne przyjęcie do ONZ pod nazwą Tajwan właśnie. Niecały miesiąc temu odbyło się w tej sprawie referendum. Chińczycy (Tajwańczycy) mieli do wyboru, czy rząd ma starać się o nowe członkostwo w ONZ pod nazwą Tajwan, czy też o odnowienie członkostwa w ONZ pod nazwą Republika Chińska lub inną. Choć wyniki nie były wiążące, na pierwszą opcję głosowało 5,5 miliona wyborców, na drugą prawie 5 milionów. Myślę jednak, że choć ostatnio wiele się tam zmieniło, to jednak sporo osób nadal przywiązanych jest do ideologii Czang Kaj-szeka, co potwierdzają choćby ostatnie wybory prezydenckie (odbywające się równolegle z referendum), w których wygrał przedstawiciel Kuomintangu (Partii Nacjonalistycznej, która choć ostatnio trochę zmieniła swój stosunek do komunistów z Chin kontynentalnych, to nadal jest raczej nieprzejednana w kwestii tego, kto tu jest prawdziwymi Chinami ). I choć nie znam żadnego Tajwańczyka, to jednak skoro na każdej stronie rządowej tego kraju jest napisane Republic of China (Taiwan), to chyba chociaż niektórzy Tajwańczycy jednak tej nazwy używają:-)

A tak w temacie... To uważam, że nieważne jest kto robi, ale kto pilnuje:-)
    Ostatnio edytowane przez TriPolis ; 11-04-2008 o 12:42

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

andres a ty chyba w matrix’e żyjesz, widziałeś ten filmik
    http://www.youtube.com/watch?v=_IdeW...eature=related
    także nie wszystko jest skomputeryzowane i zmechanizowane jak sądzisz, za duża filmów się na oglądałeś, skoro ludzie praktycznie nic nie robią przy produkcji sprzętu to po co budować fabryki w Chinach gdzie jest tania siła robocza, co w Chinach jest takiego że tyle firm tam się buduje w takim razie wytłumacz mi proszę. Niedawno na wrocławskiej trójce czy TV4 (niepamiętam) był program pokazujący jak produkuje się różne rzeczy, widziałem akurat okulary i rowery i tam czynnik ludzki był bardzo duży bo np. rama rowerowa była spawana przez ludzi i co ty na to.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    ...jak produkuje się różne rzeczy, widziałem akurat okulary i rowery i tam czynnik ludzki był bardzo duży bo np. rama rowerowa była spawana przez ludzi i co ty na to.
    Błagam Cię! Nie porównuj ramy rowerowej i okularów złożonych z dwóch szkieł i plastikowej obudowy do skomplikowanych układów scalonych niekiedy wielkości dużo mniejszej niż Twój najmniejszy paznokieć.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Nie chodzi o porównanie lini produkcji okularów do obiektywów tylko o fakt że wszyscy twierdzą że wszystko jest robione przez maszyny a człowiek praktycznie nic nie robi, ja dałem tylko przykład okularów i rowerów gdzie pewnie większość tak jak w przypadku obiektywów twierdziła że ingerencja człowieka w produkcji jest tak mała że właściwie idiota mógłby to robić a i tak jakość sprzętu byłaby wysoka. Chris_11 nie pouczaj mnie o układach scalonych, kształcę się właśnie w tym kierunku więc tego typu komentarze zostaw dla siebie. Tak jak powiedziałem na początku że koleś młotkiem poprawiał elementy Nokii żeby do siebie pasowały tak na filmiku z youtube od bebesky widać że jakby pracownik się wku....ł, mógłby wziąć coś ciężkiego i tępego i piep...ć w to szkło!!! Chris_11 i inne niedowiarki następny razem jak coś napiszecie to zastanówcie się czy jakieś zdarzenie NIE MA PRAWA MIEĆ MIEJSCA czy NIEPOWINNO MIEĆ MIEJSCA, bo zdaje się że zaciekle broniliście tego drugiego chociaż zielonego pojęcia nie mieliście jak wygląda produkcja.

Uprawnienia umieszczania postów