Marumi DHG
Hoya HMC Digital
Hoya HMC
Hoya Super HMC
Nie spotkałem się jeszcze z żadną krytyką filtrów B+W i zarówno w polskich, jak w amerykańskich i angielskich recenzjach ta firma występuje jako producent topowych filtrów.
Warto jeszcze pamiętać, że czyszczenie niektórych filtrów jest wyjątkowo kłopotliwe, a B+W jest tu wyjątkiem na plus.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Jak widać sytuacja zaczyna się klarować. :wink:
Czy ktoś mógłby pokusić się o skomentowanie testu:
http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html
Dla mnie wyniki nie są zbyt zrozumiałe (dla mnie - dla laika)
Używam polara Hoya Pro 1 Digital z obiektywem C 10-22. Daje piękny kolor nieba ( bez cienia fioletu ) i nie winietuje przy ogniskowej 10. Trudno mi ocenić jakość powłok przeciwodblaskowych bo nigdy nie używałem go pod słońce ( bo niby po co).
Ostatnio edytowane przez marfot ; 22-11-2007 o 23:47
No ten test moze nie jest wzorowy,ale Ty nie mozesz wybierac filtra dlatego ze ktos go poleca w tescie masz wybrac taki który sie Tobie podoba.Przykładowo Filtr Hoya super HMC pro1[nie digital] ma opinie ze mocno nasyca barwy a filtr jw.ale digital robi to delikatniej troche ostrzej na DSLR i blizej reala.Pytanie co bardziej lubisz.Pejzaz troche bajkowy czy naturalny itp.Filtrów jest duzo cech duzo nie ma prostej i jedynej odpowiedzi .Pewne jest jedynie to zeby unikac szkodliwej tandety i sprobowac sobie odpowiedziec czego po filtrze oczekujesz Jeden woli BMW drugi Mercedesa obaj nieżle wybrali.