Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Pełna klatka czy niepełna?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Bez wątpienia, natomiast jeśli zestawimy ze sobą obrazy z matryc FF i APS-C to różnice te nie będą powalające.

Tutaj jest opracowanie na te tematy
    http://www.josephjamesphotography.co...ence/#articles

Odnosnie tych porownan czasem i z 3/4 cala jest lepiej niz z 5D
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25401584

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Odnosnie tych porownan czasem i z 3/4 cala jest lepiej niz z 5D
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25401584
    Rzeczywiście, niezwykle sugestywny test. Szkoda, że wykonany "od czapy" Nie ma w nim za grosz obiektywności. I czemu to ma służyć? Podejrzewam, że wyżywaniu się zwolenników i przeciwników danego modelu puszki.
    A tak na marginesie skoro 330E jest lepszy od 5D to skąd te różnice w cenie i dlaczego światowa reporterka opiera sie na piątce a nie olku? Ma przecież, lepszą kolorystykę, ostrość i wyraźnie mniejsze ziarno

Oj, nie sądziłem, że ktoś jeszcze wyskoczy z czymś takim na CB, będąc przekonany o prawdziwości "testu".

pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Rzeczywiście, niezwykle sugestywny test. Szkoda, że wykonany "od czapy" Nie ma w nim za grosz obiektywności. I czemu to ma służyć?
    I kto to jeszcze zwolennik FF wsadzil taki test :-)

Test pokazuje ze proste walniecie fotki na wycieczce szerokim katem o widzeniu 24mm na FF, da lepszy efekt szklem 11-22 na Olku niz szklem 24-105 na 5D.
    I tyle - nie potrafisz odczytac tego obiektywnie. Nikt nie twierdzi ze E-330 to lepszy sprzet od 5D. Test odnosi sie bardziej do szkiel, a do aparatow (technologii) posrednio.

Trzeba przyznac ze Olek ma swietny zoom 11-22mm, albo napisac ze Canon ma bardziej uniwersalny 24-105L.

Duza wada porownaia to ta sama przyslona f/8.
    W Olku przy 12mm i ostrzeniu np. na 15metrow (kosciol) glebia ostrosci zamyka sie w przedziale 1,11metra do nieskonczonosci.
    W Canonie przy 24mm i ostrzeniu na te 15 metrow glebia jest od 2,07metra, wiec nieostrosci bliskiego planu moga byc posrednio spowodowane i tym.
    24mm trzeba by przymknac do f/16 - co przy tej ogniskowej moze okazac sie juz nieoplacalne.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    ...Oj, nie sądziłem, że ktoś jeszcze wyskoczy z czymś takim na CB
    To jeszcze ja :-D
    http://community.webshots.com/album/95416714qAooHT

Oly 2100 to fajna sprawa. Mam jeszcze działający :-D :-D :-D
    Wini

Miasto
    Lizbona

Domyślnie

Może trochę odświeżymy temat?

Ostatnio usłyszałam opinię od kolegi, gdy powiedziałam mu, że moim następnym celem jest 5D (obecnie mam 400D, a 5D to pewnie za dwa lata, jak mi ktoś da pracę;P), że to nie ma sensu. Dlaczego? Powiedział, że do tego czasu "cropy" będą miały tak wysoką jakoś obrazu, że sprzęt FF będzie nieopłacalny, za drogi w stosunku do swojej jakości (a FF wg niego na jakości nie będzie rósł tak szybko, bo to dużo droższa technologia). Ja się nie znam na tym (jeszcze ) więc nie wchodziłam w głębszą dyskusję....
    A Wy co o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Co rozumiesz przez wysoka jakosc obrazu? Rozpietosc tonalna? Szczegolowosc? W zasadzie jakosc obrazu z corpa i ff zawsze byla ona na podobnym poziomie, tu chodzi o cos innego

O glownych roznicach miedzy nie-ff a ff mozna mowic tylko(az) w kategoriach ladniejszego rozmycia i braku corpa(iso pomijam). Tych dwoch cech uciete matryce nigdy miec nie beda i zaden skok technologiczny tego nie zmieni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz607 Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów,
    Jestem szczęśliwym :-P użytkownikiem 400d, czytając forum i kilka wątków nt pełnej klatki - dowiedziałem się, ze jednak jestem nieszczęśliwym :sad: użytkownikiem 400d.

Mam pytanie, moze wyda sie głupie niektórym bardziej zaawansowanym, ale - jaka jest różnica tak naprawdę, nie tylko na papierze pomiędzy pełną klatką i 400 d. Różnica w cenie jest olbrzymia, 400 d spadły poniżej 2000, a 5d nadal ok. 7 tys.

Nie znalazłem porównania na forum np. aparatu 400d i 5d, jedynie 5d i 1d

Blagam Miej litosc i nie pytaj o takie rzeczy na forum... uzyj opcji szukaj... poczytaj testy.... rece opadaja.... sorry nie to zebym stara sie byc niemily czy chce komus ublizyc... naprawde nic osobistego ale to staje sie juz chore...

Początki nałogu

Domyślnie

rypson, co zmotywowało cię do bezproduktywnego komentowania półrocznego postu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    O glownych roznicach miedzy nie-ff a ff mozna mowic tylko(az) w kategoriach ladniejszego rozmycia i braku corpa(iso pomijam). Tych dwoch cech uciete matryce nigdy miec nie beda i zaden skok technologiczny tego nie zmieni.
    Spoglądając na Bokeh'owy wątek, można dojść do wniosku, że pojęcie ładniości rozmycia jest bardzo subiektywne.

EDIT: przykład
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=103
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=108
    Jak dla mnie bardzo wymowny
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 02-05-2008 o 10:13

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów