Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pełna klatka czy niepełna?

Domyślnie Pełna klatka czy niepełna?

Witam wszystkich forumowiczów,
    Jestem szczęśliwym :-P użytkownikiem 400d, czytając forum i kilka wątków nt pełnej klatki - dowiedziałem się, ze jednak jestem nieszczęśliwym :sad: użytkownikiem 400d.

Mam pytanie, moze wyda sie głupie niektórym bardziej zaawansowanym, ale - jaka jest różnica tak naprawdę, nie tylko na papierze pomiędzy pełną klatką i 400 d. Różnica w cenie jest olbrzymia, 400 d spadły poniżej 2000, a 5d nadal ok. 7 tys.

Nie znalazłem porównania na forum np. aparatu 400d i 5d, jedynie 5d i 1d

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz607 Zobacz posta
    Nie znalazłem porównania na forum np. aparatu 400d i 5d, jedynie 5d i 1d
    Bo to tak jak by porównywać Forda Fiestę i Audi A8. Poza matrycą aparaty te różnią się całą masa innych rzeczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

http://pl.pixel-peeper.com/

Wejdź na tę stronę. Wybierz sobie jakiś obiektyw i później porównaj fotki robione nim na 400d i 5d. Jeśli nie zauważysz różnicy - nadal będziesz szcześliwy Jeśli zauważysz - pewnie zaczniesz zbierać na 5d.

Bo różnica jest przede wszystkim w obrazach jakie generują oba te aparaty.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów,
    Jestem szczęśliwym :-P użytkownikiem 400d, czytając forum i kilka wątków nt pełnej klatki - dowiedziałem się, ze jednak jestem nieszczęśliwym :sad: użytkownikiem 400d.
    byłeś szczęsliwy - jesteś nieszczęsliwy, zatem z czytania forum nic dobrego dla Ciebie nie wynika.
    Wniosek jest prosty: przestań czytać forum i dalej szczęśliwie rób zdjęcia!

Mam pytanie, moze wyda sie głupie niektórym bardziej zaawansowanym, ale - jaka jest różnica tak naprawdę, nie tylko na papierze pomiędzy pełną klatką i 400 d. Różnica w cenie jest olbrzymia, 400 d spadły poniżej 2000, a 5d nadal ok. 7 tys.
    Nie zaprzątaj sobie tym głowy dopóki będziesz szczęśliwym userem 400D.
    Jeśli coś Ci się przestanie podobać, cos zacznie przeszkadzać, bedziesz chciał inaczej a aparat będzie ograniczeniem, wtedy zacznij sie nad powyższym zastanawiać.

Nie znalazłem porównania na forum np. aparatu 400d i 5d,
    trudno porównywać najniższy model z jednym z topowych.
    za duża przepaść.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się, że 400D spadło z ceny z racji na wejście na rynek 40D, które spowodowało spadek ceny 30D a co za tym idzie, właśnie spadek ceny 400D.
    Gdyby teraz na rynku pojawił się następca 5D, to sądzę, że i ono w ciągu krótkiego czasu spadłoby z ceny.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

- Przede wszystkim ogniskowe obiektywow sa na 5D takie jak byc powinny a nie trzeba ich mnozyc x1,6. Czyli 16mm (szeroki kat) pokaze Ci wiecej po bokach obrazu niz na cropie (400D).
    - Mniejsze szumy na ISO powyzej 400
    - lepszy/b. dokladny uklad AF
    - stop magnezu a nie plastik
    - lepsza ergonomia uzytkowania (kolko nastawow)

itp. itd.

Domyślnie

generalnie pstrykam pejzaże, i np. użycie 400d i 17-40 L - daje całkiem fajne efekty, zwłaszcza przy iso 100, faktycznie 400d szumi mocno np. na iso 400. Ale na AF nie marudzę, u mnie działa bardzo fajnie.

natomiast obudowa to fakt, 400d to troche plastiku, miałem kiedyś 10d i był o wiele solidniejszy, ale wg mnie to i tak mało zeby pakować np . 7 tys,

Czy w pejzażach można spodziewać się jakiś dramatycznych różnic? widziałem sporo fotek powalających z nóg np na onephoto i goście pstrykali d60, 10d..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

generalnie pstrykam pejzaże, i np. użycie 400d i 17-40 L - daje całkiem fajne efekty,
    Czy w pejzażach można spodziewać się jakiś dramatycznych różnic?
    Dobra, sam się prosisz ;-)
    zobacz ile Świata widzi to samo 17mm podpięte do cropa i do FF:

Załącznik 3696
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

generalnie pstrykam pejzaże, i np. użycie 400d i 17-40 L - daje całkiem fajne efekty, zwłaszcza przy iso 100, faktycznie 400d szumi mocno np. na iso 400. Ale na AF nie marudzę, u mnie działa bardzo fajnie.

natomiast obudowa to fakt, 400d to troche plastiku, miałem kiedyś 10d i był o wiele solidniejszy, ale wg mnie to i tak mało zeby pakować np . 7 tys,

Czy w pejzażach można spodziewać się jakiś dramatycznych różnic? widziałem sporo fotek powalających z nóg np na onephoto i goście pstrykali d60, 10d..
    podam jeszcze raz, teraz konkretnie dla 17-40
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=23&p=2

Jeśli sądzisz, że zmiana aparatu spowoduje, że nagle zaczniesz robić powalające zdjęcia, to jednak nie tędy droga.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sądzę, że różnicę (zwłaszcza w przypadku pejzaży) zobaczysz dopeiro przy okazji robienia powiększeń
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów