Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Bagnet od dołu

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pędziwiatr Zobacz posta
    Amerykę odkryłeś, wiem że ma ale miał z tym problem dlatego o 1mm jest krótsza. i stąd moja analogia do wąskiego mocowania.

bo problem był wydumany i najchętnbiej rozpowszechniany przez lubujących się w wojenkach systemowych sprzętowych onanistów.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

pędziwiatr
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    bo problem był wydumany i najchętnbiej rozpowszechniany przez lubujących się w wojenkach systemowych sprzętowych onanistów.
    Nie zależy mi na żadnych wojnach, chcę tylko zrozumieć jak to działa i dlaczego są takie rozwiązania jakie są.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

najprawdopodobniej rozwiązania wynikają głównie z historii i technologii jaką każda firma sobie przez lata opracowała, mają własne działy badawcze, własnych konstruktorów, własne patenty i działają w oparciu o wypracowane rozwiązania techniczne i technologiczne, które udoskonalają i w miarę potrzeb zmieniają.
    humorystycznie ujmując - pewien konstruktor miał takie widzimisię (tak mu się przyśniło) przekonał zarząd firmy i już - stąd się biorą takie a nie inne rozwiązania.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale gdyby porównac bagnety Canona i Nikona to jakie by były różnice? I zaraz drugie pytanie - jaki był powód zmiany bagnetu przez Canona na obecny EF-S? Czego brakowało Canonowi w poprzednim bagnecie i jak on wcześniej wyglądał?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciekawski Zobacz posta
    Ale gdyby porównac bagnety Canona i Nikona to jakie by były różnice? I zaraz drugie pytanie - jaki był powód zmiany bagnetu przez Canona na obecny EF-S? Czego brakowało Canonowi w poprzednim bagnecie i jak on wcześniej wyglądał?
    Nie było żadnej zmiany EF. Nadal jest on obowiązującym standardem. EF-S to modyfikacja bagnetu EF zrobiona na potrzeby lustrzanek o mniejszym niż 24x36 mm sensorze. Różnica jest taka, że obiektywy EF-S wchodzą głębiej do korpusu przez co jest mniejsza odległość tylnej soczewki od matrycy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jakie są różnice w mocowaniach Canona i Nikona? Większy bagnet Canona wygląda solidniej. A czy większa średnica ma jakiś wpływ na optykę? Z tego przeczytałem wynika że raczej nie ma ale jeśli jednak coś w tym jest to może Nikon osiąga wielkim wysiłkiem to co Canonowi przychodzi z łatwością i niedługo Nikon zmieni bagnet a Canon będzie się cieszył swoim obecnym przez następne 30 lat?
    Ostatnio edytowane przez Ciekawski ; 22-10-2008 o 20:54

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wymiary bagnetu F (Nikona) to: średnica otworu 44mm, odległość ogniskowania 46,5mm
    dla Canona EF: średnica - 54mm, odległość ogniskowania 44mm.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A czy większa średnica ma jakiś wpływ na optykę?
    Na samą optykę nie wpływa. Ale tak, jak napisałeś, większy i bliższy matrycy bagnet Canona daje większą swobodę w projektowaniu optyki. Czy projektanci to wykorzystują to już sprawa innego rodzaju...

Nie słyszałem aby Nikon zmieniał mocowanie do obiektywów do małego obrazka.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niedługo Nikon zmieni bagnet a Canon będzie się cieszył swoim obecnym przez następne 30 lat?
    bezedura. czemu szukasz dziury w całym?
    ta teoria chyba bierze w łeb, bo Nikon nie ruszał swojego bagnetu od 60 lat (czyli od początku), a Canon wprowadził EF w 1987r a wcześniej też często zmieniał
    jak już to Canon zmieni - ale jak to zrobi, to my zmienimy system ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pędziwiatr Zobacz posta
    Dzięki za canona jeszcze nikon by się przydał, a swoja drogą to te zdjęcie chyba fonem robione
    Nie powiedziałbym,a pozatym to niegrzeczny jesteś dla kogoś kto na Twoje życzenie zacne szkło pokazał.U mnie jestes na Be.Pozdrawiam.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów