Niby forumowicze (dwaj) skłonili mnie do zakupu p221w choć widocznie na skutek krytyki jakości NEC dołącza do niego Spydera 3 czyniąc go chyba najtańszym monitorem z dołączonym kalibratoremi ta loteryjność zakupu jeszcze mnie powstrzymuje od wydania pieniędzy już dziś.
Na temat HP ZR22w strasznie ciężko zdobyć jakiekolwiek informacje. Pytając ludzi zajmujących się sprzedażą rozwiązań dla grafików (w tym EIZO i NEC) jakoś w ogóle nie chcą na ich temat mówić. W trzech rozmowach nie usłyszałem jednego zdania, które by wskazywało na to że ten monitor jest zły, czy miał jakieś duże niedostatki. Każdy twierdził że jest dobry, nawet bardzo dobry, ale oczywiście są lepsze EIZO. NEC P221w był przedstawiany jako monitor znacznie lepszy (nie wątpię) ale że spośród dziesięciu może dwa będą bardzo dobre, cztery - pięć dobrych, jeden lub dwa - słabe a jeden lub dwa takie że nic się nie da z nimi zrobić.
Od tygodnia poszukuję w sieci jakiegoś testu ZR22w i nic, cisza. (może słabo szukam) - znalazłem kilka rozległych testów i porównań HP ZR24w w których nie wypada najgorzej ale ZR22 - nie ma. Oczywiście znalazłem jakieś zdawkowe opinie pozytywne i negatywne ale trudno w tym przypadku poważnie traktować opinię gracza, czy osoby głównie oglądającej filmy i przeglądającej internet.
Szczerze powiem, że o ile czornyj lub Tom01 spotkali się z tym monitorem bardzo chętnie bym poznał ich opinię. O NEC-u i Dell-u opinii, testów, recenzji jest mnóstwo a o tym, tanim monitorku cisza.