Strona 355 z 378 PierwszyPierwszy ... 255305345353354355356357365 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 541 do 3 550 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jako ciekawostkę powiem, że nie tak dawno widziałem monitor LCD przemysłowy EIZO liczący sobie 14 lat ciągłej pracy 24/7/356. Kolorki miał lepsze od nowego Samsunga czy HP.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

... ok, ale mój EIZO wyświetla dalej tak samo po wgraniu profilu ... (?)
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie jest to kwestia interpretacji tylko doinformowania. EIZO używa matryc od LG, ale po pierwsze nie pierwszych z brzegu i po drugie nie stosuje w profesjonalnych monitorach matryc "ekonomicznych". Niczego NEC'owi nie można odmówić, ale tylko jeśli mówimy o równorzędnych modelach, czyli m.in. PA241W-SX2462W, PA271W-SX2762W, SV241-CG243W, SV271-CG275W. Do wersji "okrojonych" podchodzę nieufnie i nie bez powodu. W przeszłości wielokrotnie można było doświadczyć, że tańsze wersje zawsze kryją w sobie jakieś niekoniecznie fajne niespodzianki.

Analogicznie, mnóstwo producentów używa matryc Samsunga, w tym sam Samsung, ale proszę porównać któryś z średnich modeli EIZO z najdroższym nawet Samsungiem. Widzi Pan analogię?

Tak sobie czytam i czytam i wieje mi tu komerchą na kilometr , za przeproszeniem i bez urazy ale z uporem maniaka starasz się udowodnić za wszelką cenę że nic nie jest w stanie dorównać i przewyższyć produktu EIZO.
    Choć stwierdzić trzeba że też nie jest tak różowo z tą precyzją produkcyjną skoro przed sprzedażą trzeba sprawdzać, testować, wygrzewać, chuchać, odczyniać czary , kalibrować, robić egzorcyzmy, bo sprzedawca nie jest pewny danego egzemplarza.
    A tak na marginesie ilu tak naprawdę zebranych tu forumowiczów stać aby wysupłać ponad 3 koła na monitor który być może przyniesie pełne szczęście i satysfakcję.
    A najfajniejsze w tym wszystkim jest to że wszystko co zaczyna się na literę inną niż E to zwykła masówka , nisko budżetówka , do niczego się nie nadająca, wątpliwej jakości i takie tam ble ble ble, wpędzające zapewne ludzi w frustrację, że zamiast produktu EIZO nabył Samsunga , Lg, Iiyama i Bóg wie co jeszcze.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GMHusky Zobacz posta
    ... ok, ale mój EIZO wyświetla dalej tak samo po wgraniu profilu ... (?)
    A sprzedawca co? Nie pomoże?

Na poważnie, proszę mnie zagadnąć przez: http://mva.pl/viewforum.php?f=21 Coś się poradzi...

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Tak sobie czytam i czytam i wieje mi tu komerchą na kilometr
    Czym by nie wiało, to fakt jest taki że jest na rynku raptem trzy (!) firmy produkujące dobre monitory. Za czasów kineskopowych dużo łatwiej było skonstruować przyzwoity monitor, bo 95% zależało od użytego kineskopu. LCD to dużo bardziej wredna gadzina, bo ma więcej wad niż zalet. Dlatego większość firm wycofała się z rynku średniej i wyższej klasy, gdzie klientela wybrzydzająca i łatwo o złą reklamę i przesiadła się na klepanie masówki. Źle na tym nie wychodzą. Miesięczna produkcja monitorów LG równa się rocznej EIZO.

za przeproszeniem i bez urazy ale z uporem maniaka starasz się udowodnić za wszelką cenę że nic nie jest w stanie dorównać i przewyższyć produktu EIZO.
    Skoro na placu boju są, patrz akapit wyżej, TRZY firmy, to Pańskie zdanie jest bardzo bliskie prawdy.

Choć stwierdzić trzeba że też nie jest tak różowo z tą precyzją produkcyjną skoro przed sprzedażą trzeba sprawdzać, testować, wygrzewać, chuchać, odczyniać czary , kalibrować, robić egzorcyzmy, bo sprzedawca nie jest pewny danego egzemplarza.
    Nawet na profesjonalnych monitorach za worek pieniędzy zdarza się czasem defekt. A najgorszym koszmarem sprzedawcy są zwroty drogiego towaru którego potem nikt nie chce. Stąd lepiej przeciwdziałać zamiast później się martwić. Wilk syty i owca cała.

A tak na marginesie ilu tak naprawdę zebranych tu forumowiczów stać aby wysupłać ponad 3 koła na monitor
    Jakby podnieśli rękę to by się Pan zdziwił.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-07-2011 o 21:14
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

3000 za monitor który w miarę wiernie wyświetla kolory to nie jest koszmar...a jeśli ktoś uważa że nie warto to fakt...nie warto

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    3000 za monitor
    Albo z innej beczki: Jaka wartość siedzi w torbie fotograficznej przeciętnego amatora? A monitor to niby czym jest w "warsztacie" fotograficznym? Na czym po raz pierwszy zobaczymy to co zostało zapisane na karcie pamięci?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jako ciekawostkę powiem, że nie tak dawno widziałem monitor LCD przemysłowy EIZO liczący sobie 14 lat ciągłej pracy 24/7/356. Kolorki miał lepsze od nowego Samsunga czy HP.
    Był to monochromatyczny monitor obrabiarki CNC?
    Przepraszam Wiesiek, nie mogłem się powstrzymać
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Był to monochromatyczny monitor obrabiarki CNC?
    Przepraszam Wiesiek, nie mogłem się powstrzymać
    No to walnę mocniejszym argumentem.
    U jednego z klientów pracuje EIZO L-cośtam, jeden z pierwszych w ogóle LCD EIZO choć wyższy model. Nie przemysłowy, a normalny. Ma obecnie 16 lat i imponujący wielocyfrowy stan licznika. Pracuje niemalże na okrągło. Od jego krzywych jasności można kalibrować linijki szkolne. A sprzętowo nie jest kalibrowany, bo w tamtych czasach nikt o czymś takim nie słyszał.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-07-2011 o 12:00

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A sprzedawca co? Nie pomoże?

Na poważnie, proszę mnie zagadnąć przez: http://mva.pl/viewforum.php?f=21 Coś się poradzi...
    Dzięki, odezwę się... a monitor kupiłem używkę więc samo się rozumie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Albo z innej beczki: Jaka wartość siedzi w torbie fotograficznej przeciętnego amatora? A monitor to niby czym jest w "warsztacie" fotograficznym? Na czym po raz pierwszy zobaczymy to co zostało zapisane na karcie pamięci?
    ... a ile siedzi w torbie profesjonalnego amatora ... właśnie podliczyłem że koszt monitora to 15% wartości mojego sprzętu... i teraz mam wyrzuty sumienia że kupiłem taki tani ... żart...

... ale jedno jest pewne każda praca wygląda tak jak najsłabszy element naszego warsztatu... czy to jest wiedza, czy sprzęt foto czy sprzęt do ciemni cyfrowej... obrabiałem zdjęcia na laptopie ale po dwóch tygodniach pracy na średniej klasy monitorze w życiu bym do tego nie wrócił ...

... zawsze staram się kupować to co najlepsze a wyznaję zasadę co tanie to drogie... przy EIZO mam 5 lat gwarancji i mnóstwo pozytywnych opinii, nie znam się na monitorach, komputerach ... znam się na czym innym, do urządzeń peryferyjnych szukam porad zawodowców...
    zresztą tak naprawdę w miarę dobry monitor to kasa z jednego ślubu :P

... takie moje wywody i pytanie bo znowu się borykam, próbuję podłączyć monitor E 2243w przy pomocy kabla DVI - HDMI ( komp ma hdmi ) i nie działa, o co kaman ? Na tym normalnym kablu działa ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jest ok problem był z kablem, właśnie dojechał 2 i działa...

POWIEM WAM ŻE RÓŻNICA JEST MEGA NA TYM KABLU!!!!!
    Ostatnio edytowane przez GMHusky ; 29-07-2011 o 18:32 Powód: Automerged Doublepost
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

mam pytanko:
    czytam ten wątek i czytam i już mnie głowa i oczy od tego bolą(((
    wybrałem w końcu model s2233w

http://monitory.mastiff.pl/monitory-...233wfs-bk.html
    kupował ktoś już z tej strony?? gwaracja 5 lat?? no i czy warto dawać te 250zł. na selekcję??

Strona 355 z 378 PierwszyPierwszy ... 255305345353354355356357365 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów