Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona Zobacz posta
    Czy np. mogę odinstalować ColorNavigator (profil Eizo zapisany pod systemem teoretycznie powinien zostać tak jak jest, zgadza się?) i wtedy kalibrować laptopa - nie będzie ColorNavigatora, więc teoretycznie efekty kalibracji powinny być normalnie zapisane?
    Nawet nie odinstalować, tylko wyłączyć usługę startującą z systemem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Wyłączyłam CN, faktycznie nowy profil jest teraz widoczny na laptopie, jednak niestety również na Eizo.

W związku z czym próbowałam ponownie odpalić ColorNavigatora, oto rezultat:

Zaznaczę, że monitor jest cały czas podpięty do komputera przez usb.

W opcjach pojawił się również jakiś "Ekran nr 3" (profile jak te z Eizo, więc chyba o niego chodzi).

Ma Pan pomysł jak przydzielić odpowiednie profile do każdego z monitorów osobno?

Jeżeli nie ma opcji, żeby w obydwóch na raz było ok, to chociaż żebym mogła ustawić odpowiedni profil dla laptopa, gdy odłączam Eizo i jadę z nim w teren.
    O ile w ColorNavigatorze po odpaleniu jest opcja wyboru stworzonych wcześniej profili, o tyle w programie ColorMunki nie.
    Jak zatem załączyć taki laptopowy profil pod windowsem?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeżeli nie ma opcji, żeby w obydwóch na raz
    Wybiera Pani pierwszy ekran, ustawia odpowiedni profil jako domyślny guzikiem "Ustaw jako profil domyślny". Wybiera Pani drugi ekran i to samo tylko z właściwym dla niego profilem. Przy sprawdzeniu, po przełączeniu ekranów z wybieranego menu w okienku profili powinna się zmieniać zawartość lub dopiski (domyślne) przy profilach. Ważne żeby poprawnie zidentyfikować który ekran jest który. Do EIZO proszę doinstalować "sterownik" INF, monitor będzie się ładnie przedstawiał z imienia i nazwiska a nie jakiś "Monitor PnP" czy coś. Do CE210W jest tu: monitory.mastiff.pl/instrukcje/CE210W

PS. Pod oknem wyboru urządzeń musi być zaptaszony "Użyj moich ustawień...":

Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-06-2011 o 18:09

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Od tego zaczęłam Panie Tomku, jednak, jak już wcześniej pisałam, takie ustawienia nie wprowadzają u mnie żadnych zmian.

Cały czas mam ustawione jako domyślne odpowiednie profile dla każdego z monitorów, jednak problem z tym, że nie są one wyświetlane.
    Gdy próbuję zmienić profil na jakikolwiek inny (np. na Wide Gamut czy EPSON Grey, poprzez ustawienie go jako domyślny), komputer jakby się mnie nie słuchał - nie wprowadza żadnych wizualnych zmian.

Laptop (z profilem z ColorMunki) - to na pewno ten, bo jako jedyny jest wyświetlany po odłączeniu Eizo (profil DISPLAY1_D65.icm to właśnie profil stworzony w ColorMunki)

Eizo (z profilem domyślnym z ColorNavigator)

I proszę wybaczyć, może głupie pytanie, ale kobita jestem - w jaki sposób "zainstalować" plik INF? Bo po samym rozpakowaniu zipa, nie widzę żadnych zmian.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Gdy próbuję zmienić profil na jakikolwiek inny (np. na Wide Gamut czy EPSON Grey, poprzez ustawienie go jako domyślny), komputer jakby się mnie nie słuchał - nie wprowadza żadnych wizualnych zmian.
    A dlaczego miałby wprowadzać jakiekolwiek zmiany wizualne? Przecież Windows nie ma wcale zarządzania barwą! Profile trzeba ustawić i w aplikacjach z CMM będzie ok.

I proszę wybaczyć, może głupie pytanie, ale kobita jestem - w jaki sposób "zainstalować" plik INF? Bo po samym rozpakowaniu zipa, nie widzę żadnych zmian.
    Tak samo jak każdy sterownik do urządzenia. Panel sterowania/System/Manager urządzeń, prawy klawisz na urządzeniu i Aktualizuj sterownik.

Uprawnienia umieszczania postów