Bardzo dziękuję za pomoc. Problem jednak w tym, że nie bardzo miałby mi go kto skalibrować i wolałbym to robić sam co jakiś czas. Pan żyje zarządzaniem kolorem i myślę, że oczekujemy trochę innych dokładności takich kalibracji Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2. Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
Trochę poczytałem i zastanawiam się, czy wystarczy i1D2 z oryginalnym softem (lub ew. basICColor), czy żeby to miało sens trzeba kupować droższy spektrofotometr colormunki photo? Monitor nie jest przecież szerokogamutowy.

I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K). Odbitki wyszły lekko za chłodne. Kolejna sprawa to szczegóły w cieniach. Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?