Przepraszam, jeśli podobne problemy już się przewijały, ale pożyczony spektrofotometr mam tylko do jutra, więc nie dam rady przeczytać tylu postów. Cześć z nich przerobiłam, ale nic na poniższy temat nie znalazłam.

Mam zatem pytanie odnośnie kalibracji EIZO CE210W oraz matrycy laptopowej za pomocą ColorMunki.

1. Jeśli chodzi o EIZO CE210W to skalibrowałam go zgodnie z instrukcją przez soft Eizo ColorNavigator. Wyniki poniżej.

Mam pytanie odnośnie podświetlonego na żółto elementu, bo podobno świadczy on o tym, że coś z niebieskościami jest nie tak. Możecie mi Panowie wyjaśnić o co dokładnie chodzi i jak można ewentualną przypadłość zniwelować? Jeśli mógłby ktoś również przybliżyć pojęcie i cel procesu samej walidacji z którą mamy tu do czynienia, byłabym wdzięczna.

Dodam tylko, że przeprowadziłam ją 10 razy i wyniki dla tego koloru wahały się w granicach 3.1 - 4.6

Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś uwagi do wyżej przeprowadzonej kalibracji to bardzo proszę o komentarz.

2. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób zabrać się za kalibrację matrycy laptopowej. Wiem, że generalnie efekty będą niewielkie, ale póki co rozbieżność między Eizo i matrycą laptopa (Dell E6410) jest tak ogromna, że każde zbliżenie jej choć trochę do poprawności bardzo mi pomoże.
Sprawa wygląda mniej więcej tak:

W skróconej instrukcji ColorMunki wyczytałam, że jak najbardziej można nim również kalibrować laptopy. W zestawie jest załączony soft, czy powinnam go użyć? Czy lepiej zastosować do laptopa coś pokroju BasICColor? Czy przed instalacją nowego softu powinnam najpierw odinstalować ColorNavigatora? I co jeśli efekty kalibracji będą mizerne, czy jest szansa jakoś ręcznie wyregulować/podciągnąć jej wyniki? Bo z tego co mi wiadomo w niektórych monitorach można wyciągnąć efekty zmieniając wartości RGB w samym monitorze. Oczywiście w matrycy laptopowej nie mamy do tego bezposrednich przycisków, ale może jakoś z poziomu softu?

Kolejne pytanie mam odnośnie generowania i załączania profili. Jeśli chodzi o ColorNavigator to czy są one generowane i podpinane automatycznie pod system? Po wykonaniu kalibracji nie mogłam znaleźć żadnej opcji zapisania stworzonego profilu, ale znalazłam profile te pod ścieżką:

I teraz pytanie brzmi, jak poruszać się między takimi profilami pod systemem Win7? Z poziomu programu ColorNavigator nie ma problemu, jeśli chodzi o wygenerowane przez ten program profile. Jednak, gdy w zakładce windowsowskiej "Zarządzanie Kolorami" próbuję zmienić załadowany tam wcześniej profil (niekoniecznie stworzony przez ColorNavigator), nie ma żadnych efektów.

Wybrane profile próbowałam ustawiać jako domyślne, ale nic nie zostało wczytane. Bardzo proszę zatem o informację jak wczytywać profile pod Windowsem.